7 Mart 2019 Perşembe

Keratosis Pilaris Nedir

Dünyanın %10'u keratosis pilaris probleminden muzdariptir. Yani illaki eşinizde, dostunuzda bu cilt problemi yaşanmaktadır. Kadınlarda oldukça sık yaşanan hormonal değişimlerin kıl köklerinde var olan yağ bezlerini normalden daha çok etkilediğini biliyoruz. Fakat ciltte tavuk derisi problemi yaşayanların %30′ nun ailesinde bu problem yaşanmış görünüyor. Yani keratosis pilarisin yaşanmasının bir sebebi de genlerdir. Tavuk derisi adı verilen cilt problemi, popo derisinde, kollarda, bacaklarda, yanaklarda, kalçada koyu renkli ve beyaz benekli kabarıklıklara denmektedir. Bu sorunun tıp dilinde ki adı: KP ( Keratosis Pilaris).

Keratosis Pilaris'e Ne İyi Gelir

Keratosis Pilaris
Keratosis pilarisin yol açtığı problemleri azaltmak için sabun içermeyen cilt temizleyiciler kullanmak oldukça sizi rahatlatacaktır. Bunun nedeni ise zaten nemlendirilmesi gereken cildi sabunlar kuruturlar. Hafif peeling etkisi bulunan kremler, kapalı olan kıl gözeneklerini açmaya yardımcı olacaktı. Mesela üre, salisilik asit veya alfa hidroksi asit barındıran nemlendirici kremler uygulayabilirsiniz. Hastalar tüm uygulama ve tedavilere farklı tepkiler geliştirecektir. Kaldı ki bu ufak uygulamaların etkisi kalıcı değildir, bundan dolayı tedavi düzenli şekilde uygulanmalıdır. Banyo yaparken keratosis pilaris yaşanan bölge ponza taşı ile soyulabilir. A vitamini içeren ve retinoid barındıran kremler uygulanabilir.

Keratosis Pilaris Belirtileri


Keratoz pilaris'in en belirgin semptomu cilt kabarıklıklarıdır. Deride gözlenen gözenekli diken diken kabarıklıklar keratosis pilaris belirtisidir. Bundan dolayı çoğunlukla keratosis pilarise “tavuk derisi” denmektedir.

Kabarmalar, kıl foliküllerinin bulunduğu ciltte herhangi bir bölgesinde karşılaşılabilir ve bundan dolayı asla ayak tabanlarınızda veya avuçlarınızda ortaya çıkmamaktadır. Keratoz pilarisi genellikle üst kollarda ve uylukta karşılaşılan problemlerdendir. Bununla ilişkili diğer semptomlar:


  • kabarıklıklar ve çevresinde hafif pembelik veya kızarıklıklar yaşanması
  • kaşıntılı, tahriş olmuş cilt
  • kuru cilt
  • zımpara kağıdı benzeri kabarıklık hissi
  • cilt tonuna bağlı olarak farklı renklerde görünebilecek kabarıklıklar (ten renginde yaşanan değişim, beyaz, kırmızı, pembe, kahverengi veya siyah)


Keratosis Pilaris Tedavisi


Topikal kremler ölü cilt hücrelerini cildinizin yüzeyinden alır. Bunlar alfa-hidroksi asit, laktik asit , salisiklik asit veya üre içeren kremlerdir. Asitler kızarıklığa veya hafif bir yanmaya yol açabilir, bu nedenle küçük çocuklara uygulanması tavsiye edilmemektedir.

A vitamini ile ilişkili topikal retinoidler, saç köklerinin tıkanmasını önlemeye yardımcı bir uygulamadır. Bunlar arasında tretinoin ( Atralin , Avita , Renova ve Retin-A ) ve tazaroten ( Avage , Tazorac) içerikli ürünler bulunur. Ancak topikal retinoidler cildinizi tahriş edebilir veya kızarıklığa veya soyulmaya yol açabilir. Hamile, emziren veya gebe kalmak isteyen kadınlar topikal retinoidlerden kaçınmalı ya da doktora danışarak kullanmalıdır.

Lazer tedavisi, bazen şiddetli kızarıklığı ve iltihapları tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir. Lazerle tedavi, ancak krem ​​ve losyonlar yeterli olmadığı zamanlarda uygulanır ve bir miktar rahatlama sağlayabilir. Bu tedavinin çalışması için birkaç seans uygulanması gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder