13 Ocak 2015 Salı

Mercimeğin Kalp ve Damar Hastalıklarına Faydaları

Sizler için Mercimeğin Kalp ve Damar Hastalıklarına Faydaları konusunda bir araştırma gerçekleştirdim. Makalemi mercimek nedir, mercimeğin faydaları nelerdir sorularıyla destekledim. Edindiğim cevaplarla hazırladığım makaleyi sizlere sunuyorum.İyi okumalar.

Mercimek


Türk mutfağının vazgeçilmez besinlerinden biri olan mercimek baklagiller familyasında incelenen 20-70 cm boylarında, yumuşak ve ince gövdeli, disk seklinde meyveleri olan, tek yıllık otsu bir sebze bitkisi. Mercimeğin zayıf ve ince bir kök sistemi vardır, kökü derinlere inmez. Gövdeleri narin olup, dallanır ve bu dallanma yan dallarda da devam eder. Bundan dolayıdır ki ana gövdesi belirgin değildir.



Protein Deposu Mercimek


Mercimeğin gövdesi dik olup, tüylüdür. Yaprakları bileşik şekildedir, yaprak sapının uç kısmı incelmiş ve sülük seklindedir. Çiçekler yaprak koltuklarından çıkar. Meyveleri legümen (bakla) tipindedir, adını alan sarımtırak esmer renkteki şişkin torbalarda meydana gelir. Torba içindeki tanelere mercimek denir. Şekil itibariyle mercimek taneleri yassı, 0,5 cm çapındaki disk biçimin dedirler. 


Büyüklük, sekil ve renklerine göre isimlendirilir: Sultan mercimek, yeşil mercimek, kırmızı mercimek gibi. Mercimek; kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve herkes tarafından pek bilinmese de sarı mercimek olmak üzere üçe ayrılır. Çok çeşidi olan mercimek mutfağımızda sıklıkla yer almakta ve bol bol tüketmekteyiz. 


Mercimekte diğer baklagillerde olduğu gibi protein ve lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Ancak mercimek demir ve protein kuru fasulye ve nohuta göre biraz daha fazladır. Bu özelliği sayesinde yemeklerde kıyma yerine geçen besin olarak bilinmektedir. Mercimekte diğer baklagillerde olduğu gibi daha önceden ıslatılırsa daha kolay pişer. Ama nohut ve kuru fasulye gibi uzun zaman suda bekletilmesi şart değildir.

Mercimeğin Besin Değerleri 

100 gram mercimekteki besin değerleridir. 

Kalori (kcal)
116
Toplam yağ
0,4 g     
Kolesterol
0 mg     
Sodyum
2 mg     
Potasyum
369 mg
Karbonhidrat
20 g      
Diyet Lifi
8 g         
Şeker
1,8 g     
Protein
9 g         
A Vitamini          
8 IU      
C Vitamini
1,5 mg
Kalsiyum            
19 mg  
Demir  
3,3 mg
B6 Vitamini       
0,2 mg
Magnezyum     
36 mg

Mercimeğin Faydaları Nelerdir ? 



  • Mercimek içerisinde ki lif sayesinde kalp damar hastalıklarına oldukça pozitif etkisi vardır. 
  • Ayrıca posa yönünden zengin olduğu için bağırsak içerisinde ki yağların emilimini azaltacağından dolayı kalp damar hastalıkları açısından fayda sağlamaktadır. Yani kısacası mercimek kalp ve damar hastalıkları olan kişiler için vazgeçilmez bir besindir.
  • Sindirimi kolaylaştıran mercimek kabızlık sorununu engeller. 
  • Anne sütünü arttırmaktadır. 
  • Kolesterole karşı iyi gelmektedir. Potasyum içeriği ile yüksek tansiyonu düşürmektedir. 
  • İçerdiği kalsiyum ile kemikleri korumaktadır. 
  • İyi bir bitkisel protein kaynağıdır. 


Kırmızı Mercimek Çorbası 

Kırmızı mercimekte yeşil  mercimekte aynı şekilde yapılabilmektedir. Önce soğanları kavurmanız gerekir. Zeytin yağında yapmalısınız. Daha sonra sarımsak ve biberler eklenir ve mercimekler atılır. İsterseniz mercimek çorbasına başka sebzelerde atabilirsiniz. Blender dan geçirebilir taneli olarak bırakabilirsiniz. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder