8 Ocak 2015 Perşembe

Sağlıklı Öğle Yemeği İçin 10 Öneri

Siz değerli okurlar için sağlıklı öğle yemeği için öneriler konusunda bir yazı hazırladım. Makalemi öncelikle sağlıklı öğle yemeği nedir, öğle yemeğinde ne tüketirsem sağlıklı olur gibi sorularla destekledim.Sağlıklı yaşam adına gerçekleştirilmesi gereken belki de en önemli uygulama sabah , öğle , akşam yemeklerini sağlıklı hale getirmek.


Sağlıklı Öğle Yemeği 



Modern toplumun ağırlaşan koşulları ve global dünyanın geldiği nokta itibarı ile artık kadınlı, erkekli, çoluklu, çocuklu çalışan aile modelleri gün geçtikçe artmakta,bu tempoda günlük yaşantı akıp giderken çoğunlukla kendi mutfağımızın dışında beslenir hale geldik ama sadece çalışanlar değil ev kadınları da öğle yemeklerini dışarıda yemeye yönelmektedir. Bu alışkanlık, arkadaşlarla bir arada olmanın, sosyalleşmenin veya iş toplantılarının önemli bir noktası olarak sunulmaktadır


Dışarıda Yemek Yemeyin



Çalışanların bir kısmı ise öğle yemeklerini iş yerlerinde ya da kafelerde yemektedir. Bazı çalışanlar yemek biletleri ile pizza, sandviç, tost, döner ekmek, hatta lahmacun tüketmektedir. Kısacası üç ana öğünün en az biri, özellikle de öğle yemeği evde değil dışarıda tüketilmektedir.

İşte sağlıklı bir öğle yemeği için küçük ipuçları:


  • Öğle yemeklerimizde daha az kalori tüketip daha iyi beslenmek gibi bir hedefimiz olmalı. Hangi yemeği tüketirseniz tüketin, içinde daha az yağ, şeker, tuz olmasına dikkat edin. Yağ, tuz ve şeker, lezzet artıran ve ayıp örten besin unsurlarıdır. Bu üç maddeyi fazla miktarda bulunduran besinlerin üretime bağlı hatalarının daha fazla olma ihtimali her zaman vardır. 
  • Ayrıca bu üç madde, yüksek kalorileri ve su tutma yetenekleri ile kilo kontrolünüzü de tehlikeye atacaklardır. 
  • Yağlı besinlerin aynı zamanda daha fazla kolesterol anlamına geldiğini unutmayın. Yağlı yiyecekler çoğu kez bol miktarda kolesterol de ihtiva eder. 
  • Özellikle hazır besinlerde bulunan yağların daha çok doymuş yağ ya da trans yağ ihtiva etmeleri olasılığı vardır. Doymuş yağların ve trans yağların ciddi birer damar düşmanı olduklarını unutmayın. 
  • Hazır besinlerin daha az posa, vitamin ve mineral içerdikleri aklınızda olsun. 
  • Lokantalar, fast food dükkanlarından daha sağlıklıdır. Yemek çeşidi çok olan bir lokanta seçerseniz, hem kendi istediğinizi yeme hem de sağlıklı bir yiyecek sipariş etme şansınız yükselir. 
  • Yemek siparişinizi verirken daha küçük porsiyonlar sipariş etmeye dikkat edin. Garnitür olarak kızarmış patates veya pilav yerine, sebze isteyin. 
  • Kremalı çorbalar yerine sebze veya tahıl çorbalarını tercih edin. Yağda kızartmalar yerine haşlanmış veya fırınlanmışlarından sipariş verin. 
  • Sos eklemekten kaçının. Hazır salata sosları ve mayonez tüketmek yerine, limon, sirke, balzamik tercih edin. 
  • Eğer ayaküstü tüketilebilecek bir yiyecek sipariş vermek zorunda kalırsanız daha az yağ ve kalori içerenleri seçmeye çalışın. Kızarmış tavuk yerine haşlanmış tavuklu bir sandviç, sucuklu pizza yerine sebzeli pizza sipariş edebilirsiniz. 
Bu tavsiyeleri derinleştirmek mümkündür. Öğle yemeklerinizi keyifli iş araları haline çevirmek gibi bir hedefiniz varsa, bu öğünde alkol kullanmamaya, protein ağırlıklı bir öğün oluşturmaya, sofradan biraz aç ve hafif kalkmaya, mümkün olursa 5-10 dakikalık bir yürüyüş yapmaya çalışmanız gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder