Yoga ve Pilates
Yoganın artan popülaritesinin yanında, pilatesin popülaritesi az değildir. İnsanlar kimi zaman “pilatese mi, yogaya mı başlamalayım?” diye kararsız kalmaktadırlar. İkisi arasında bir tercih yapmak zorunda değilsiniz, başta bunu söyleyelim ki pilates stüdyolarında yoga, yoga stüdyolarında da pilates dersleri verilmektedir. Mesele beden sağlığına ilişkin bir şey yapmak, vücut direncinin artmasını sağlamaktır. Yol ve yöntem, kişinin kendisine ne iyi geliyorsa ona göre belirlenir.Birçok insan, yoga ve pilatesi aynı egzersiz kategorisinde değerlendirmektedir. Her ikisi de bir mat üzerinde yapılıyor ve vücut-nefes bağlantısını vurgularken, çok farklı tarihlere dayanan tamamen farklı uygulamalardır.
Yoga Türleri
Yoga binlerce yıl önce Güney Asya’da doğmuştur. Birçok farklı coğrafyaya yayılmış ve birçok farklı kültürle evrimleşmiştir. Bugün, Hatha, Bikram, Ashtanga, Iyengar, Kundalini ve Vinyasa dahil olmak üzere birçok farklı yoga türü vardır.Pilates
Pilates, yaratıcısı Joseph Pilates’in adını almıştır. Pilates küçük bir çocukken, hareketliliğini kısıtlayan birçok hastalıktan mustaripti, ancak bu durum onun 1900’lerin başında rehabilitasyon ve güçlendirme için Pilates egzersizlerini geliştirmesine neden oldu.
Pilates, 60’lı yıllarda Avrupa’dan New York’a taşındı ve kendi stüdyosunu açtı. Yüksek profilli dansçılar ve balerinler, güçlerini, dayanıklılıklarını ve esnekliklerini geliştirmek için bu egzersiz rutinine ilgi duymaya başladılar. Dans topluluğundan gelen bu adanmışlık, pilatesin ana akım egzersiz trendleri arasına girmesini sağladı.
Yoga ve pilatesin benzer uygulamalar barındırması, ikisinin de aynı kategoride değerlendirilmesine neden olur. Fakat ikisine de dışarıdan bakılınca, birçok insanın fark etmediği bazı önemli farklılıklar vardır.
Yoga ve Pilates Arasındaki Fark Nedir?
Yoga ve pilates arasında bir seçim yapma zorunluluğu hissetmeye gerek yoktur. Çünkü birçok insan, sadece dengeyi yakalamak için dahi hem yoga hem de pilates yapmaktadır.
Joseph Pilates, yöntemini “aparat” olarak adlandırdığı çeşitli ekipmanlarla eşleştirmiştir. Batı’daki yogada da, yakın zamanda kemer, blok, minder ve rahatlamayı derinleştirmek için göz yastığı gibi ekipmanlar kullanılmaya başlandı. Pilates’in bazı yönlerden batı tarzı yogaya ilham verdiği söz konusuysa da, yoganın kesinlikle J.Pilates’e ilham verdiği aşikârdır. J.Pilates, yoga eğitimi almıştır ve eğitimi, onun zihin, beden ve ruhu birleştirme niyeti, kendi yöntemini kurmasında etkili olmuştur.
Hem pilates hem de yoga, stresi azaltma, rahatlama, esneklik, güç, kontrol ve dayanıklılık olanağı sunar. İkisi arasındaki en büyük fark, yoganın manevi unsurlar barındırması ve vurgulamasıdır. Ancak bir pilates dersinin yavaş temposu da, meditatif ve stres giderici olabilir.
Pilates uygulamaları, core, güç, kas tonlaması, vücut kontrolü ve esnekliğe odaklanır. Pilates, fayda sağlaması açısından düzenli olarak yapılması gereken disiplinli bir uygulamadır.
Öte yandan, yoga da esneklik ve geniş kas gruplarına odaklanır. Denge, dayanıklılık, güç, maneviyat ve fiziksel hareketler, duruşlar sunar. Uygulamaya göre pratik nazik ya da zorlayıcı ve terli olabilir. Yoga çeşitliliği içerisinde, herkese, her yaşa uyabilecek bir stil vardır. Yoga pozlarının çeşitliliği tüm vücudu çalıştırmaya yardımcı olur. Yogada, her poz karşı kas grubunu çalışmak için bir karşı poz ile tamamlanmaktadır. Pilates egzersizleri, her hareketin core’dan kaynaklandığı prensibine dayanmaktadır. Alıştırmalar tipik olarak küçük, izole edilmiş hareketlerdir ve set halinde tekrarlanırlar. Bir uygulamanın amacı, hareketleriniz üzerinde tam vücut kontrolüne sahip olmak için omurga hizalamaya odaklanmak ve core’u güçlendirmektir. Joseph Pilates, “Kontroloji (Pilates) bedeni eşit şekilde geliştirir, yanlış duruşları düzeltir, fiziksel canlılık sağlar, zihni canlandırır.” demiştir.
Nefes
Yogada nefes çalışması Sanskrit dilinde pranayama olarak anılır. Nefes, vücudun içinden geçen bir enerji ve yaşam kaynağı olarak kabul edilir. Nefes çalışmasının amacı bu temel yaşam gücünü geliştirmek ve kontrol etmektir.
Yoga derslerinde birçok farklı pranayama tekniği kullanılabilir. Bazı uygulamalar tüm pratik boyunca nefes çalışmalarını teşvik edebilir. Her pozda nefes önemlidir ve nefes akışı boyunca pozu gerçekleştirmek dikkate alınmalıdır. Nefes farkındalığı önemle vurgulanır. Bu, üç parçalı diyafragmatik bir soluktur, nefes aldırmak için boğazı hafifçe daraltırken burundan nefes alınır ve nefes verilir.
Pilateste, uygulayıcıların tüm pratik boyunca nefeslerinin farkında olmaları, burundan nefes almaları ve ağızdan nefes vermeleri teşvik edilir. Yogadan farklı olarak, farklı solunum teknikleri kullanılmaz veya nefes çalışmalarına ayrılmış pratiğin belirli bölümleri yoktur. Daha ziyade nefes almak tutarlı ve sürekli bir çabadır.
Fiziksel Rehabilitasyon İçin
Hem yoga hem pilates, fiziksel olarak olumlu geri bildirimler sunar. Örneğin son yıllarda fizik tedavi uzmanlarının bir kısmı hastalarına pilates yapmalarını önermektedirler. Öte yandan yoganın birçok fiziksel ve ruhsal hastalığın tedavi sürecine destek olabileceği bilinmektedir. Zihinsel ve duygusal rehabilitasyonun bir parçası olarak kullanılması ile de yoga kendinden söz ettirmektedir. Deneyimli, bilgili bir yoga hocası, güç ve esneklik oluşturmanıza, yeteneklerinize uygun alıştırmalar yapmanıza ve gerektiğinde egzersizleri nasıl değiştireceğinize yardımcı olabilir.
Başta da belirttiğimiz gibi, ikisi arasında bir tercih yapmak durumunda değilsiniz. Ancak ikisini sürdürmeye vaktim yok ya da birini yapmayı tercih ederim diyorsanız, bedeninizin ihtiyacı olana yönelmelisiniz. Yoga da ve Pilates de, vücudunuzdaki tüm kas gruplarını güçlendirmek için iyi uygulamalardır. Egzersizinizden hangi ruh sağlığı geliştirmesini istediğinizi düşünün. Yoga ve pilates, bedenin ve zihnin uyumunu gerektirir, ancak yoga, pilatesten farklı olarak, ruh-beden-zihin bütünlüğü üzerine odaklanmaktadır.
Tercihinizi, kendinize neyin iyi geleceğini ön görmenizle belirleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder