8 Ocak 2015 Perşembe

Yeşil Çayın Bilinmeyen Mucizeleri

Sizler için yeşil çayın insan sağlağına sağladığı faydaları konu alan bir yazı hazırladım. Yeşil çay nedir , yeşil çay nasıl demlenir , faydaları nelerdir sorularıyla makalemi destekledim. Yeşil çay hakkında gerçekleştirdiğim araştırmaları internetten ve konunun uzmanlarından aldığım bilgiler dahilinde oluşturdum.

Yeşil Çay


Günlük tüketimde her daim kullanılan bir bitkidir yeşil çay ve sanki siyah çay ile yeşil çay ayrı bitkilermiş gibi düşünülür oysa ki aynı bitkidirler. Yeryüzünde üretilen çayın 1/4'ü yeşil çay olarak tüketiliyor. Yeşil çay üretimini gerçekleştiren başlıca ülkeler Japonya, Çin ve Endonezya.Peki, bizim ülkemizde de bolca tüketilen yeşil çayın içeriğinde neler olduğunu, hangi rahatsızlıklara iyi geldiğini biliyor musunuz? 
Aşağıda aktardığım bilgileri okuduktan sonra yeşil çayı mutfağınızdan eksik etmeyeceğinizi biliyorum. Yeşil Çay, Camellia Sinensis isimli bitkinin yeşil yapraklarından elde edilen bir besindir. Bu bitkinin değişik yöntemlerle işlenme durumuna göre çayın türü değişir. Camellia Sinensis'in yaprakları körpe iken hemen toplanır ve kurutulursa bundan elde edilen ürüne “Yeşil Çay” diyoruz.

Çay bitkisi (Camellia Sinensis) yüksek oranda antioksidan içeren bir besindir. Bu özelliğiyle de bilimsel araştırmalarda oldukça fazla miktarda yer alır. Bileşiminde en çok antioksidan içeren türü Yeşil Çay'dır.

Yeşil Çayın Faydaları



Yeşil çayın içindeki antioksidan türü flavonol ve kateşinlerdir. Yeşil çayın bileşiminde kateşinin pek çok formu yer almaktadır. Kateşinler üzerinde yapılan bilimsel çalışma sonuçları yeşil çayın mucizevi bir içecek olduğunu kanıtlamıştır.


Yeşil çay içindeki kateşinler sayesinde kanser riskini düşürür. Tümörü küçültür. Metabolik sendromun önlenmesinde potansiyel faydaları bulunmaktadır. Kolestrolü aşağı çeker. Tansiyonu ve kan şekerini normal seviyeye çeker. Gerçekleştirilen araştırmalar gösteriyor ki yeşil çayın içindeki kateşinin, kilo yönetiminde, kan şekeri kontrolünde ve kalp damar hastalıkları risklerinin azaltılmasında faydası vardır. 

Yeşil Çay ile Zayıflama


Bunu vücuttaki yağ yakımını artırarak başarır. Yağ yakımının artması yağ dokusunun azaltılmasın rol oynar. Azalan yağ dokusuyla obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları ve metabolik sendrom riski de azalmaktadır. Yeşil çayın barındırdığı flavonoidlerle kan damarlarını güçlendirir. Yüksek tansiyon önlenmiş olur.


Zayıflama diyetlerinde kateşinin yağ yakıcı etkisi ortadadır. Kan şekerini kontrol etmesiyle iştah kontrolünü de sağlanmış olur. Yeşil çay içindeki kafein performansı etkiler dinamiklik kazandırır, yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldırır. Bu nedenle uyku sorunu olanların yeşil çayı gündüz içmeleri önerilmektedir. Kafein aktivitesine bağlı olarak idrar sökümü gerçekleşir. 


Bu özelliğinden dolayı zayıflama diyetlerinde ödem sorununu önler. İdrara çıkmayı kolaylaştırdığı için böbrek sağlığı açısından yararlıdır. Yeşil çay içindeki C vitamini sayesinde stresi azaltır. Gribal enfeksiyonlara karşı direnci artırır. Sigaranın olumsuz etkilerine karşı savaşmak için C vitamini önemlidir.


Tüm bu etkilerden faydalanmak için günde en az 3 fincan yeşil çay içmek gerekmektedir. Günde 3 fincan yeşil çay içildiğinde 200-300 mg kateşin alınmış olur. İçtiğimiz yeşil çaydaki kateşin miktarı çayın kalitesine, demleme süresine, tekniğine bağlı olarak değişir. 1 fincan yeşil çaydan alınan antioksidan etkisi 1 porsiyon ıspanak, brokoli, havuç veya çileğinkinden bile daha fazladır.

Yeşil Çay Nasıl Hazırlanmalıdır ? 

Yeşil çay hazırlarken ;  1 bardak kaynatılmış su içerisine - ama ocaktan alınmış-  1 çay kaşığı dolusu kurutulmuş yeşil çay yaprağını eklendikten sonra 2-3 dakikada demlenir. Bu süreyi geçerseniz çayın tadı acılaşacaktır. ğer hamile veya emzirme döneminde değilseniz, kan inceltici, tansiyon veya şeker ilacı kullanmıyorsanız uzmanlar günde 2-3 bardak yeşil çay içebileceğinizi belirtiyor. 

Yeşil Çay ile Cilt Bakımı 


Yeşil çay güneşten fazla yanmış cildin tedavisinde harici olarak da kullanılabilir. Yeşil çay poşetini ıslattıktan sonra yanan bölgelerin üzerinde gezdirin. Bir süre sonra cildinizin yumuşadığını hissedeceksiniz. Yeşil çay ayrıca içeridiği antitoksidanlar sayesinde cildin kırışmasını da engeller ve yaşlılık belirtilerini azaltmaktadır. Diğer yandan yeşil çay egzama, sedef ve kepek gibi saç ve cilt sorunlarında destekleyici ürün olarak kullanılmaktadır. 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder