Editörlerimiz sizler için kirazın yapısını ve kirazın faydalarını etraflıca araştırdı. Elde ettikleri
sonuçları özet haline getirdiler ve bu yazıyı oluşturdular. Umarız konu hakkında yeterli bilgileri sizlere ulaştırabilmişizdir. İyi okumalar.
Kiraz
Gülgiller ailesinde incelenen Latince ismi ‘Cerasus avium’ olan kirazın ana vatanı Kuzey Anadolu ve Güney Kafkasya olarak biliniyor. Kirazın ismini Giresun kentinden aldığı ayrıca belirtiliyor. Kirazın dünyaya hangi topraklardan yayıldığı konusunda ise henüz net bir bilgi bulunmuyor.
Nisan mayıs aylarında, demet halinde pembemsi beyaz renkli çiçekler veren, kırmızı, etli ve sulu meyveleri olan ağaçtır , kiraz. Çiçekler etlenerek fındık büyüklüğünde Kiraz adı verilen meyveleri verirler meyveler, dallarda iki veya üçü bir arada demetler halinde gelişirler ve iyice kızarıp olgunlaşınca toplanır.
Fide kiraz ağacı ancak 5-6 yıl sonra meyve verir. Bir kiraz ağacı, 60-70 yıl kadar yaşayabilir. Bir ağaçtan ortalama olarak, 20-50 kg kadar meyve yetişir. Taze meyvesi az dayanır. mevsim sonu, bilhassa yağışlardan sonra kurtlanır.
Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara ve Ege bölgesinde. Memleketimizde geniş çapta kültürü yapılmaktadır. Uludağ, aşlama, napalyon, sultani, ballı ve ak kiraz gibi çeşitleri vardır.
Kirazın Besin Değerleri
100 gram kirazdaki besin değerleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Kalori (kcal)
|
50
|
Toplam yağ
|
0,3 g
|
Kolesterol
|
0 mg
|
Sodyum
|
3 mg
|
Potasyum
|
173 mg
|
Karbonhidrat
|
12 g
|
Diyet Lifi
|
1,6 g
|
Şeker
|
8 g
|
Protein
|
1 g
|
A Vitamini
|
1.283 IU
|
C Vitamini
|
10 mg
|
Kalsiyum
|
16 mg
|
Demir
|
0,3 mg
|
Magnezyum
|
9 mg
|
Kirazın Faydaları Nelerdir ?
Köklerinden tutun da kabuklarına, çekirdeğine, meyvesine ve hatta meyve saplarına kadar baştan aşağıya insana faydalı olan bu meyve. çağımızın insan düşmanı olan strese karşı çok etkili olduğunu, ayrıca menopoz dönemindeki olumsuz etkilere karşı da mücadele ettiği biliniyor.Ayrıca kirazın
- Beyin sağlığına yararlı olduğunu bilinmektedir. Kiraz içinde bulunan antioksidanlar gelişmiş hücreleri tahrip eden ve hali hazırda vücudumuzda bulunan serbest radikallere karşı koruma sağlar. Kiraz içeriğindeki melatonin uyku düzeni sağlamanızı kolaylaştırmaktadır.
- Kiraz hem az kalorilidir hem sapları ile yapılan çay ile yağ yakımı sağlar. Besin lifi bakımından zengin olması ise daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Fakat yinede 1 avuç kirazdan fazla tüketmemek gerekir. İshal yapabilir.
- Kiraz içerisindeki antosiyanin iltihaplanmaları engeller ve bu özelliği ile kiraz gut artriti, fibromiyalji (ağrılı kas rahatsızlığı) ve kronik spor sakatlıkları nedeniyle oluşan ağrıları hafifletilmesi için kullanılır.
- Kiraz hem şeker hastalığına karşı koruma sağlar hem de şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilinir.
- Cildi korur. Yaşlanmaya bağlı meydana gelen cilt kırışıklıklarını ve sarkmalarını engeller. Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlamanın yanında içerdiği mineral ve vitaminlerle kalğpve damat hastalıklarına karşı da koruma sağlar. Bu sayede bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
Kiraz Sapı Çayı
10-15 adet kiraz sapını 6-7 dk kaynattıktan sonra yemeklerden önce içmeniz yağ yakımınıza yardımcı olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder