25 Şubat 2019 Pazartesi

Siğil Nedir

Siğile yol açan virüse HPV (human papillomavirus) denmektedir. Herhangi bir durumda cildinizde oluşan kesik ya da yaralanmalarda bu virüslerden birini kapma riskiniz çok yüksektir. Siğiller genel anlamda ciddi sıkıntılara neden olmaz fakat bir virüsten dolayı ortaya çıktığı için bulaşıcı bir hastalıktır. Siğile direkt temas etmek ya da siğile değen başka bir şeye temas etmek, virüsün yayılmasına neden olabilir. Ellerde, parmaklarda ve ayaklarda siğil problemleri yaşanabilir. Yazımda siğil nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir, siğil bulaşıcı mı gibi sorulara cevaplar aradım.

Siğil

Siğil Nedir
Siğiller , insan papilloma virüsünün (HPV) yol açtığı bir cilt problemidir. HPV vücuda deri gibi bir kesik gibi bir kesikten vücuda girer. Daha sonra cilt yüzeyinde kaba bir yumru meydana getirir. Siğiller iyi huyludur ve kansere yol açmaz. Herkese siğil bulaşabilir ancak sık sık sıyrıkları ve kesilmeleri nedeniyle çocuklar arasında daha yaygındır. Yaşlılar ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan insanlar gibi zayıf bir bağışıklık sistemi olan kişilerin de siğile yakalanma olasılığı daha yüksektir.

HPV Nasıl Bulaşır


Genital siğillerin enfeksiyon oluşturma riski oldukça yüksektir. Genital siğil genellikle oral, anal ve vajinal cinsel temasla yayılmaktadır. Partnerler arasında HPV'nin yayılma riski %60’dır. Yüksek bulaşma oranından kaynaklı cinsel aktif insanlarda hayatları boyunca genital siğil görülme oranı %50’ye yakındır.

HPV'nin bulaşma riskinin nedenleri şöyle sıralanabilir;


  • Genç yaşta cinsel ilişki
  • Cinsel ilişki yaşanan kişilerin fazlalığı
  • Korunmasız cinsel ilişkiye girmek
  • Cinsel ilişki ile yayılan enfeksiyon yaşanması
  • Bağışıklık sisteminde ki problemler

Siğil Tedavisi



En sık karşılaşılan siğiller tedavi olmadan kaybolur, ancak bir veya iki yıl sürebilir ve kendi kendine geçen siğil tekrar yaşanabilir. Bazı insanlar siğillerinin bir doktor tarafından tedavi edilmesini tercih ediyor, çünkü evde tedavi çok da işe yaramıyor ve siğiller rahatsız edici, yayılıyor veya kozmetik bir endişe kaynağı.

Tedavinin amacı, siğilleri yok etmek, virüse karşı savaşmak için bir bağışıklık sistemi tepkisini teşvik etmek veya her ikisini de gerçekleştirmektir. Tedavi haftalar veya aylar sürebilir. Tedavide bile siğiller nüks veya yayılma eğilimindedir. Doktorlar, özellikle küçük çocukları tedavi ederken genellikle en az acı veren yöntemlerle başlar.

Doktorunuz, siğillerinizin konumuna, semptomlarınıza ve tercihlerinize bağlı olarak aşağıdaki yaklaşımlardan birini önerebilir. Bu yöntemler bazen salisilik asit gibi ev tedavileri ile birlikte kullanılır.

Siğile Kesin Çözüm


Siğil tedavisi esasta oldukça basittir. Bu noktada size iki tane malzeme gereklidir; salisilik asit ve TCA 70. Siğil tedavisi noktasında siğil duası etmek ve ya kalemle çizmek gibi yöntemler çok da gerçekçi değildir. Bu yöntem ile siğil tedavisi oldukça basittir. 1 hafta boyunca salisilik asit ve bu haftanın 1 günü TCA 70 uygulamak sizin probleminizi çekecektir. Bu 1 haftalık uygulama sonrasında 10 gün dinlendirmek ve tekrar 1 hafta uygulama yapabilirsiniz. Fakat cildinizden siğili söküp attıktan sonra uygulamaya devam etmenize gerek yok. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder