13 Ocak 2015 Salı

Kişnişin Faydaları ve Bağırsaklara Etkisi

Sizler için Kişniş nedir, Kişnişin faydaları nelerdir sorularına verilen bilimsel cevapları inceleyerek okuduğunuz makale oluşturdum. Editörlerimizin sizler için kişniş hakkında yaptıkları araştırmayı sizlerle paylaşıyoruz. İyi okumalar dileriz.

Kişniş



Maydanozgillerde incelenen kişniş,yaprakları maydanoza benzeyen kişniş bitkisinin kuru meyveleridir.Taze bibere benzer bir yapısı vardır.Turuncu renkte meyveleri taneyken çok pis kokar,ancak kurutulunca hoş bir koku halini alır ve insana ferahlık veren bir koku verir.Ülkemizde,Amerika ve Afrika’da çok yetiştirilir. Bir diğer ismi de kara kimyon olarak bilinen kişniş otu, rutubetli yerleri sever. 



Boyu 60 cm civarında olan kişniş, yumuşak ve tüysüz bir bitkidir, çiçekleri de pembe, beyaz renktedir. Kişnişin tohumları hem ilaç hem de baharat olarak değerlendirilir. Tohumlarının yanı sıra yaprak ve köklerinden de baharat olarak istifade edilir.Sabit ve uçucu yağlar, tanen, şekerler ve nişasta içerir. 

Kişnişin Besin Değerleri 

100 gram Kişnişin Besin Değerleri ; 

Kalori (kcal)
22
Toplam yağ
0,5 g     
Kolesterol
0 mg     
Sodyum
46 mg  
Potasyum
521 mg
Karbonhidrat
3,7 g     
Diyet Lifi
2,8 g     
Şeker
0,9 g     
Protein
2,1 g     
A Vitamini
6.748 IU             
C Vitamini
27 mg
Kalsiyum            
67 mg  
Demir
1,8 mg
B6 Vitamini      
0,1 mg
Magnezyum     
26 mg


Kişnişin Faydaları Nelerdir ? 

İştah açıcı etkisi bulunan kişniş aynı zamanda sindirime yardımcıdır. Sinirsel kaynaklı baş ağrılarını ve sinirlilik halini giderir. Karın ağrılarında oldukça etkilidir. Bağırsak gazlarını söker. Kusmayı önler. Cinsel gücü ve isteği arttırır. Doğumu kolaylaştırır ve regl kanamalarını düzenlemeye yardımcı olur. Kalbi kuvvetlendirir, çarpıntı ve baş dönmesini önler.


Kişniş Zayıflatır mı? 


Kişniş iştah açıcı etkileri olan bir çaydır ve zayıflamada genelde kullanılmaz.  Fakat sindirimi düzenlemesi ve mideyi rahatlatması ile dolaylı olarak zayıflmaya katkı sağlar. Tabi iştahınızı tutmanız gerekmektedir. 

Kiniş Çayı 

 

1 tatlı kaşığı kadar kişnişi döverek un haline getireceksiniz. Ardından  kaynamakta olan suyumuzun içerisine dövülmüş kişnişimizi ekleyerek 1 dk bekleteceksiniz. Daha sonra altını kapatarak, kapağını da kapatıyoruz ve 1 dk da bu şekilde demlenmesi için bekliyoruz. Ardından içebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder