9 Kasım 2018 Cuma

Psikolog-Psikiyatrist

Psikolog ve psikiyatristleri bir çok kişi karıştırmaktadır. Yani psikolog ve psikiyatristin farkını anlayamayan bir çok kişi illa ki var ve bu kafalarında soru işareti olarak duruyor. Depresyona girdiğinde hangisine gideceğini bilememek ya da belli başka psikolojik problemlerde hangi uzmana gideceğini bilemeyen onlarca insan var. Yazımda da bu muğlaklığı ortadan kaldırmak istiyorum. En başta şunu söyleyeyim psikolog psikoloji lisans diplomasına sahip kişidir. Psikiyatrist ise tıp doktorudur. En büyük farkları bu. Meseleye ayrıca psikiyatrist kimdir, psikolog kimdir, ne iş yapar, psikolog ilaç yazabilir mi gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Psikolog ve Psikiyatrist

Psikiyatrist
Ruh sağlığı ile ilgili kaygılarınız varsa eğer bir yardım almalısınız. Ama hangisine gidiyorsun? Ne tür bir umznal konuşman gerektiğini biliyor musun? Bir psikiyatrist veya psikolog mu arıyorsunuz?

Farkın ne olduğundan emin değilsen, yalnız değilsin. Amerikan Psikiyatri Birliği Eğitim Bölümü Direktörü Tristan Gorrindo, “Bununla her zaman karşılaşıyoruz” diyor. Benzerlikler var, ama önemli farklılıklar da var.

Psikologlar, psikoloji alanında, akıl ve insan davranışlarını inceleyen bir doktora derecesine sahiptir. Tıp doktoru değiller. Bir psikolog felsefe doktorasına veya klinik doktorasına sahip olabilir. Genelde  1-2 yıl staj yaparlar. Psikiyatristlerin aksine, psikologlar psikolojik testler (IQ testleri veya kişilik testleri gibi) uygulamada da eğitilmiştir.Tıp eğitimi nedeniyle psikiyatristler ilacı reçete edebilir - muhtemelen iki alan arasındaki en belirgin farktır.

Klinik Psikolog


Klinik psikologlar  psikolojik sıkıntı ve akıl hastalığından muzdarip bireyleri değerlendirir, teşhis eder ve tedavi eder. Ayrıca psikoterapi seansları uygularlar ve tedavi planları geliştirir. Klinik psikologlar genellikle hastanelerde, ruh sağlığı kliniklerinde ve özel muayenehanelerde çalışırlar. Çeşitli tedavi tekniklerinde eğitilirler, ancak belirli bozuklukların tedavisinde veya belirli popülasyonlarla çalışılmasında uzman olabilirler. Örneğin, bir klinik psikolog madde bağımlılığı tedavisi, çocuk ruh sağlığı, yetişkin akıl sağlığı veya geriatrik ruh sağlığı gibi bir alanda uzmanlaşabilir.

Nasıl Psikolog Olunur

Psikologlar psikoloji alanında lisans eğitimi alırlar ve doktora programlarına devam ederler. Doktora programlarının tamamlanması genellikle beş ila yedi yıl sürer. Diğer devletler, tam lisans vermeden önce staj yapmak gerekiyor (bir ya da iki yıl).

Psikolog olmak için bunun ötesinde başka hiç bir zorunluluğu yerine getirmek zorunda değilsiniz. Tabi ki doktora yapacaksanız ve ya herhangi bir alanda uzmanlaşacaksanız alanınız hakkında daha farklı çalışmalar gerçekleştirmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder