8 Kasım 2018 Perşembe

Depresyon

Mutsuz olmak, depresif olmakla aynı şey değildir. Depresyon , işte kötü bir hafta sonra ya da bir kırılmadan yaşadıktan sonra nasıl hissettiğimizi anlatmak için sıklıkla kullanılan bir kavramdır. Fakat majör depresif bozukluk - bir tür depresyon - çok daha girift bir meseledir. Yazımda depresyon meselesini internetten ve diğer açık kaynaklardan edindiğim bilgiler noktasında çevreledim. Depresyon nedir, belirtileri nelerdir, neden depresyona gireriz, nasıl geçer, tedavisi var mı, nasıl anlaşılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar dilerim.

Depresyon Nedir

Depresyon
Depresyon sadece birkaç gün için mutsuz veya bıkmış hissetmekten daha fazlasıdır. Zaten bunu yukarıda da söyledik. Çoğu insan duygularını dışa vurur, ancak depresyonda olduğunuzda, birkaç gün yerine, haftalarca veya aylarca sürekli olarak üzgün bir havaya girersiniz.Bazı insanlar depresyonun önemsiz olduğunu ve gerçek bir sağlık sorunu olmadığını düşünüyor. Bazıları ise bu durumu kendilerine yakıştıramıyor, bu hastalığı kabullenmekten kaçıyorlar. İyi haber şu ki, doğru tedavi ve destekle, depresyonlu çoğu insan tam anlamıyla iyileşebilir.

Depresyonun Nedenleri


Genelde depresyon için bir tetikleyici var. Yoksulluk, işinizi kaybetme, hatta bebek sahibi olma gibi hayatınızı değiştiren olaylar depresyona girmeye neden olabilmektedir. Ailede depresyona giren kişilerde depresyon riski daha yüksektir. Fakat açık bir sebepten kaynaklı da depresyona girebilirsiniz.

Depresyon oldukça yaygın görülen bir psikolojik rahatsızlıktır ve yaşamları boyunca bir noktada yaklaşık yüz kişiden 60 kişiyi etkilemektedir. Gençleri, yaşlı erkekleri ve kadınları etkiler.

Çalışmalar, İngiltere'de beş ila 16 yaş arasındaki çocukların yaklaşık% 4'ünün endişeli veya depresif olduğu ortaya konmaktadır.

Depresyon Belirtileri


Depresyon semptomları , hafif ya da şiddetli olmak üzere iki kategoride değişiklik göstermektedir. Şiddetli depresyon sizi intihara sürüklerken, hayatın artık yaşamaya değer olmadığını düşünebilir, en basit anlamıyla ruhunuzda sürekli olarak bir daralma hissedebilirsiniz.

Çoğu insan zor zamanlarda stres, mutsuzluk veya endişe duyguları yaşar. Düşük bir ruh hali, depresyon belirtisi olabilir tabi ki burada da önemli olan süreçtir.Birkaç günden uzun bir süredir kendini kötü hissediyorsanız, depresyon testi veya psikoloji testlerini uzman kontrolünde gerçekleştirebilirsiniz.

Depresyon Tedavisi


Depresyonun tedavisi yine diğer psikolojik hastalıklarda olduğu gibi iki kategoride incelenmektedir.

  • İlaç Tedavisi
  • Psikolojik Terapi (konuşma terapisi,grup terapisi vb.)

Depresyon tedavisi yaşam tarzı değişiklikleri, konuşma terapileri ve ilaçların bir kombinasyonunu içerebilir. Önerilen tedaviniz hafif, orta veya ağır depresyona sahip olup olmayacağınıza bağlı olacaktır.

Hafif depresyon geçirirseniz, doktorunuz ilerlemenizi izlerken kendi kendine psikolojik durumunuzu görmeyi bekleyebilir. Bu "dikkatli beklemek" olarak bilinir. Ayrıca egzersiz ve kendi kendine yardım grupları gibi yaşam tarzı önlemlerini önerebilirler.

Bilişsel davranışçı terapi (CBT) gibi konuşma terapileri, genellikle gelişmeyen veya orta derecede depresyon olmayan hafif depresyon için kullanılır. Anti-depresanlar da bazı durumlarda reçete edilir.

Orta ve şiddetli depresyon için konuşma terapisi ve anti-depresanların bir arada kullanılması önerilmektedir. Şiddetli depresyon varsa, uzman konuşma tedavileri ve reçeteli ilaçlar için uzman bir ruh sağlığı ekibine sevk edilebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder