16 Ocak 2015 Cuma

Kavunun Faydaları Nelerdir

Siz değerli okurlar için kavunun faydaları nelerdir sorularına cevap aradım. Makalemi kavun nedir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir , neye yarar gibi sorularla destekledim. Kavun herkes tarafından çok sevilen sofralarımızdan eksik olmayan bir meyvedir. İyi okumalar dilerim.

Kavun Nedir ? 


İştah açıcı kokusu ile kavun tek yıllık bir bitkidir. Gövdesi tüylü bir bitkidir. Gövdesi tüylü, kolları 
sarılıcı ve yaprakları 5 lobludur. Kavun bitkisi iki tip çiçeğe sahiptir. Bunlar erkek çiçekler ile dişi çiçekler veya erselik çiçeklerdir. Erkek çiçekler ana kollar üzerinde, dişi veya erselik çiçekler ise yan kollar üzerinde bulunur. Kavunun çiçek tozlarının taşınmasında bal arıları önemli rol oynarlar. Kavun tarımı ülkemizde yoğun bir şekilde yapılmaktadır.


Kavunun Besin Değerleri 

100 gram kavundaki besin değerleri aşağıdaki gibidir. 
Kalori (kcal)
33
Toplam yağ
0,2 g     
Kolesterol
0 mg     
Sodyum
16 mg  
Potasyum
267 mg
Karbonhidrat
8 g         
Diyet Lifi
0,9 g     
Şeker
8 g         
Protein
0,8 g     
A Vitamini
3.382 IU             
C Vitamini
36,7 mg
Kalsiyum            
9 mg     
Demir
0,2 mg
B6 Vitamini      
0,1 mg
Magnezyum     
12 mg

Kavunun Faydaları 



Kavun, hoş kokusunun yanı sıra içeriğindeki B vitamini, brom ve iyot sayesinde sinirleri yatıştırıyor, kanı temizliyor ve rahat bir uyku sağlıyor. Ayrıca önemli rahatsızlıklardan olan damar tıkanıklığı ve kansızlık için de uzmanların tarafından önerilmektedir. Bu sayede kalp sağlığını da korumaktadır.


Açık renkli ve düz kabuklu “bal kavunu” iyi bir C, A vitamini, potasyum ve çinko kaynağı olarak en değerliler arasında yer alıyor. Antitoksidan kaynağı sayesinde vücut direncinizi artırır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Cildi kuru olanlar için 1 ölçü süt, 1 ölçü kavun suyu ve 1 ölçü su ile hazırlanan karışım, iyi sonuç veriyor.Meyve salataları, pasta ve tartoletlerde bol bol kullanarak, hem lezzetinden hem de besin değerinden yararlanabilirsiniz.

Önemli Bilgi : 


Kavunun tek olumsuz yönü, karpuzdan daha zor sindirilebilmesi ve biraz da şeker oranının fazla olması. Bundan kaynaklı diyetinize kavun eklerken miktarı konusunda hassas olmalısınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder