6 Aralık 2019 Cuma

Sivilce İzi Tedavisi

Derin ve iltihaplı akneler iz bırakabiliyor. Skar yani yara izinin, oluşması hasar sonrası, cildin kendini yenilerken tamir ederken gerçekleşmesi halidir. Eğer yara yüzeysel ise cilt kendini tam olarak yenileyebilir. Fakat özellikle alt deriyi (dermis) etkilemektedir ve derin yaralarda iz oluşma ihtimali bulunuyor. Sivilce oluşumunda iltihaplı ve kızarık şişlikler cildi esneterek folikül duvarlarında (kıl kökü duvarında) yırtılmalara yol açar. Eğer yırtılma büyükse ve alt deri (dermis) zarar görürse akne izi meydana gelebilmektedir. Bende bu yazımda sivilce izi nedir, neden oluşur, neden olur, nasıl tedavi edilir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Sivilce Nedenleri



Kırmızı yada siyah nokta biçiminde veya deri altında meydana gelen bir kist olarak oluşan sivilceler genellikle ergenlik dönemlerinde yaşansa da bazı faktörler yüzünden ilerleyen yaşlarda da görülebilmektedir. Bilinçsiz müdahale veya tedaviden kaçınmak gibi durumlardan kaynaklı ciltte kalıcı izlere yol açan sivilceler, zamanında ve doğru müdahale ile kolay şekilde yok edilebilmektedir.
Cilt gözeneklerinde bulunan sebum isimli yağ bezlerinin oluşturduğu madde cildin korunmasına yardımcı olmaktadır ve cilde kayganlık vermektedir. Ölü hücrelerin ve yağların ciltte bulunan gözenekleri tıkaması durumunda sebum dışarı atılamadığında sivilceler çıkar. Bunun dışında sivilce oluşumuna yol açan diğer faktörler arasında hormonlar, aşırı yağ üretimi, kullanılan ilaçlar, beslenme alışkanlıkları gibi durumlar da başı çekmektedir.

Sivilce İzi 


Akne vulgaris sorunu yaşayan kişilerin % 10-15 oranında kalıcı sivilce izi oluşma ihtimali bulunur. Sivilce izlerine neyin yol açtığı ile ilgili risk faktörleri, sivilce şiddetli olduğunda ve tıbbi tedavi arayışında bir gecikme olduğunda artmaktadır. Sivilce izleri çoğunluk şiddetli kistik sivilceler yada uzun süredir yüzeysel sivilce aktifliğinden kaynaklanmaktadır. Bu noktada sivilcelerin erken tedavisi oldukça önemlidir. Sivilcenin erken tedavisi ciltte enflamatuar saldırıyı azaltmakta ve dermal tabakada kalıcı zararı önlemektedir.

Akne izlerinin nedenlerinin belirlenmesi doğru sivilce ve yara izi tedavilerinin bulunmasını sağlamaktadır.  Sivilce izlerinin tedavisinde yara izi tipini belirlemek esastır bundan kaynaklı spesifik tedaviler belli yara izi tipleri için etkili sonuçlar verir.

Lazerle Sivilce İzi Tedavisi


Sivilce izlerinin etkili tedavisi fraksiyonel lazer uygulamasıdır. Fraksiyonel lazer, cilt altında bulunan yıpranan kolejeni ortadan kaldırarak taze kollajen oluşmasını sağlar ve özel bir lazer cihazıyla uygulanan leke tedavisi gerçekleştirilmiş olur. Bu işlem sonucunda üst deride bulunan kök hücreler aktif hale gelmektedir ve yeni epitel hücreler yüzeyi örtmektedir. 1-3 seans olan tedavi, ortalama 1 saat kadar sürmektedir. Sivilce izi tedavisinden sonra güneşe çıkmamak oldukça önemlidir. Fraksiyonel karbondioksit tedavi uygulamasından sonra kızarıklık ve soyulma benzeri durumlar görülebilmektedir. Bu durum 1 hafta sonra geçmektedir.

Salisilik Asitle Sivilce İçi Geçirme


Geçmiş dönemlerde sivilcelerinizi tedavi etmek adına salisilik asit kullanmış olma ihtimaliniz bulunmaktadır. Salisilik asit son dönemlerde pedlerden spot tedavilerine, losyonlara ve yüz temizleyicilerine kadar bir çok sivilce tedavisinde yaygın şekilde kullanılır.

Salisilik asit cildinizde bulunan gözenekleri temizler, şişliği ve kızarıklığı azaltmaktadır. Topikal olarak uygulandığı zamansa cildinizin tamamen arınmasına yardımcı olmaktadır. Salisilik asit tedavisi, sivilce izlerini tedavi etmek için kullanılan en iyi tedavi uygulamalarından biri olarak kabul edilmektedir.

Salisilik asit barındıran ürünleri günlük tedavi rutininize eklemenizde yararı vardır. Cilt bakımı uzmanımız da bu ürünü nispeten daha az sıklıkla da olsa kimyasal peeling için kullanabilmektedir.
Fakat salisilik asit tedavisinin olumlu sonuçlarını görmeniz birkaç haftayı bulabilmektedir. Bununla beraber salisilik asit, cildinizde kuruluğa ve tahrişe yol açabilir. Eğer cildiniz hassas ise bu ürünü daha az sıklıkla kullanmayı yada en azından spot (leke) tedavisi için uygulamayı tercih edersiniz. Salisilik asit barındıran ürünleri tüm sivilce izlerini yok etmek yada tedavi etmek için tereddütsüz uygulayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder