8 Ocak 2015 Perşembe

Kısırlık Ve Tüp Bebek Tedavisi

Sizler için kısırlık ve tüp bebek tedavisi hakkında yazı hazırladık.Erkeklerde kısırlık nedir , kadınlarda kısırlık nedir , nasıl olur , kısırlık tedavisi nasıl gerçekleştirilir sorularıyla makalemi destekledim. İyi okumalar dilerim.

Kısırlık Ve Tüp Bebek Tedavisi 




Kısırlık son zamanlarda ciddi derecede artış gösteren bir sağlık problemidir ve bunun en büyük çözümü tüp bebek tedavisidir. Kısırlığın farklı sebepleri bulunmaktadır. Erkekten kaynaklanan kısırlık, kadından kaynaklanan kısırlık sebepleri bulunmaktadır. Erkekten kaynaklanan kısırlığı derecelendirmek mümkündür.





En ileri seviyede ki erkek kısırlığına azospermi denilmektedir. Yani menide hiç spermin olmadığı duruma azospremi denir. Bu gruptaki hastalarda dokudan sperm elde edilen tekniklerle eğer sperm oluşturulabiliyorsa mikroenjeksiyon tipi tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olma imkanı gerçekleştirilebiliyor.

Erkek Kısırlığında Son Nokta 


Bugün biliyoruz ki erkek kısırlığında gelinen en son nokta Mikro Tese adlı tedavidir. Mikro Tese ülkemizde başarı ile gerçekleştirilmektedir. Mikro Tese yönetimi çok ileri derece de bir araştırma yöntemidir. Bu yöntemde bütün dokular incelenebilir ve aynı zamanda hastada doku kaybı gerçekleşmez. Önceki dönemlerde değişik metotlar uygulanmış, ancak başarı elde edilememiş birtakım vakalarda Mikro Tese yöntemi ile sperm elde edilen hastalarda, sağlıklı çocuk sahibi olan pek çok çift vardır.

Bunun yanında birde kadından kaynaklanan kısırlık vardır. Buda pek çok nedenden kaynaklanabilir. En çok görülen nedenlerin başında yumurtlama problemi gelir.

Kısırlık tehlikesinin vardığı boyutları anlamak için aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim


Kadında kısırlığa neden olan sorunlar nelerdir ?



Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da kısırlığa yol açabilen durumlar bulunmaktadır. Bunları elbette ki sayacağım fakat belirtmek isterim ki kadınlarda meydana gelen problemler daha çözülebilir.
  • Endometriozis 
  • Rahimde miyom gibi iyi huylu urların bulunması, 
  • Doğuştan gelen rahimdeki yapısal bozukluklar, 
  • Tekrar eden düşükler, 
Açıklanamayan kısırlık da kadınlardaki kısırlığın sebeplerinden sayılabilir.Kadınlarda kısırlık ve nedenleri hakkında ayrıca aşağıdaki sayfayı inceleyebilirsiniz.

Açıklanamayan Kısırlık 


Açıklanamayan kısırlıkta ise çiftler değerlendirildiğinde kısırlığa sebep olabilecek hiçbir problemle karşılaşılmaz. Örneğin, erkekte sperm sayısı normal sayıda, sperm hareketleri ve şekil yapısı sağlıklı görünümde, kadında rahim yapısı sağlıklı, yumurtlama fonksiyonları düzenli gitmekte, bunun yanında yapılan hormonal değerlendirmeler, genetik yapılar hiçbir sorun içermemekte, fakat çitlerde çocuk sahibi olamama durumu ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Son zamanlarda kadın kısırlık tedavisinde önemli yollar katedilmiştir.

En yaygın kısırlık tedavisi, tüp bebek tedavisi özellikle mikroenjeksiyon tipi tüp bebek tedavisinin bu hasta gruplarında uygulanması gereklidir. Özellikle tekrarlayan düşüğü olan ve defalarca tüp bebek uygulaması gerçekleştirilip sonuç alınamayan çiftler çok detaylı incelenmelidir. Bu incelemelerde çiftlerde genetik bir problem olup olmadığına, rahim içyapısında bir sorun olup olmadığı, hormonlarda ve troid yapılarında bir sorun olup olmadığına dikkatli bir şekilde bakıldıktan sonra tekrar tüp bebek denemesi uygulanabilir.

Tüp bebek tedavisinden önce mutlaka bağışıklık tedavisi yapılmalıdır. Bağışıklık tedavisi özellikle geçmişinde tüp bebek başarısızlığı olan hastalarda önemli ölçüde başarı elde edilmesini sağlar. Lazerli tomurcuklanma yöntemi, blastokist transferi denilen embriyoların anne rahmi dışında beşinci, altıncı güne kadar büyütüp yerleştirme işlemi, tekrarlayan başarısızlıklarda ciddi oranda başarı getirir. İlerleyen yaşlarda da bu tedavilerle çocuk sahibi olmak mümkündür. Fakat genç hastalara göre başarı düzeyi daha düşüktür.

Uzmanların önerileri özellikle kadın yaşını geçirmeden kadınların tüp bebek tedavi sürecine girmeleridir. Çünkü kadın yaşı tüp bebek tedavisini birebir etkileyen önemli bir faktördür. Ülkemiz tüp bebek tedavisinde büyük başarılar elde etmiştir. Tüp bebek tedavisinin büyük bir sağlık sektörü haline gelmesi bilgi kirliliği ve yanıltıcı bilgi üretebilmektedir.


Konumuzla alakalı olarak ''Tüp Bebek Nedir? '' başlıklı yazımıza bakabilirsiniz. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder