8 Ocak 2015 Perşembe

Yağ Yemeden Nasıl Yağlanıyoruz

Sizler için direk olarak yağ tüketmediğimiz halde nasıl yağlandığımız hakkında bir yazı oluşturdum.Yağ yemeden nasıl yağlanıyoruz , gazlı içecekler yağ mı yapıyor , renkli ürünlerin kalorisi yüksek mi sorularına cevap aradım. Şunu belirtmek isterim ki konu hakkında internetten araştırmalar gerçekleştirdim ve size aktardığım bilgiler uzmanlar tarafından onaylanmış bilgilerdir. İyi okumalar dilerim.


Yağ Yemeden Nasıl Yağlanıyoruz ?



Aslında bu konu çok kafa yorup yazmayı gerektirecek bir konu değil biliyorum ama maalesef ki, pek çok insan tartım sırasında eğer o hafta yağ yakmadıysa hemen, ‘Nasıl olur bu hafta ağzıma yağlı hiç bir şey sürmedim’ açıklamasını yapıyor” bu yüzden de sizleri bilgilendirmekte fayda gördüğümüzden kaynaklı bu yazıyı oluşturdum ,sizi gidi yağcılar sizi her neyse şimdi gerekli açıklamayı gerçekleştirdiğimize göre konumuza devam edebiliriz; yağlanmanın tek başına yağdan kaynaklanmadığını aktaran araştırmalar örneklerle açıklıyor bu durumu;Yağ ve kolesterol tüketimi üzerine değişen trendlere değinmek gerekirse obezitenin artış gösterdiği toplumlarda buna paralel olarak yağ ve kolesterol alımlarında da artış göstermesi gerekir. Halbuki gerçekleştirilen çalışmalar; ortalama 100 sene içerisinde yağlı yiyecek tüketme oranının yüzde 85’lerden yüzde 65’lere düştüğünü, beslenme ile alınan kolesterolün ise neredeyse aynı kaldığını aktarmaktadır. Yağ tüketim eğilimlerinde gözlenen en ciddi artış ise katı yağlara alternatif olarak sunulan ve sağlıklı seçimler diye lanse edilen margarinlerde karşımıza çıkıyor. Neredeyse 4 katına çıkan margarin tüketimi eğilimleri dikkat çekiyor.

GAZLI İÇECEKLER YAĞLANDIRIYOR !

Yağlandırıcı besinlerden gazlı içeceklere örnek verecek bir çalışma ise 1977-1997 yılları arasında gerçekleştirilmiş. Çalışma, meşrubat ve gazlı içecek tüketiminin Amerika’daki yetişkinlerde yüzde 60 arttığını, çocuklarda ise ikiye katlandığının altını çiziyor. Bu artışla beraber obezite görülme sıklığının da ikiye katlanması ise bilim adamları için önemli bir noktadır. Şu anda Amerikan diyetinde alınan her 5 kalorinin 1 kalorisini besleyiciliği düşük, kalori yoğunluğu yüksek olan bu tür içecekler meydana getiriyor.


Şeker Tüketimine Dikkat 

İştahı artıran besinler kategorisinde yer alan basit şekerlerin ise obezitenin yaygınlaşmasında en büyük suçlulardan biridir yiyeceklere eklenen basit şeker ve türevleri incelendiğinde kişi başına düşen rafine tahıl ürünlerinin tüketiminde yüzde 55, sadece basit şeker tüketiminde ise yüzde 60 yükseliş görüldüğünü belirtiyor:


Ülkemizde şeker sektörünün 2004-2005 dönemi itibariyle ekonomik büyüklüğü 4 milyar TL (3 milyar dolar), yıllık tüketimiz yaklaşık 2,5 milyon ton. Dünyada kişi başına sakaroz kökenli şeker tüketimi beyaz şeker cinsinden yılda 20 kg dır. Bu örnekler dahilinde vücuda faydadan çok zarar verebilen bu besin için harcanan paraların ve yılda sadece şekerden alınan 76000 kalorinin muhasebesini iyi yapmak gerektiğini belirtmek istiyorum.

DİYET VE DİYABETİK ÜRÜNLER KARIŞTIRILIYOR !




En bariz diyet hatalarından başında diyet ve diyabetik ürünlerin karıştırılması geliyor.Unutulmamalıdır ki şeker oranı azaltılmış diyabetik ürünler yüksek yağ ve kalori içerikleri sebebiyle zayıflama diyetleri için uygun olmayabilir. Besinlerin içindekileri okuma ve doğru değerlendirme alışkanlıklarını geliştirmek bu noktada önem taşıyor.

BOL RENKLİ, YÜKSEK KALORİLİ BESİNLER !


Besinlerin içindeki doğal yağlardan çok, yapay tatlardan, basit şeker ve rafine ürünlerden elde edilen yüklü kalorilerden korkulması gerekiyor, uzmanlar “Mümkün olduğunca besinleri doğal formlarında tüketmeye, sentetik üretim şartlarında meydana getirilmiş gıdalardan, besin sanayinin bol renkli yüksek kalorili ürünlerinden ise uzak durmaya dikkat etmeliyiz” önerisinin altını çiziyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder