8 Ocak 2015 Perşembe

Mantar Hastalığı Nedir Deri Ayak Mantarı

Sizler için mantar hastalığı ve ayak mantarı hakkında bir yazı hazırladım. Mantar hastalığı nedir , belirtileri nelerdir , tırnak dolaması nedir , nasıl tedavi edilir sorularıyla makalemi destekledim. Yazımı kişisel deneyimlerden ve internetten edindiğim bilgilerden yararlandım. İyi okumalar dilerim.

Mantar Hastalığı 




İnsana en kolay yayılan mikrop türlerinden biri mantar, aynı zamanda doğada çok yaygın halde ve çok çeşitlilik arz eden bir konumda, mantarlar cinslerine göre hayvanlardan, sudan, topraktan ve doğrudan hasta insandan ve hasta olan insanın eşyalarından alınabilmektedir.Bu hastalık doğrudan temasla bulaştığı ve bulaşıcı olduğundan kaynaklı okullar, yüzme havuzları ve hamamlar mantar hastalığının kolaylıkla kapılabileceği alanlar. Genellikle başta, ayak parmakları arasında, erişkin gençlerin kasık bölgelerinde, sığırla uğraşanların sakal bölgesinde sıklıkla karşılaşılabilir.

Mantar Hastalığı Belirtileri 

Eğer hastalık insanların baş bölgelerindeyse, önce çevresi kırmızı, ortası beyaz, yuvarlak bir şişlik gibi bir şey belirir, sonra bu alan genişleyerek yayılma eğilimindedir. Ayak parmaklarında, kaşıntı ve rahatsızlık hissiyle beraber , parmak aralarında ıslak, beyaz, ölü deri parçaları oluşur.


Mantar Hastalığı Süreci 


Başta, yerleşen mantar saçların köklerine kadar ilerleyip saç tellerinin matlaşmasına, zayıflayıp kırılmasına neden olur. Bu bölgelerde saçlar diğer bölgelere göre daha seyrektir. Ayak parmaklarındaki hastalık tedavi edilmediği takdirde ağır bir egzama vakasına neden olarak hastayı yatırabilir.


Mantar Hastalığı Tedavisi 




Mantar Hastalığı tedavisi için, baş bölgesine krem halinde undesilenik asit bileşiği uygulanır ve ağızdan da griseofulvin verilir. Ayak parmaklarında egzama ya da iltihaplı bir durum varsa, önce bu tedavi edilmelidir. Ayak parmaklarını enfekte eden mantarı tamamen yok etmek hemen hemen imkansızdır. Ancak, mantar öldürücü ilaçlarla et­kilenebilir. Ayrıca, sık sık çorap değiştirmek, ayakları en az günde iki kez yıkamak ve serin tutmak hastalığı kontrol al­tına alır.


Tırnak Mantarı

Tırnakta mantar enfeksiyonu genellikle ayak baş parma­ğında meydana gelen ve tırnağın renginin ve sertliğinin değişmesine neden olan bir mantar çeşitidir. Fungal enfeksiyonlar sadece tırnaklarda değil kasıklarda da sıkça meydana gelmektedir. 

Tırnak Mantarları Belirtileri 


Tırnaklarda renk ve şekil bozukluğuyla birlikte kalınlaşma da yaşanır. Kalınlaşma tırnağın serbest kenarın­dan dibine doğru oluşur.

Tırnak Mantarı Hastalığı Tedavisi

İltihaplanan tırnak yeniden çıkana kadar griseofulvin adlı antibiyotik uygulanabilir.

Dolama Hastalığı Nedir, Parmak Dolama



Tırnak diplerinde meydana gelen bir iltihaptır ve çok sık yaşanır. Özellikle, manikür sonucu oluştuğu sıklıkla gözlemlenir.

Tırnak Dolama Belirtileri 

Tırnak dibinde kırmızı bir şişlik yaşanır. Parmakta hafif ateş ve yanma yaşanır.Dolama Önceleri ağrılı olan şişkinlik, sonraları içi beyaz iltihaplı bir oluşuma (apse) dönüşür. Tedavi edilmediği takdirde tırnak düşer.

Dolama Tedavisi 

İlaç tedavisidir. Gerektiği takdirde apsenin yarılarak açılması ve iltihabın temizlenmesi gerekir.Ayakta mantar en sık karşılaşılan yüzeysel mantar hastalıklarından biridir.Ayakların sık sık yıkanarak kurulamaya özen gösterilmemesi, lastik ayakkabılar, meslekî sebeple su ile ayakların fazla teması sürekli terleme ayaklarda mantar gelişimini kolaylaştırır. Ayakkabı terlik, çorap gibi malzemelerin paylaşılması başlıca bulaşma kaynağı olup bu yüzden yatılı okullar, yurtlar ve kışlalarda oldukça yaygın olarak görülebilir. Aile bireyleri arasında da bulaşma ya­pabilir.Ayak mantarı çok çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir, kızarıklık, kuruluk, çatlamalar, sulantı, sivilceli yaralar gözlenir. Ayak mantarı olanlarda ellerde de mantar görülebilir.Ayak mantarı hastalarda hafif bir kaşıntı dışında şi­kayet ile karşılaşmazsınız. Bu yüzden genellikle hekime hemen başvurulmaz. Halbuki başka rahatsızlıklara yol açabileceğin­den gecikmemeliler.Ayak mantarının teşekkülünü önlemek için kolaylaş­tırıcı faktörlerin ortadan kaldırılması (ıslak-terli ortam, şeker hastalığı, lastik giysiler) ve ayağa giyilen eşyaların ortak kullanılmamasına özen gösterilmesi gerekir.Tedaviden sonra ayakkabı ve terliklerde mantarlar aylarca yaşayabileceğinden nüksten korunmak için bu eş­yaların da doktorun önereceği şekilde temizliği şarttır.

Mantar hastalığı ve ayak mantarı hakkında yazımız burada sona eriyor. Umarız işinize yaramıştır. Konumuzla alakalı olarak daha fazla bilgi almak adına aşağıdaki linklerimize tıklayabilirsiniz. Blog sayfamızdaki yazılarımızı beğenmeyi, aklınızdaki soruları sormayı ve sosyal medyada diğer insanlarında yararlanması için paylaşmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder