Siz değerli okurlar için çam fıstığı nedir, çam fıstığının faydaları nelerdir, çam fıstığı nasıl kullanılır sorularını sordum.Elde ettiğim sonuçlarla bu makaleyi ince detaylarına kadar inceledim. Umarım akıcı ve içerik yönünden zengin bir yazı olmuştur. İyi okumalar.
Çam Fıstığı Nedir
Çam fıstığı,(Pinus pinea) kozalaklarından çıkarılar sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besindir. Bütün Akdeniz ülkelerinden yetişen bu ağaç şemsiye görünümünde 20 m'ye boylanabilen geniş tepeli bir çam türüdür. Kozalak üretimi ancak çam ağacının 20 yaşından sonra mümkündür.
Çam fıstığı tüketilebilinir ve yüksek ticari değeri olan bir tohumdur. Türkiye'de Aydın, Muğla ile İzmir ili Bergama ilçesine bağlı Kozak yöresinde üretimi yapılmaktadır. Türk mutfağında pilav, dolma ve helvanın bir malzemesi olarak değerlendirilir. Kalori değeri yüksek, protein ve mineral açısından da zengin olan çam fıstığı oldukça besleyicidir. Fıstık çamının kozalaklarının içinden çıkarılarak elde edilir.
Çam Fıstığının Faydaları Nelerdir ?
- Enerji verici ve kilo aldırıcı özelliği vardır çam fıstığının.
- Akciğer hastalıkları,verem ve bronşit için faydalı bir bitkidir.
- Öksürüğü yatıştırma özelliği bulunmaktadır depresif sıkıntılara karşı ferahlık verir.
- Çam Fıstığı balla macun yapılıp tüketilirse vücuda kuvvet verir ve cinsel gücü arttırır.
- Dövülüp çorbası hazırlanarak içilirse doğumu kolaylaştırır.
- Yer Fıstığı ile birlikte yenirse mideyi kuvvetlendirir.
Çam Fıstığının Besin Değerleri ve Kalorisi
100 gram çam fıtığının besin değerlerini vereceğimiz tabloda sizde dikkat edeceksiniz ki çam fıstığının kalorisi oldukça yüksektir. Bundan kaynaklı dikkatli tüketilmelidir.
Kalori (kcal)
|
673
|
Toplam yağ
|
68 g
|
Kolesterol
|
0 mg
|
Sodyum
|
2 mg
|
Potasyum
|
597 mg
|
Karbonhidrat
|
13 g
|
Diyet Lifi
|
3,7 g
|
Şeker
|
3,6 g
|
Protein
|
14 g
|
A Vitamini
|
29 IU
|
C Vitamini
|
0,8 mg
|
Kalsiyum
|
16 mg
|
Demir
|
5,5 mg
|
B6 Vitamini
|
0,1 mg
|
Magnezyum
|
251 mg
|
Çam Fıstığı Kullanımı
Bal veya macun ile kullanılarak daha fazla etki etmesi sağlanır. Direk olarak tüketildiği gibi kavurulur veya toz halinde çorbası yapılmaktadır. Çam fıstığı şerbetli tatlılara konulmaktadır. Ayrıca aşure yapımında kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder