Psikolojik Bozukluklar
Ruhsal bozukluklar (ya da akıl hastalıkları) düşüncenizi, hislerinizi, ruh halinizi ve davranışınızı etkileyen koşullardır. Bazen kısa süreli yani hızlıca ortadan kalkabilir veya uzun süreli (kronik) yaşanabilirler. Başkalarıyla ilişki kurma ve günlük işlerinizi doğrudan etkileyebilirler.Bozukluğu istatistiksel çerçeve dışında kalan insan davranışları olarak tanımlayacak olursanız, belirli bir alanda son derece yetenekli veya yetenekli olan insanlar anormal kabul edilir. Bu nedenle, istatistiksel olarak normal olanın dışında değerlendirilen eylemlere odaklanmak yerine, psikologlar bu davranışların sonuçlarına odaklanma eğilimindedir. Uyumsuz olarak kabul edilen ve önemli kişisel sıkıntılara neden olan ve günlük işleyişi kesintiye uğratan davranışların anormal olarak etiketlenmesi daha olasıdır.
Ruhsal bir bozukluk olarak da bilinen psikolojik bir bozukluk, çoklu yaşam alanlarını etkileyen ve bu semptomları yaşayan kişi için sıkıntı yaratan davranışsal veya psikolojik belirtilerdir.Uzmanların şöyle bir tanımı bulunmaktadır: "... bireyin zihinsel işleyişinin altında yatan psikolojik, biyolojik veya gelişimsel süreçteki bir disfonksiyonu yansıtan bir bilişsel, duygu düzenleme veya davranışında klinik olarak önemli bir rahatsızlık ile karakterize bir sendrom. Zihinsel bozukluklar genellikle sosyal olarak önemli sıkıntılarla ilişkilidir.".
Psikolojik Hastalıklar
- Alkol / Zararlı Madde Kullanımı
- Alkol / Madde Bağımlılığı
- Anksiyete bozuklukları
- Yetişkin Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB / ADD)
- Bipolar bozukluk
- Fobiler
- Depresyon
- Kleptomani
- Yeme Bozuklukları
- Genelleştirilmiş Anksiyete Bozukluğu
- Obsesif kompulsif bozukluk
- Opioid Kullanım Bozukluğu Belirtileri
- Panik atak
- Doğum Sonrası Depresyon
- Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)
- Şizofreni
- Sosyal Anksiyete Fobisi
Tabi ki daha onlarca psikolojik hastalık sayabiliriz. Mesela fobiler başlığı altında 100'den fazla fobi sayabiliriz. Ben toplumda en fazla görülen ve görülmesi muhtemel rahatsızlıkları saydım. Mesela fregoli adında da bir psikolojik hastalık var fakat çok fazla görülmemektedir.
Psikolojik Hastalıkların Nedenleri
Psikolojik hastalıklar için tek bir sebep sayılamaz. Psikolojik hastalıklara yakalanmak için bir çok faktör ve tetikleyici bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesiyle karşılaşıp psikolojik rahatsızlık yaşayan da olabilir birden fazlasını yaşayıp da psikolojik rahatsızlık yaşamadan atlatan da olabilir.
- Genler
- Stresli ve acılı-kötü bir geçmiş
- Biyolojik değişiklikler
- Bir travmatik beyin hasarı
- Annenin hamile iken virüslere veya zehirli kimyasallara maruz kalması
- Kullanımı alkol veya uyuşturucu maddeler
- Kanser gibi ciddi bir sağlık sorununa sahip olmak
- Yalnızlık
- Sevdiklerini aniden kaybetmek
- Büyük acılar yaşamak
Psikolojik Hastalıkların Tedavisi
Yukarıda saydığım nedenlerden kaçabilirsiniz. Yani psikolojik anlamda artık problem yaşamaya başladınız ve bu durumu yaratan nedenlerden kaçtınız. Psikolojik sağlığınız düzelmez. Ancak hafifleyebilir fakat tekrar bir tetikleyici olduğunda daha ağırlaşabilir. Tedavisi noktasında mutlaka bir psikolog-psikiyatrist görünmeniz gerekir. Uzman size tedavi noktasında terapi ve ya ilaç reçete edecektir. Tedavi sürecine de başladığınız da asla tedaviyi aksatmamalısınız. Yani kendinizi iyi hissediyorsunuz diye sorunlarınızdan kurtulmuş olmazsınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder