13 Ocak 2015 Salı

Mercanköşkün Faydaları ve Kullanımı


Sizler için mercan köşk nedir, mercan köşkün faydaları ve tıbbi etkileri, mercanköşk nasıl kullanılır hakkında bir yazı derledik. Umarız faydalı bilgileri akıcı bir şekilde siz sevgili okurlarımıza aktarabilmişizdir. İyi okumalar dileriz. 

Mercanköşk



Mercan köşkü bitkisi kullanımı çok eskilere dayanmakla birlikte eski Yunan'yada mutluluğun sembolü olarak da tarihsel bir simgedir.Mercanköşkü bitkisi ballıbabagiller familyasında incelenir. Akdeniz havzası bitkisidir. Çeşitli türleri ülkemizde de Trakya, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yabani olarak bulunur. Kayalık ve kurak yerlerde yaşayan, çalı görünüşlü, hoş kokulu bir bitkidir , mercanköşkü. Çalıyı andıran bir görüntüsü ve tüylü bir yapısı vardır. İçerisinde flavonlar, tanen, acı maddeler, glikozit ve C vitamini bulunur. 


Mercan Köşkün Faydaları ve Tıbbi Etkileri  

En çok bebeklerin gaz ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarında tercih edilir mercan köşkü. Merhem şeklinde de kullanımı mevcuttur. Antiseptik, uyarıcı, balgam söktürücü, terletici, tonik ve spazm çözücü özellikleri ön plana çıkan özelliklerindendir. Öksürüğü kesmede oldukça etkilidir. Spazm çözücü etkileri ile gerilmiş kasları gevşetir ve varsa kas ağrılarını da minimuma indirir.Bağışıklık sistemini güçlendirir Hazımsızlığa iyi gelmektedir ve mide gazını alır. Sindirime yardımcıdır. Astıma hastaları mercan köşk çayı içmeleri son derece faydalıdır. Ayrıca mercan köşk romatizma , diş ve baş ağrısına iyi gelmektedir. 

Mercanköşk Nasıl Kullanılır ? 


Baharat olarak sıklıkla kullanılan mercanköşkün çiçekli toprak üstü kısımlarının kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenmesiyle hazırlanan çayı da başka bir kullanım şeklidir. Ayrıca, bitkiden elde edilen uçucu yağ da özel ve spesifik bir kullanım alanı yaratır.

Mercanköşk Çayı Nasıl Hazırlanır?

1 bardaklık soğuk su içine 1 çay kaşığı dolusu kurutulmuş mercan köşk atarak  kaynatılır ve ardından 5 dk kısık ateşte demlenmesi için beklenir.  Ilıdıktan sonra tüketilir. 


Mercan Köşke Aşırı Tüketimi



Mercan köşkünün aşırı tüketimi mide bulantısı, ishal gibi yan etkilere neden olabileceğinden günde 3 bardaktan fazla tüketilmesi tüm uzmanlar tarafından belirtiliyor. Düzenli olarak ilaç kullananların mercan köşk ürünleri (çay, yağ…) kullanmaya başlamadan önce olası yan etkiler hakkında doktorunuza baş vurmanız önemlidir. Gebelik veya emzirme dönemindeki etkileri hakkında fazla bir bilgi bulunmamakla birlikte güvenli tarafta yer almak için bu hassas dönemlerde tüketilmesi tavsiye edilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder