8 Ocak 2015 Perşembe

Sarımsağın Faydaları


Sizler için sarımsak nedir, sarımsağın faydaları nelerdir sorularına cevap aradık. Elde ettiğimiz cevapları metin haline getirirken detayları oldukça kontrol etmeye çalıştık. İyi okumalar dileriz.

Sarımsak Nedir



Latince adı 'Allium Sativum' olan Sarımsak, yüzyıllardan beri bütün dünyada hem sofraların vazgeçilmez bir yiyeceği olarak, hem de çeşitli hastalıklar için şifa amacıyla tercih edilen bir besin maddesidir. Ana vatanı Hindistan olan ve mutfağımızdan eksik etmediğimiz Sarımsağın tarihi, insanlık kadar eskidir. A, C, P ve B grubu vitaminleri ile Kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko, fosfor ve demir minerallerini içerisinde barındıran sarımsak, oldukça şifalı bir besindir. 

Sarımsağın Faydaları Nelerdir ?

  • Sarımsak vücuda gerçek anlamda enerji sağlar. 
  • İştahı açar ve sindirime yardımcıdır.
  • Balgam söktürücü özelliği bulunan sarımsak aynı zamanda kabızlığı iyi gelir. 
  • Ayrıca sarımsak ateş düşürmeye yarar. 
  • Kanın temizlenmesini sağlar. 
  • Kuvvetli bir antibiyotik yani mikrop öldürücüdür. 
  • Kalp ve damar sağlığı için oldukça yararlıdır. 
  • Kan dolaşımını düzenler, damar sertliğini ve tıkanıklığını önler. 
  • Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı direnci yükseltir.
  • Tansiyonu düşürür. 
  • Böbreklerin düzenli çalışmasına oldukça faydalı olur. 
  • Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. 
  • Basur, bronşit, astım, varis ve romatizma rahatsızlıklarında çok faydalıdır. 
  • Kolesterolü düşürür. Kandaki şeker miktarını dengeleyen sarımsak şeker hastalarına iyi gelir.
  • Zehirlenmelerde kullanılır. 
  • Cinsel gücü arttırır.

Sarımsağın Besin Değerleri Tablo


100 gram sarımsaktaki besin değerleri aşağıdaki tabloda verilmiştir; 
Kalori (kcal)
148
Toplam yağ
0,5 g     
Kolesterol
0 mg     
Sodyum
17 mg  
Potasyum
401 mg
Karbonhidrat
33 g      
Diyet Lifi
2,1 g     
Şeker
1 g         
Protein
6 g         
A Vitamini
9 IU      
C Vitamini
31,2 mg
Kalsiyum
181 mg
Demir  
1,7 mg
B6 Vitamini      
1,2 mg
Magnezyum     
25 mg

Sarımsak Kötü Koku Nedeni 

Vampirleri sizden uzaklaştırmak için desem ne alaka diyenleriniz olacak, Orta çağda İspanyol kraliyet aileleri, İngiliz soyluları ve sonradan Amerika'ya yerleşen koloniler de sarımsak düşmanı olarak vampirlerin tarafında yer almışlardır.Yunan uygarlığında, vampirlere karşı kullanmaları için Olimpiyat atletlerinin yanına verilmiş, bu inanç orta çağ Avrupa'sında da kabul görmüş, kurt adamlar ve vampirler gibi şeytani güçlere karşı epey bir süre boyunlara ve evlerin duvarlarına asılmıştır. Acaba nedendir bu gereksinim diye düşündüğümüzde beni tatmin eden aklımın bulduğu bu cevabı sizlerle paylaşayım; Sarımsağın ana vatanı Hindistan olarak bilinmektedir, Hintlilerin sarımsağı merhem kıvamına getirerek deriye sürmek kaidesiyle kan emici ve asalak böceklere karşı kullanım yöntemi sarımsağın kıta avrupasına yolculuğuyla birlikte o dönemlerde kıta avrupasında hakim bir korku olan vampir korkusuna karşıda kullanımını ortaya çıkarmış olabilir diye düşünüyorum asıl konumuz olan sarımsağın neden koktuğuna dair genel konu başlığımızla ilgili bağlantısına gelecek olursak sarımsağa insanlarca hoş karşılanmayan o kokuyu sarımsağın muhtevasında yer alan '' alicin'' adı verilen sülfür bileşiği sağlamaktadır bu bileşik bir anti-bakteriyel ve anti-virüstür ki C vitamini ile birlikte Zaralı mikropları öldürmede etkilidir, Geçmiş tarihte Hintlilerin bu bilgiye sahip olmadan kullanmaları enteresan olmakla birlikte avrupalıların bunu mitolojik korkularının dermanı olarak olimpik olaylara kadar kullanmaları konuyu dahada enteresan bir hale sürüklemektedir, her neyse Sarımsaktaki alicin adı verilen bu sülfür bileşiği hava ile temas edip reaksiyona girdiğinde malum o itici koku ortaya çıkmaktadır. işte bu yüzden sarımsağın o keskin kokusunun ardında yatan neden orta çağ avrupasında vampirlere karşı kullanımındaki nedenle aynı nedenlerdir.

Sarımsağın Saç Bakımında Kullanımı 

Sarımsak özellikle saç dökülmesinde etkilidir. Ayrıca saç kıran tedavisinde de sarımsak önemlidir. 

Günümüz dünyasında bir çok insanın muzdarip olduğu saç dökülmesi saç kıran ve benzeri rahatsızlıkların sıklıkla ve çoğunlukla görülmesinden kaynaklı Sarımsağın bu alanlardaki rahatsızlıklara karşı, çözüm yollarını barındırdığının bilimsel olarak daha güçlü kanıtlarla artık sahiplenilmesi nedeni ile saç kıran , saç dökülmesi benzeri türden fayda sahalarınada değinmekte de yarar var.Konuyu sıkıcı bir hale gelmekten kurtarmak adına tıbbi terimlerin boğuculuğundan uzak bir mezrada kısaca değerlendireceğim, saç rahatsızlıkları ile ilgili rahatsızlıklar parazital- mantarsal kökenli rahatsızlıkların kaynaklık ettiği sebeblere dayanması sebebi ile muhtevasında anti-oksidan olarak iş yapan ve anti-kanserojen özellikler gösteren bir hayli glütasyon öncüllere ve sülfür bileşiklere haiz olması ki Sarımsak bünyesindeki 200’ü aşkın kimyasal maddeyle insan vücudunu geniş bir hastalıklar yelpazesinden koruma kapasitesine sahip bir bitkidir bu nedenle bu parazital rahatsızlıklara karşıda güvenle tercih edilebilecek bir alanda durmaktadır , içeriğinde bu konuyla ilgili alana yönelik son dönemde sarımsak yoğunluklu duş jelleri, şampuanlara olan itimadın da yüksek olması bu sebebledir. Ancak sarımsaklı şampuan duş jeli ve serumlar birer pazarlama hilesidir gerçi sarımsaklı sabunlar, bu noktada biraz farklı içerik yoğunluğuna sahip olmasından kaynakı kullanılabilir fakat sarımsaklı şampuan, sarımsaklı losyon , sarımsaklı serum, sarımsaklı saç kremi ve buna benzer ürünlerde yaratılan algı manipülasyonlarına karşı uyanık olmak ta fayda var, zira bunların birer müşteri avı adına bilimsel metodlara dayalı üretim ürünleri imişçesine sunulmalarına kanılmamalıdır.


Sarımsak Limon Kürü 


Sarımsak limon kürü İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen bir kürdür. Bu kürü hazırlamak için 8 bardak limon suyuna 30-40 diş sarımsak atılır ve bir aya yakın dinlenmeye bırakılır tabi hergün çalkalanmalıdır. Ardından bir ay sonra sabahları aç karnına içilmelidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder