25 Şubat 2019 Pazartesi

HPV Bulaşıcı Mı?

Birçok insanda HPV (insan papilloma virüsü) virüsü zaten bulunmaktadır. Bu enfeksiyon yani virüsün belirtisi genellikle tedavi olmadan kendiliğinden geçmektedir. HPV çoğu zaman insanları hasta etmemektedir. Ancak kendiliğinden geçmezse ve sorun yaşanır, doktorunuz enfeksiyonun semptomlarını tedavi edebilir. Bunlar, düşük riskli HPV tiplerine (genellikle kansere yol açmayan) bağlı genital siğilleri ve bazen belirli HPV tiplerine bağlı prekanser değişiklikleri barındırır. Yazımda HPV nedir, bulaşıcı mıdır, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir, siğil nasıl geçer, siğil nedenleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.


HPV Nedir


HPV Bulaşıcı Mı
HPV virüsü (insan papilloma virüsü) ile ilgili durumların çoğu kadınlara yöneliktir, çünkü virüse sahip olmak rahim ağzı kanseri riskini arttırmaktadır. Ancak erkeklerde HPV virüsü de sağlık sorunlarına yol açabilir. Erkeklerin HPV enfeksiyonu riskini nasıl azaltacağını anlamaları önemlidir.
HPV enfeksiyonu, bu kanserler yaygın olmasa da, bir erkeğin genital kansere yakalanma riskini artırabilir. HPV, kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de genital siğile neden olabilir.

HPV aynı zamanda gençlerde  çıkan siğilin de ana nedenidir. Neden gençlerde dedim çünkü insan vücudu belli bir yaşın üstünde ki insanlarda artık bağışıklığa sahip olmaktadır.

HPV Belirtileri


HPV-enfeksiyonu hiç bir belirtiye yol açmaz ve kondilomata(Genital siğil) çoğunlukla şans eseri saptanmaktadır.

Vulva, anüs ve penis derisi bölgelerinde yoğun pruritus(Kaşıntı) ve ülserasyonlar(Doku hasarı) nadiren yaşanmaktadır. Bunlara çoğunlukla ikincil enfeksiyonlara yol açar.

Üretral siğiller idrarınızı yaparken ve idrar var olan kan bulunduğunda yanmaya neden olur.

Belirtilerin bazıları (Kandida, herpes, klamidya gibi) diğer eş zamanlı enfeksiyonlardır.

Genital Siğil


HPV’nin yol açtığı genital siğiller çoğunlukla sıfır belirtiyle ilerleyebilmektedir. Deriden kabarık ya da yassı, deri renginde-pembe-kahve tonlarında et benine yakın kabartılar biçiminde karşılaşılan genital siğiller çoğunlukla milimetrik biçimde başlar fakat az da olsa birkaç cm’lik siğiller de yaşanabilir. Büyük, birleşmiş veya nodül biçimde görülen genital siğiller daha çok immunsupresif yani bağışıklık sistemi baskılanan ve diyabet hastalarında karşılaşılmaktadır. Lezyonların yaşanmasının ardından siğillerin sayısında ve boyutun bir çoğalma yaşanır ya da kendiliğinden gerileyebilir.

Genital siğiller çoğunlukla semptomlara neden olmamakla beraber; kanama ve kaşıntı şikayetleri yaşanabilir. Kadınlarda genital siğil belirtileri belirtiler; genel belirtilerin dışında kadınlarda iç genital bölgede var olan siğile bağlı olarak cinsel ilişki veya gebelikte kanamalar yaşanam. Dış genital bölgede daha çok kaşıntı oluşabilir. Erkeklerde belirtiler; genital siğiller erkeklerde penis, testis, kasık ve makat bölgesinde yaşanmaktadır. Genital siğiller, nadiren de olsa anüs veya idrar yolunda meydana geldiği zaman tuvalete çıkma zorluğu yaşanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder