9 Kasım 2018 Cuma

Panik Atak

Panik yapmayın. Bu, bir günde sayısız kez duyduğumuz bir ifade. Bunu televizyonda, filmlerde, sohbette duyuyoruz. Bunu kendimize söyleriz. Niye peki? Çünkü panik yaptığımız zaman - gerçek bir tehlikeye karşılık olarak korku ya da endişe duygusu yaşarız - kontrolü kaybetme ve potansiyel olarak tehlikesiz yaşamı tehdit eden olaylara karşı çılgınca ya da irrasyonel bir şekilde tepki gösterme ihtimalimiz daha yüksektir. Yazımda da tam bu meseleye yani panik atak üzerine bir yazı hazırladım. Yazımda panik atak nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, teşhisi, tedavisi, geçer mi gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Panik Atak Nedir

Panik Atak
Panik atak esasında yaşadığınız panik veya korkunun ürünü olarak kontrol dışı tepki vermektir. Mesele de tam bu noktada kontrol dışına çıkma halinde ortaya çıkıyor.

Panik atağın fiziksel belirtileri vücudunuzun panikten dolayı üst düzey ve kontrolsüz tepkiler vermesi halidir. Vücudunuz daha fazla oksijen almaya çalışırken, nefesiniz hızlanır. Vücudunuz ayrıca adrenalin gibi hormonları salgılar, kalbinizin daha hızlı atmasına ve kaslarınızın gerginleşmesine neden olur.

Panik ataklar bir çeşit korku halinin yaşanmasıdır. Vücudunuzun tehlikeye, strese ya da heyecana tepkisinin ekstrem şekilde yaşanmasıdır. Panik atak semptomları bir anda ortaya çıkar ve genellikle 10 dakika yaşanacak olan yaşanmış bitmiştir. Nadir de olsa bir saatten fazla süren panik ataklar vardır, en çok 20-30 dakika içinde sona erer.

Panik Atak Belirtileri

Panik atak, sizi ölmek üzereymiş gibi hissettirir, ama genellikle zararsızdır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, altta yatan sebepleri çözmek için tıbbi tavsiyeye ihtiyacınız olabilir. 

Aşağıdaki durumlarda tıbbi yardım alın:

Panik atak 20 dakika yavaş nefes alıp verdikten sonra devam ediyor.
Solunum normale döndükten sonra hala kendinizi iyi hissetmiyorsunuz.
Panik ataktan sonra hala hızlı veya düzensiz kalp atışı ya da göğüs ağrınız var.
Düzenli olarak panik ataklarınız oluyor, çünkü panik bozukluğunuz olduğuna dair bir işaret olabilir.

Yukarıda saydıklarım genel anlamda zararsız olan panik atak belirtileridir. Panik atak belirtilerini de ayrıca şöyle sayabiliriz:


  • Korku (ölüm korkusu vb.)
  • Kontrolün kaybedileceğini hissetmek ya da çıldırma hissi
  • Bayılmak,baş dönmesi, sersemlik
  • Baş dönmesi
  • Kalp çarpıntısı
  • Titreme
  • Terleme
  • Nefes darlığı veya  boğuluyor gibi olma
  • Göğüs basıncı veya ağrı
  • Ayaklarda ve vücutta karıncalanma

Panik Atak Tedavisi

Alabildiğine gürültülü ve kişinin konforunu ortadan kaldır bir rahatsızlık olmasının ötesinde panik bozukluğu ilaç tedavisine yaklaşık % 75 oranında tamamen tedavi etmektedir. Bunun ötesinde psikoterapilerinde panik bozukluğunun tedavisi noktasında oldukça önemli bir yeri olduğu kesindir.


Panik atak belirtileri taşıyan kişiler en başta bir uzmana görünmelidirler. Hatta bahsettiğim uzman bir psikiyatristtir. Panik bozukluğu teşhisi konulan hastalar hastalığın en sağlıklı ve hasarsız tedavisi için uzman tarafından belirlenen ilaç tedavisini ve psikiyatrik görüşmelerini aksatmadan devam etmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder