12 Ocak 2015 Pazartesi

Ağız kanseri Nedir, Teşhisi ve Tanısı

Siz değerli okurlar için ağız kanseri üzerine bir makale hazırladım.Yazımı ağız kanseri nedir , ağız kanseri teşhisi nasıl gerçekleştirilir , tanısı nasıl yapılır sorularıyla makalemi destekledim. İyi okumalar dilerim.

Ağız kanseri konusu oldukça önemli bir konu olarak önümüzde duruyor.Son yıllarda sürekli karşımıza çıkan ağız kanseri ; ağzın herhangi bir bölgesinde , ufak , beyaz, kırmızı bir nokta veya yara şeklinde başlayabiliyor. Bundan dolayı herhangi bir ağız yarasını ciddiyetle takip etmeliyiz.


Ağız Kanseri


Sigara ve tütün malzemesi kullanımı ağız kanseri riskini en üst seviyeye taşıyor, ağız içi mukozasının, ağız tabanının, damağın, dilin ve baş, boyun bölgesindeki lenf nodüllerinin muayenesi, ağız kanserinin tanımlanmasında oldukça büyük öneme sahiptir.Her hastalıkta olduğu gibi ağız kanserinde de erken tanı, teşhis ve tedavi önemli bir noktadır , gelecekte meydana çıkabilecek bir kanserin teşhisini koyabilir.

Ağız Kanseri Teşhisi ve Tanısı

Her zaman ağız kanserinin en erken uyarı işaretlerini fark etmek olası değildir. Bu yüzden hem diş hekimi hem de doktorların yaptığı düzenli muayeneler oldukça önem arz eder.

Fırça Biyopsisi (Brush Biopsy) : Küçük bir fırça yardımıyla doku örneği alınır. Örnekte, pre-kanseröz veya kanser hücrelerinin varlığı araştırılır. 
Toluidin Mavisi : Hasta ağzını prekanseröz veya kanserli dokuları maviye boyayan çeşitli solüsyonlarla çalkalar. Pozitif test sonucu daha ileri bir araştırmayı gerektirir. 
Doku Biyopsisi : Şüpheli bölgeden küçük bir cerrahi müdahaleyle alınan doku, hücresel olarak incelenmelidir. 

Ağız Kanseri Tedavisi 



Ağız kanseri tedavisi genelde tüm kanserli dokuların cerrahi müdahale ile çıkartılması, radyoterapi (kanser hücrelerini yok etmek için radyasyon kullanma), kemoterapi (kanserle savaşan ilaçlar kullanma) ya da bu yöntemlerin hep birlikte kullanılmasından oluşur. Bazı ağız kanseri türlerinde Fotodinamik terapi (PDT) denilen yeni bir tedavi de kullanılmaktadır. Bu tedavide kanser hücrelerini ortadan kaldırmak için lazer ışını ve ışığa duyarlı bir ilaç tercih edilir.

Ağız kanseri erken tedavi edildiği zaman iyileşme olasılığı yüksektir. Ameliyat sonrasında yumuşak dokuda veya deride bir takım rekonstrüktif ameliyat gerçekleştirmek veya kemikleri protezler (yapay yedek parçalar) ile değiştirme ihtiyacı doğabilir. Tedavide ağızları değiştirilen hastaların onarıcı diş hekimliği, konuşma terapisi ve beslenme danışmanlığı hizmeti almaları gerekebilir. Tedavi sonrası konuşmaları veya görünümleri değişen kişiler veya tedaviyi özellikle stresli bulan kişiler için psikolojik desteğe ihtiyaç olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder