13 Ocak 2015 Salı

Safranın Faydaları

Sizler için safran nedir, safranın faydaları nelerdir sorularına cevap aradım. Elde ettikleri verileri metinleştirdiler. Şimdide iyi okumalar dileriz.

Safran Baharatı 

Asaletin simgesel rengi olan mor renginin en zarif tonlarını, adından da anlaşılacağı gibi zerafetle taşıyan Safran bitkisi Süzengiller familyasında incelenir; yurdumuzda da kültürü yapılan, 10-15 santimetre boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Etli, yuvarlak, kaidesi yassı, 4 santimetre kadar çapında, üstü esmer renkli ve zarımsı pullarla kaplı, alt tarafında da kök parçaları bulunan bir soğanı bulunur.Safranın yaprakları uzun ve koyu yeşil renkli biçimdedir ayrıca Çiçekleri de mor renklidir. Safranın çiçekleri sonbahar mevsiminde yapraklardan önce açar. Meyvesi kapsül şeklindedir ve Sonbahar aylarında meydana gelir. Tepeciklerinden elde edilen toz (safran); renk, tat ve koku verici olarak değerlendirilir. Çok değerli bir bitki olan ve safran bitkisinin tepeciklerin den elde edilen safran mor renkli ve hoş kokulu bitkidir. Ayrıca çok da değerlidir. 

Safranın Faydaları Nelerdir ? 


Safranın tadı acı olmasına rağmen iştah açıcı etkiye sahiptir. Sinirleri uyararak vücuda dinçlik ve enerji sağlar. Sinirlere iyi gelir. Kokusu hem yatıştırıcı hem de rahatlatıcı etkidedir. Ateş düşürmeye yardımcıdır ve öksürüğe iyi gelir. Bu özelliği ile özellikle astım ve bronşitte faydalıdır. Safranın karaciğer hastalıklarında da faydası görülür. Ciltteki kaşıntıları ve sivilceleri giderir.

Safranın Besin Değerleri 

100 gram Safranın Besin Değerleri

Kalori (kcal)
310
Toplam yağ
6 g         
Kolesterol
0 mg     
Sodyum
148 mg
Potasyum
1.724 mg            
Karbonhidrat
65 g      
Diyet Lifi
3,9 g     
Protein
11 g      
A Vitamini          
530 IU
C Vitamini
80,8 mg
Kalsiyum            
111 mg
Demir
11,1 mg
B6 Vitamini
1 mg
Magnezyum     
264 mg


Hamileler Safran Kullanmalı Mı ?


Hamile kadınların safranı hiç bir şekilde kullanmaması çok önemlidir tabi hamilelik sürelerinin tamamen bitimine değin. Ayrıca hazır değinmişken Safranı böbrek taşı dökenler bal ile karıştırıp tüketirlerse daha süratli bir şekilde böbreklerindeki taş ve kumlardan kurtulmuş olurlar, ayrıca yumurta sarısı ile karıştırılıp krem moduna getirilerek çıbanlara sürülürse oldukça yarar sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder