12 Ocak 2015 Pazartesi

Astım Krizlerinde En Önemli 5 Belirti

Siz değerli okurlar için astım krizi, astım krizi nedir, astım krizinin özellikleri hakkında araştırmalar gerçekleştirdim ve elde ettikleri sonuçları metin haline getirdim. Umarmz sizler için faydalanabileceğiniz bir kaynak meydana getirebilmişimdir. İyi okumalar.

Astım Krizi Nedir ? 

Birden bire ani yaşanan nefes darlığı, öksürük, hışıltılı solunum, solunum güçlüğü ya da göğüste tıkanıklık ve solunum fonksiyonlarında bozulma görülmesiyle yaşanan olaya Astım krizi yada astım atağı denebilir. Astım krizi deyimi daha çok, ağır ve hastane tedavisini gerektirecek ciddi durumlar için kullanılır. Ancak, nefes açıcı spreylerin birkaç kez kullanılmasıyla geçecek kadar hafif astım krizleri de olabilir. Astım krizleri çok ani olarak başlayabileceği gibi, birkaç gün içinde yavaş yavaş da gelişebilir.Astım krizi yaşanmadan önce genelde belli başlı belirtiler yaşanır ve bu belirtilerden dolayı hazırlıksız yakalanılmaz. Yalnızda bu belirtileri ciddiye almamız gerekir. Bu belirtileri fark etmek istenmeyen durumlarla karşılaşmayı önler. Bu önemli ve kritik belirtiler şu şekildedir.

Astım Krizi Belirtileri

  • Solunum güçlüğü: astımın klasik bilinen bir belirtisidir.
  • Solunum güçlüğünüz varsa astıma yatkınsınız ya da astım sanız kriz yakın demektir ve en güçlü belirtisidir. En iyisi temiz havaya çıkın ve ilacınızı içmeyi unutmayın. Göğüs ağrıları: göğüste keskin bir ağrı varsa kriz kesinlikle gerçekleşecektir.
  • Çok ciddidir ve hemen yardım alıp ilaç kullanmanız çok çabuk müdahale etmeniz gerekir. Egzersiz sırasında öksürük: egzersizi yavaş ve yormadan yapmalısınız. Bu sırada kriz geliyorsa, hemen yavaşlamalı ve durmalısınız.
  • Bol oksijende derin derin nefes alın. Hızlı nefes alma: Hızlı nefes alıp verme veya hiperventilasyon bir gelecek saldırının hemen hemen başka bir işaretidir. Sakin olmaya çalışın, rahatlatıcı ilacınızı alın. Derin nefes alın. Soluk ve terli yüz: soğuk terler boşanıyorsa, tedirginlik ve solma birbiriniz izliyorsa kriz gelecek demektir.


Astım Krizinin Özellikleri 


Astımın belirtilerinin ağırlığı ve görülme sıklığına göre üç derecesi bulunur. Bunlar; 

  1. Hafif astım: Hastalar günlük olağan etkinliklerini rahatlıkla yapabilirler, ancak ağır eforlarda zorlanma olabilir. Haftanın 1-2 günü ilaç tedavisi ile düzelen belirtiler vardır. Geceleri gelen astım krizleri ayda 1 veya 2'den fazla değildir. 
  2. Orta derecede astım: Öksürük ve hırıltılı solunum her gün olmasa bile uzun süreli olarak hep vardır. Haftada en az 1-2 kere yoğun ilaç tedavisini, yılda 2 kez de hastanede tedaviyi gerektirecek kadar ağırlıkta krizler olur. Bu hastalarda, haftanın birçok gününde gece uykudan uyandıran nöbetler de vardır. 
  3. Ağır astım: Öksürük ve hırıltılı solunum bazen çok şiddetlenerek her gün vardır. Bu hastaların her 3-4 ayda bir hastaneye yatırılarak ve bazen de yapay solunum uygulanarak tedavileri gerekir. Hemen her gece uykudan uyandıran astım krizleri görülür, hatta çoğu günler uyumak hiç mümkün değildir. Günlük hareketler de ileri derecede kısıtlanmıştır. 

Önemli Bilgi : Astım krizi şiddetini aşağıdaki sizin için hazırladığımız tablo üzerinden değerlendirmeye tabi tutabilirsiniz; 


Hafif atak Orta Atak Ciddi Atak


  • Konuşma : Normal Birkaç sözcükle Tek kelimeler
  • Hışıltı : Zor duyuluyor Çok Çok azla
  • Nefes zorluğu : Yürürken Konuşurken Dinlenirken
  • Solunum hızı : Normal Artmış Artmış
  • PEF : %80 üstünde %60-80 %60 altında
  • Nabız : Normal Artmış Artmış 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder