8 Ocak 2015 Perşembe

Mide Kanserinin Neden Ve Belirtileri


Siz değerli okurlar için mide kanserinin nedeni ve belirtileri hakkında bir yazı hazırladım.Mide kanseri günden güne çoğalan kanser türleri arasında yerini almış durumda. Ne yazık ki ülkemizde de bu hastalığa yakalanan insanların sayısı gün geçtikte artıyor.Ben de makalemi bu noktada mide kanseri nedir , nedenleri nelerdir , belirtileri nelerdir , tedavisi nedir sorularıyla destekledim.İyi okumalar dilerim.

Mide Kanseri 



Yanlış beslenme, özensiz gıda seçimi, aç gözlülük , hijyenik bir şekilde tüketilmeyen meyve ve sebzeler ve buna benzer bir çok sebeple sıralayabileceğimiz türden sonuçlarla meydana gelen ve ciddi sorunların eşiğine kişiyi sürükleyecek olan bir hastalığa değineceğim. Duydunuz mu bilmiyorum ama mide kanseri, ölümle sonuçlanan kanser türleri arasında ilk sıralardadır. Mide kanserine sebep olan etkenler arasında yanlış beslenme de yer alıyor. Tütsülenmiş yiyecek, fazla tuz ve katkı maddeleri barındıran besinleri tüketenler, bu hastalığa daha kolay yakalanıyor.

Mide kanserleri, tüm dünyada görülen kansere bağlı ölümlerde ilk sıralarda yer alıyor. Amerika, bu kanserin neden olduğu ölümleri, beslenme alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirerek azaltmayı başarıyor. Japonya, Güney Amerika, Doğu Avrupa'da her 100 bin kişiden 30-85 kişi mide kanserine yakalanırken; ABD ve İsrail gibi ülkelerde bu kanserin görülme oranının her 100 bin kişide 4-8 kişiye kadar düştüğü görülüyor. Dünyada mide kanserinin en çok görüldüğü ülke olan Japonya'da da bu hastalığa bağlı ölüm oranları; gerek erken tanı, gerekse halkın bu konuda duyarlı olması nedeniyle büyük oranda azalıyor.


Mide Kanserinden Korunma : A ve C Vitamini Önemi 



Tıp dünyası, mide kanserine karşı gerçek bir savaş veriyor. Fakat son zamanlarda; yemek borusunun alt bölümünde yer alan mide adeno karsinomları daha çok görülmeye başlandı. Bu da yüksek kalori tüketimiyle açıklanıyor. Genelde 60 yaş civarında görülen mide kanserine pek çok şey neden oluyor. Örneğin beslenmede yüksek tuz tüketimi, mide kanserine yol açabiliyor. 


Katkı maddeleri içeren konserveler, sucuk, salam, sosis gibi nitrat alımına yol açan bütün gıdalar; mide hücreleri üzerinde metaplazi yapıyor. Günlük beslenmede A ve C vitaminin düşük olması, yiyeceklerin tütsülenmiş ve tuza yatırılmış olması, soğutma olanaklarının eksikliği, kalitesiz içme suyu, özellikle arseniğin yüksek olması, ekonomik gelirin düşüklüğü ve en başta sigara tüketiminin fazla oluşu; mide kanserine yakalanmanın en önemli etkenleri.

Mide Kanserinde Genetik Yatkınlık



Mide kanserine yakalanmada aile öyküsü de büyük önem taşır. Genetik yatkınlığın, bu hastalığa yakalanmada yüzde 8-10 arasında etkili olduğu görülüyor. Pylori enfeksiyonu da mide kanserine yakalanma riskini beş-yedi kat artırıyor. Son zamanlarda bu alandaki en önemli buluş; meme kanserlerinde tespit edilen HER-2'ye, mide kanserlerinin bazı tiplerinde de rastlanmasıdır. Bu buluş; bu küçük gruba giren hastaların tedavisinde ufuk açmıştır. Çünkü burada bir ilaç devreye girmekte ve tedavide çok daha başarılı sonuçlar vermektedir.

Türkiye'de Mide Kanserinin Durumu 



Dünyada mide kanseri azalırken, Türkiye'de bundan 10 yıl öncesine göre, istatistiksel olarak büyük oranda arttığı görülüyor. Mide kanseri eskiden; yüksek oranda koyu çay, sigara ve tuzlanmış et tüketilen Doğu Anadolu'da, diğer bölgelere nazaran çok daha fazla görülürdü. Şimdi ise bölgesel olmaktan çıkmış; Trakya ve Karadeniz de dahil olmak üzere bütün bölgelerde mide kanseri oranı dünya istatistiklerini geçmiştir.

Mide Kanserine Yakalanma Şansı 

Genelde 60 yaş civarında ortaya çıkan mide kanseri, artık çok daha genç yaşlarda da görülmeye başlandı. 30 yaşın altındakilerde bile bu hastalığa rastlanabiliyor. Buna da beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi neden oluyor. Fazla kırmızı et tüketimi, fast-food, sigara içiminde artış, alkol, raf ömrü uzun olan bütün gıdaların çok tüketilmesi, suda bulunan arsenik oranının kontrol edilmemesi, zirai ilaçların bilinçsizce kullanılması, organik gıdaların Türkiye'de gittikçe tükenmesi, defalarca kullanılmış yağlarda kızartmalar yapılması, kimyasalların mutfaklarımızda deterjan olarak kullanılması, yanmış yağların gıdalarda kullanılması gibi nedenler, mide kanserinde artışın başlıca sebepleri.

Mide Kanseri Belirtileri 


  • Kilo kaybı 
  • İştahsızlık 
  • Karında dolgunluk hissi 
  • Halsizlik 
  • Bele vuran ağrılar 
  • Hazımsızlık 
  • Tümörün tutulduğu yere bağlı olarak yutma zorluğu 
  • Şiddetli ve inatçı kusmalar 

Hasta bu belirtileri yaşadığında beklemeden doktora gitmelidir veya gittiği doktorun endoskopi, bilgisayarlı tomografi ve tetkiklere bakmadan, mide gastriti tanısıyla verdiği ilaçlarla zaman kaybederse, hastalık geç evrede ortaya çıkar. Bu nedenle de tedavisi çok daha zor olur.

Kanser Şansı Yüksek !!! 



Kadınlarda; yumurtalık kanseri gibi gelişen tümörler, mide kanserinin yumurtalıklar üzerine metastazından dolayı ortaya çıkabilir. Bu, mide kanserinin bir yansımasıdır. Bu hastalıkla ilgili klinik tarama en iyi Japonya'da yapılır. Kontrastlı radyografi ya da endoskopi, erken evre mide kanserini yakalama açısından çok başarılıdır. Bu da cerrahi olarak yüksek bir tedavi şansı ortaya çıkarır. Erken tanıdan dolayı Japonya'da kanserden kurtulma şansı yüksektir.



Mide Kanseri Tedavisi 


Mide kanserinin tedavisi ameliyattır. Yapılan ameliyatla mide çıkarılır. Çünkü tümör yayılmıştır. Sadece tümörü almak bir işe yaramaz.Kanserin şekline göre, bundan sonra ışın tedavisi ve ilaç tedavisi uygulanır. Hastalığın seyrine ve şiddetine göre doktor tarafından hastanın durumu da göz önüne alınarak yapılır.

Tedaviden sonra hastalar tümörden kurtulur. Fakat kanser nüksedebilir. Bundan sonraki amaç hastalığın tekrar ortaya çıkmasını önlemeye çalışmaktır. Tedavide istenmeyen sonuçların oluşumunun önüne geçmek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder