Siz değerli okurlar için göz tembelliği , ambiliyopi hakkında bir yazı hazırladım. Göz tembelliği nedir , ambiliyopi nedir , göz tembelliğinin sebepleri nelerdir , belirtileri nelerdir , tedavisi nasıl gerçekleştirilir sorularıyla makalemi destekledim.İyi okumalar dilerim.
GÖRME TEMBELLİĞİ
Konu başlığımız alışılmış , her zaman işlediğimiz konuların biraz dışında değil mi , sanki böyle bir terimi daha hiç duymadınız , nasıl ya yani göz tembellik de mi yapıyormuş sorusunu duyar gibiyim, ah gözler ah gözler kalbin aynasıdır deyip gözlerin her şeye muktedir olduğunu söyleyip, şimdi konumuza değinelim ;bu rahatsızlık gelişim çağımızın erken dönemlerinde yani, çocukluğun erken döneminde sağlıklı görmenin oluşamamasıyla oluşan bir durumdur.Bir göz iyi görünürken diğerinin aynı seviyede görmemesi durumunda az gören göze amblyopik denmektedir. Genellikle tek gözde göz tembelliği yaşanır. Toplumda %2-3 oranında karşılaşılan bir durumdur. Erken tanı konması noktasında ailelerin bu durum hakkında bilgi sahibi olması şarttır.
Sağlıklı Görme
Normal koşullar altında yeni doğan her bebek sağlıklı görebilir. Bebekler de fakat görme meselesi gün geçtikçe çözümlenmekte ve gözler açılmaktadır. Ancak eğer gözlerinden birini yeterince kullanamazsa görmesi gelişmeyeceği gibi aksine azalma yaşanacaktır. 9 yaşından sonra görme sistemi gelişimini tamamlayacağı için görme bu zamandan sonra etki edilemeyecektir.
Her iki gözde eşit seviyede görme normal gelişim için önemli bir noktadır. Birçok meslekte her iki gözde tam görme şart tutulmaktadır, ayrıca gözlerden birinin kaza sonucu kaybedildiği bir durumda diğer gözün durumu kişinin hayatını sürdürebilmesi için önem kazanacaktır. Bu yüzden amblyopi tanısı erken dönemde konmalı ve tedavi edilmelidir.
Gözler Kontrolü Ne Zaman Yapılmalıdır?
Tüm çocuklar 4 yaşına kadar göz doktoruna gösterilmelidir. Tüm doktorlar görmede şüpheli bir durumun bulunduğunu saptayabilir. Ailede benzer bir hastalığı olan bir kişi bulunuyorsa 3 yaşından önce muayenesi şarttır.
Amblyopinin Nedeni
Görme problemi yaşatacak ve görme gelişimini engelleyecek durumlarda ortaya çıkmaktadır. Birçok durumda amblyopi sebebi de genetik bir yatkınlık bulunmaktadır. Bu yüzden ailesinde amblyopi hikayesi bulunan çocukların erken yaşlarda göz doktorunca muayene edilmesi önemlidir. En önemli üç nedeni şunlardır:
- Şaşılık: En sık görülen sebepdir. Kayan gözden gelen görüntü çift görmenin önlenmesi amacıyla yok sayılır ve çocuk sadece tek gözüyle görmeye yönlenir. Bu kayan gözün görmesinin düşmesine neden olur.
- Refraktif farklılık: Refraktif bozukluklar gözlükle düzeltilmektedir. Amblyopi tek gözün diğerine göre daha fazla myopik, hipermetropik yada astigmatik olmasıyla oluşmaktadır. Bulanık gören göz yok sayılır ve amblyopi gelişir. Gözler normal gözükmektedir ama tek göz diğerine göre daha az görmektedir. Bu en zor tanı konan amblyopi nedenidir ve sıkı takibin yapılması gerekmektedir.
- Göz dokularının şeffaflığında bozulma: Katarakt yada görüntünün net olarak odaklanmasını engelleyecek her türlü durumda amblyopi gelişmektedir. Bu en ağır amblyopi tipidir.
Amblyopi Tanısı
Amblyopinin saptanması basit değildir. Çocuk tek gözünün az gördüğünü farkedemez. Tanı iki göz arasında görme farkının saptanmasıyla konur. Bebeklerde görme keskinliğinin tespiti zor olduğundan gözlerden biri kapatılarak cisimleri takibi kontrol edilir. Yada sağlam göz kapatıldığında bebek rahatsız olur.
Düşük görme her zaman amblyopi anlamına gelmektedir. Birçok durumda gözlük takılarak görme düzeltilebilmektedir. Ayrıca görmeyi azaltacak diğer durumlarda göz doktorunuz tarafından tedavi edilecektir.(katarakt, tümör, enflamasyon, vs..)
Amblyopi Tedavisi
Çocuğun az gören gözünü kullanmaya alıştırılması gerekmektedir. Bu sağlam gören gözün üzerinin bir kapama ile günde 1-2 saat haftalar-aylar boyunca kapatılmasıyla hedeflenmektedir. Gözlüklerlede görme desteklenmektedir. Tek başına yeterli olmazsa dahi kapama tedavisi beraberinde yapılabilmektedir.Bazen az gören gözün kullanılması için iyi gören gözde damlalar yada görmeyi bozan lenslerde kullanılabilmektedir.
Şaşılık bulunan gözlerde ameliyattan önce amblyopi tedavisi yapılır. Katarakt ve benzeri bir durum varsa neden göre ameliyat uygulanır.Amblyopi nedenin ortadan kaldırılmasıyla tedavi edilemez. Zayıf olan göz normal görme için mutlaka kuvvetlendirilmelidir.Amblyopi tedavi edilmediği durumlarda ciddi sorunlar yaşanabilmektedir.
- Amblyopik gözde ciddi bir görme azlığı meydana gelebilmektedir.
- Derinlik hissi kaybedilebilir.
- İyi gören göz yaralanırsa hayat boyu görmede ciddi bir görme azlığı oluşur.
Göz doktorunuz amblyopinin nasıl tedavi edileceği konusunda size bazı uyarılarda bulunacaktır. Ancak tedavinin başarısı aileye bağlıdır. Çocuğunuz iyi gören gözü kapatılacağı için rahatsız olacak ve gözünü açmak isteyecektir ancak ailenin çocuğu bunun onun sağlığı için gerekli olduğuna ikna etmesi gerekmektedir.
Unutmayınki amblyopi tedavisinin başarısı amblyopinin ciddiyetine ve ne kadar erken yaşta tedavinin başladığına bağlıdır. Tedavi 9 yaşına kadar sürer. Bu yaştan sonra artık tedavi gerçekleştirilememektedir.
Önemli bilgi :Erken tanı konması amacıyla ailelerin bu durum hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini yazımızın giriş kısmında söylemiştim, bu noktada çevrenizde bu durum hakkında bilgilendirirseniz, yetişecek nesillerde azda olsa görülen bu rahatsızlığın bir nebzede olsa önüne geçebiliriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder