14 Kasım 2018 Çarşamba

Çakralar ve Yoga

Çakra kavramı illa ki duyduğumuz bir kelimedir. Çevrenizde yoga ile ilgilenen kişiler olmasa dahi televizyonda ve ya sosyal yaşamınızda kulağınıza çalınmıştır. Mesela herkes insanların çakralarının olduğunu bilir ya da üçüncü göz goygoyu yapmamış insan yoktur. Tabi ki bu kavramlar doğru ve yerinde kullanılıyor diye söylemiyorum fakat genel kültür bağlamında karşımıza çıkan kelimeler. Kaldı ki yoga için oldukça da önemli konulardır desek yanlış olmaz. Yoga nedir, nasıl yapılır, evde yoga yapmak istiyorum dediğinizde illa ki kaynaklarda çok fazla çakra kelimesi bulunur. Bende sizlere bu meseleye dair gerçekleştirdiğim araştırmaları aktaracağım. Ayrıca çakraların açılması noktasında yoga uygulamalarını da sizlere aktaracağım. Umarım faydalı olur. İyi okumalar.

Çakralar

Yoga
Tüm evren enerjiden oluşur ve vücudumuz bunun dışında değildir. Modern teknoloji ve bilimden çok önce, eski kültürler tüm canlıların bir yaşam gücü taşıdığına inanıyordu. İçimizde hareket eden enerji merkezlerini, 7 çakrayı arayıp, tanımladılar.
Yoga, meditasyon ve Ayurveda'da çakra, vücuttaki enerji çarklarına (merkezlerine) işaret etmektedir. Omurganın tabanından başın tepesine kadar uzanan, omurgayı hizalayan yedi ana çakra vardır. İnsanlar, vücuttaki bir çakrayı görselleştirmek için, maddenin ve bilincin buluştuğu dönen bir enerji çarkı/tekerleği hayal etmiş ve bu şekilde resmetmişlerdir. Prana denen bu görünmez enerji, bizi canlı ve sağlıklı tutan hayati bir yaşam gücüdür.

Çakra Nedir?

Çakra bir enerji merkezidir. Sanskritçeden gelen çakra kelimesi, vücuttaki çeşitli fizyolojik ve nörolojik sistemlerle etkileşime giren, içimizde hareket eden yaşam gücü ya da prana döngüsü ile ilişkili olan “çark” anlamına gelir. Çakralar insan vücudunda, organ işlevlerinden bağışıklık sistemine ve duygulara kadar tüm süreçleri düzenlemeye yardımcı olan enerji merkezleridir. Vücudunuzda konumlandırılmış 7 çakra vardır. Çakraları , omurgamızın tabanından başımızın tepesine kadar sayabiliriz. Her çakranın kendine özgü titreşim frekansı vardır ve belirli bir çakra rengiyle tasvir edilir.

Çakraların İsimleri ve İşlevleri


Sağlıklı, dengeli bir insanda 7 çakra, bedenin, aklın ve ruhun her bölümüne doğru miktarda enerji sağlar. Çakralardaki bloke enerji genellikle hastalığa yol açabilir, bu yüzden her çakranın neyi temsil ettiğini ve bu enerjinin serbestçe akmasını sağlamak için neler yapabileceğimizi anlamak önemlidir.

  • Kök Çakra: Bizde temeli ve topraklanmış olma hissini temsil eder. Kuyruk kemiği bölgesinde omurganın tabanındadır. Finansal bağımsızlık, para ve gıda gibi hayatta kalma sorunlarını kapsadığı belirtilir. Güvenlik, toprakla(n)ma, yaşama hakkı gibi fonksiyonları içerir.
  • Sakral Çakra: Başkalarını ve yeni deneyimleri kabul etme ve bağlanma kabiliyetimizi temsil eder. Alt karın bölgesindedir. Bolluk duygusu, esenlik, zevk ve cinsellik konuları kapsar. Duygular, yaratıcılık, cinsellik gibi fonksiyonları içerir.
  • Solar (Güneş) Pleksus Çakra: Kendimizi güvende tutma ve hayatımızın kontrolünde olma becerimizdir. Mide bölgesinde, üst karındadır. Öz-değer, özgüven ve öz saygıyı temsil eder. Sosyal benlik ve güç gibi fonksiyonları içerir.
  • Kalp Çakrası: Sevme yeteneğimizdir. Göğsün hemen üzerindedir. Sevgi, sevinç ve iç barışı temsil eder. Şefkat, sevgi, entegrasyon gibi fonksiyonları vardır.
  • Boğaz Çakrası: İletişim yeteneğimizi niteler, boğazdadır. İletişim, duygular ve gerçeklerin kendini ifade etmesini temsil eder. Kişisel gerçek, ifade fonksiyonlarını içerir.
  • Üçüncü Göz Çakrası: Büyük resme odaklanma ve onu görme kabiliyetini temsil eder. Gözler arasında-alındadır. Sezgi, hayal gücü, bilgelik, karar verme ve düşünme yeteneğini kapsar. Ekstra duyusal algı, ilham ve sezgiyi içerir. 
  • Taç Çakrası (Tepe Çakra): En yüksek çakradır. Ruhani olarak tam bağlanma yeteneğimizi temsil eder. Başın en tepesinde resmedilir. İç ve dış güzellik, maneviyat ve saf mutluluk için bağı temsil eder. Bilgelik, aşkınlık, evrensellik fonksiyonlarını içerir.



Çakra ve Yoga Akışı


Çakralar, vücudun enerji merkezleridir. Yedi ana çakra güvenlik duygusu, cinsellik, yaratıcılık, sevgiyi verme ve alma, sezgiyi takip etme gibi yaşamı etkileyen unsurlarla ilintilidir. Çakra sistemiyle çalışmak, kişinin kendiyle daha derin bir ilişki kurmasına ve sadece fiziksel bedende değil, zihinsel, duygusal ve ruhsal bedenlerle de güç ve zayıflık alanlarının aydınlatılmasına yardımcı olabilir.

Çakralara Yönelik Yoga Uygulamaları


Herhangi bir yoga tarzı, belli bir çakrayı çalıştırmaya dönük ya da yedi çakranın hizalanmasına yönelik gerçekleştirilebilir. Çakra yoga akışı da bunu kapsar. Yedi çakranın bilgisi ile her bir çakrayı hizalayarak, omurganın kök (muladhara) çakradan taç (Sahasrara) çakraya doğru hareket etmesine yardımcı olan pozlar boyunca yoga akışı uygulanır. Her bir çakra kendine özgü bir özellik taşırken, açılan her çakra, bir diğerine kesintisiz olarak geçebilir.
Kimi zaman çakra yoga akışı, bir çakrayı akışa hedef koyarak, onu açacak pozların yoğunluğu ile uygulanabilir. Özveri ve disiplinle, çakraların sağlıklı ve hizalı olup olmadıklarını veya dengeden yoksun olup olmadıklarını zamanla anlamak kolaylaşabilir.
Tüm yoga pozlarının çakralar üzerinde etkisi vardır. Ancak uygulamanın amacına ve odağına göre belirli pozlarla bir ya da iki çakranın enerjilerini aktive etmek için pratik gerçekleştirilebilir.
Çakra yoga akışı, aynı zamanda bedenin ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Çakra yoga akışı aktif bir vinyasa uygulama olabilir ya da bir pozda dakikalarca kalmak olabilir. Ancak bu yöntem bazen bir sorunla karşı karşıya bırakabilir;  egosantrik zihinler, bedenlerin sezgisel yönünü karıştırıp, maniple eden biçimler ortaya çıkarabilir. Bu nedenle çakraların da iyileşmeye ihtiyacı olabileceği gibi çakraları açmak için Hatha yoga pozları ve nefes uygulamaları dizileri pratik edilebilir.
Kimilerine göre çakra yoga akışı, kendiyle barışıklık için de iyi bir yöntem olmaktadır. Enerji merkezlerini dengeye getirmek için etkili bir plan sunabilen çakra yoga akışı, pozlar (asanalar), meditasyon, nefes egzersizleri, mantralar ve aromaterapi uygulamalarının kombinasyonu ya da birinin uygulanmasıyla gerçekleştirilebilir.
Çakraların dengelenmesi önemlidir, ne fazla aktif olmaları ne de fazla yavaş olmaları istenir. Çakralar birbirine bağlıdır ve her çakra diğerini etkilemektedir. Çakraların dengeye getirilmesi, tüm sistem üzerinde olumlu bir etkinin oluşmasını sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder