22 Haziran 2017 Perşembe

E Vitamininin Faydaları

Siz değerli okurlar için e vitamini faydaları hakkında bir yazı hazırladım. Makalemi hazırlarken göz önüne aldığım bazı önemli başlıklar var. E vitamini nedir , e vitamini faydaları , e vitamini içeren gıdalar , e vitamini eksikliği neye yol açar gibi başlıklara ve sorulara değindim. Konuyu özellikle internetten edindiğim bilgilerden ve konunun uzmanlarından elde ettiğim verilerden harmanlayarak oluşturdum. İyi okumalar.

E Vitamini


E Vitamininin Faydaları
E vitamini , tanımlamak gerekirse en aktifi alfa-tokoferoldür. Hafif sarı, kokusuz, yağımsı berrak ve oldukça yapışkan maddelerdir.E vitamini, kimyasal yapısından kaynaklı bir tokoldur ve antisterilite vitamin olarak da bilinir. E vitamini yağda çözünen önemli bir antioksidandır ve özellikle hücre zarları ve lipoproteinlerde önemli antioksidan işlevler görerek vücuttaki zararlı virüsleri ve bakterileri vücuttan atılmasını hedefler ve sağlığınızı korur.






E Vitaminin Faydaları



Yağda çözünen E vitamini damar sertleşmesi problemine ve ayrıca kalp krizinden korunmak, göz sağlığını korumak, hafızayı güçlendirmek, bacaklarda oluşan damar tıkanıklığına bağlı ağrıları dindirmek, yüksek tansiyon ve şeker hastalarında bazı komplikasyonları engellemek için kullanılmaktadır.Bunun dışında E vitamini antitoksidan yapısı ile vücudu zararlı toksinlere, virüslere ve bakterilere karşı da koruma sağlamaktadır.

E vitamini; şeker hastalığı tedavisinde ve bu hastalığa bağlı komplikasyonların azaltılmasında önerilen vitaminler arasındadır. Akciğer ve ağız kanseri başta olmak üzere polip, prostat ve pankreas kanserine karşı vücudun direncini arttırabilir.

Ayrıca hücrelerle etkileşime geçerek, vücudun önemli fonksiyonlarının gerçekleşmesine ykatkı sağlamaktadır. Kuruyemişler, sebzeler, tahıllar, kümes hayvanları, bazı baharatlar, meyveler E vitamini bakımından en zengin gıdalardır. Ayrıca e vitamini içeren gıdalar da aşağıdaki gibidir;

E Vitamini İçeren Gıdalar


Badem: 100 gram badem günlük E vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katını karşılar. Çok az miktarda kolesterol ve sodyum içeren bademin diğer besin değerleri ise şu şekilde: 100 gram badem günlük demir ihtiyacının %21’ini, kalsiyum ihtiyacının %26’sını, folat ihtiyacının %12’sini, magnezyum ihtiyacının &67’sini, fosfor ihtiyacının ise %48’ini karşılar. Aynı zamanda potasyum, bakır, çinko, manganez ve selenyum mineralleri bakımından oldukça zengindir. Aynı miktarda badem 575 kalori içermektedir.

Çam fıstığı: Fıstık çamının kozalak biçimindeki meyvesinden çıkarılan sert kabuklu, yağlı ve nişastalı tohum olan çam fıstığının 100 gramı, E vitamini ihtiyacınızın günlük olarak yarısını karşılamaktadır. Yüksek kalori değeri sebebiyle (100 gram 673 kalori) diyet listeleri için pek uygun olmayan çam fıstığı; K, B6, folat, C, A vitaminleri ile kalsiyum, demir, bakır, çinko, manganez, potasyum, fosfor mineralleri bakımından zengin olup az tüketilerek vücut için sağlıklı olabilir.

Yer fıstığı: 100 gram yer fıstığı günlük E vitamini ihtiyacının %35’ini karşılar. Aynı miktarda yer fıstığının kalori değeri ise 599’dur. Niasin, folat ve B6 vitamini bakımından zengin olan yerfıstığı, yüksek değerlerde kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum barındırmaktadır.

Bunların dışında; Ispanak, lahana, marul, kabak, zeytinyağı, ayçiçek yağı balık yağı, mısırözü yağı, ton balığı, sardalye, yumurtanın sarısı, badem, fındık, ceviz, domates patates ve buğday tanesinde de e vitamini bulunmaktadır.

Diğer yandan akıldan çıkartmamalısınız ki e vitamini güneşe karşı korumalısınız ve saklanmalıdır. Yoksa hızlı şekilde bozulur ve yararları ortadan kalkar.

E Vitamini Eksikliği


E vitamini çok fazla besinde barındığından kaynaklı eksiliği fazla yaşanmaz fakat ekstrem durumlar için e vitamini eksikliğinde; başta kansızlık ve göz bozuklukları olmakla birlikte, kolay yorulma, yaraların geç iyileşmesi, cinsel isteksizlik ve kısırlık ortaya çıkabilir. E Vitamini eksikliği kalp hastalıkları ve kanser riskini de artırır. Ayrıca, vücutta su toplanmasına bağlı şişkinlikler görülebilir. Özellikle cinsel gelişimin hızlandığı ergenlik döneminde E Vitamini oldukça önemlidir.Diğer yandan e vitaminin aşırı tüketimi; Normalde fazlası idrarla dışarı atıldığı için E vitamini fazlalığı çok ender görülür. Bununla birlikte aşırı dozlarda alınması bulantı ve ishal yapabilir.

E Vitamini ile Cilt ve Saç Bakımı


E vitamini özellikle güneşin UV ışınlarının yaratacağı olumsuz etkilere karşı cildinizi sakınır ve cilt lekelenmesi, cilt hasarı ve güneş lekelerine karşı cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcıdır ve onarır. Bu açıdan e vitamini cilt bakımında oldukça önemlidir. Dönemsel olarak cildinize E vitamini takviyesi yapmanın, cilt bakımınızda güzel sonuçlar vereceğine emin olabilirsiniz. doakimya.com dan rahatlıkla ulaşabileceğiniz saf E vitamini bakım uygulamanız için gayet uygundur. .Yeterli şekilde temizlediğiniz cildinize, banyo sonrası emilimi güçlü yağlarla seyreltilmiş E vitamini direkt olarak sürebilir, hafif masaj hareketleri ile cildinize yedirebilirsiniz.

Saç bakımında ise; E vitaminini saç derisine uyguladığınızda burada biriken ölü deri hücrelerini, bakteriyi ve varsa iltihabı temizleyerek, saç köklerini olası hasarlardan korur. Ayrıca sedef gibi saç derisi hastalıklarına karşı da e vitamini etkili bir koruma sağlar. Saç derisi temizlemesi ile kepek sorununu karşı çözüm olarak da kullanılabilir.



E vitamini ile alakalı daha fazla bilgi almak için ''Saf E vitamini''  ve ''E Vitamini ile Saç Bakımı'' yazılarımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder