2 Aralık 2019 Pazartesi

Siğil Belirtileri

Genellikle sert kenarlar oluşur ve içi dışına göre daha yumuşak yapılıdır. Öte yandan, bazı siğil çeşitleri oldukça düz ve pürüzsüz de görünebilir. Siğillerin şekli çoğunlukla yuvarlak veya ovaldir ve boyutları 1-10 mm çapı arasında değişir. Oluşan bu lezyonları çevreleyen ciltten ayırt edilebilmektedir. Sağlıklı cilde oranlar daha açık ya da daha koyu kalabilmektedir. Renkleri beyazdan kahverengi-griye kadar değişiklik göstermektedir. Bende bu yazımda siğil belirtileri nelerdir, neden oluşur, nasıl tedavi edilir, neden olur, bulaşıcı mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Siğilin Özellikleri



Siğiller genel olarak ağrıya neden olmazlar, fakat verruka gibi bazı türler ağrılı olur. Bazen kaşıntılı da olan siğiller herhangi bir kaşınma durumunda kanayabilir. Siğil nasıl anlaşılır? Siğil bir adet yada birden çok şekilde gelişebilir ve en sık karşılaşılan çeşidi olan verruca vulgaris çeşidinin özellikleri şöyle sıralanıyor:


  •  Yuvarlak yada oval biçimdedir.
  •  Sert bir yumru şeklindedir.
  •  Sert yumrunun düzeyi pürüzlü olabilir.
  •  Genel olarak parmak eklemleri, parmaklar ve dizler üzerinde gelişir.
  •  Çap olarak, 1 mm'den daha az çaptan 10mm'e (1cm) kadar değişen boyutlarda değişebilir.


Siğilin Belirtileri Nelerdir


Ciltte meydana gelen kabartılı yapı, siğilin en açık belirtileri arasında bulunur. Bu kabartılar deri renginde ve kahverengi tonlarında, değişik boyutlarda meydana gelir. Ayak tabanında yaşanabilen siğiller, basıdan kaynaklı kabarık olmaz ve daha çok nasır biçiminde ağrılı sertlik biçiminde olur.

Siğiller Bulaşıcı Mıdır


Virüslerin yol açtığı siğiller oldukça bulaşıcıdır. Bu siğillere yol açan virüsler doğrudan kişiden kişiye, bazen de dolaylı şekilde havlu yada traş makinesi benzeri nesne yoluyla bulaşmaktadır. Bundan kaynaklı siğili bulunan kişilerle yakın temastan ve kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçınmak gerekmektedir. Örnek olarak ayak tabanında siğil bulunan kişiye ait terliklerin giyilmesiyle kolaylıkla başka kişilere yayılabilir.

Virüsün vücuda alınması ile siğilin yaşanması arasında dört hafta ile sekiz ay kadar bir süre bulunmaktadır. Ciltte yara bulunuyorsa siğil virüsleri ile enfekte olmak daha kolay hale gelmektedir. Aynı zamanda cildin nemli veya ıslak olması bulaşma riskinde artışa yol açar. Bundan kaynaklı yüzme havuzu, sauna ve hamam gibi ortamlarda daha sıklıkla bulaşmaktadır. Vücudunun herhangi bir bölgesinde siğil bulunan kişi bunu başka bölgelerine de bulaşabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder