14 Kasım 2018 Çarşamba

Ofis Yogası

Ofis yogası günümüz çalışma koşullarında oldukça önemlidir. Belki bunu ilk defa duymuşsunuzdur. Ofiste otururken oldukça problemli duruş bozuklukları ortaya çıkabiliyor. Ofis yogası yapmak sizi oldukça rahatlatacak ve ağrılarınızı ortadan kaldıracaktır. Yazımda da ofis yogası nedir, nasıl yapılır, faydaları nelerdir,hangi yoga pozları yapılmaktadır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar dilerim.

Çakralar ve Yoga

Çakra kavramı illa ki duyduğumuz bir kelimedir. Çevrenizde yoga ile ilgilenen kişiler olmasa dahi televizyonda ve ya sosyal yaşamınızda kulağınıza çalınmıştır. Mesela herkes insanların çakralarının olduğunu bilir ya da üçüncü göz goygoyu yapmamış insan yoktur. Tabi ki bu kavramlar doğru ve yerinde kullanılıyor diye söylemiyorum fakat genel kültür bağlamında karşımıza çıkan kelimeler. Kaldı ki yoga için oldukça da önemli konulardır desek yanlış olmaz. Yoga nedir, nasıl yapılır, evde yoga yapmak istiyorum dediğinizde illa ki kaynaklarda çok fazla çakra kelimesi bulunur. Bende sizlere bu meseleye dair gerçekleştirdiğim araştırmaları aktaracağım. Ayrıca çakraların açılması noktasında yoga uygulamalarını da sizlere aktaracağım. Umarım faydalı olur. İyi okumalar.

Yoga ve Pilates

Belki de artık en popüler egzersizlerden bir tanesi olarak görülüyor,yoga. Esasında çok da öyle değil. Yoga hareketlerini yapıyorsunuz ve ya öğreniyorsunuz diye yoga öğrenmiş olmuyorsunuz tabi ki. Yoganın bir felsefesi ve anlayışı bulunmaktadır. Genelde bu bağlamda da yoga ile pilates karıştırılan iki egzersizdir diyebiliriz. Yazımda da yoga nedir, pilates nedir, aralarında ki farklar nelerdir, benzerlikler nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Yoga ve Pilates

Yoganın artan popülaritesinin yanında, pilatesin popülaritesi az değildir. İnsanlar kimi zaman “pilatese mi, yogaya mı başlamalayım?” diye kararsız kalmaktadırlar. İkisi arasında bir tercih yapmak zorunda değilsiniz, başta bunu söyleyelim ki pilates stüdyolarında yoga, yoga stüdyolarında da pilates dersleri verilmektedir. Mesele beden sağlığına ilişkin bir şey yapmak, vücut direncinin artmasını sağlamaktır. Yol ve yöntem, kişinin kendisine ne iyi geliyorsa ona göre belirlenir.
Birçok insan, yoga ve pilatesi aynı egzersiz kategorisinde değerlendirmektedir. Her ikisi de bir mat üzerinde yapılıyor ve vücut-nefes bağlantısını vurgularken, çok farklı tarihlere dayanan tamamen farklı uygulamalardır.

9 Kasım 2018 Cuma

Psikolojik Hastalıklar

Psikolojik hastalıkların belirlenmesi noktasında belli kriterler bulunmaktadır. Yani yolda giderken "bu adam kafayı yemiş", "deli misin nesin" gibi sorular soran insanlar gerçekten bu rahatsızlığı yaşamıyordur. Peki psikolojik hastalıklar nasıl belirlenir, kim belirler, kaç tip psikolojik hastalık vardır, nasıl incelenir, nasıl tedavi edilir,psikologa gitmek gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Psikolojik Bozukluklar

Ruhsal bozukluklar (ya da akıl hastalıkları) düşüncenizi, hislerinizi, ruh halinizi ve davranışınızı etkileyen koşullardır. Bazen kısa süreli yani hızlıca ortadan kalkabilir veya uzun süreli (kronik) yaşanabilirler. Başkalarıyla ilişki kurma ve günlük işlerinizi doğrudan etkileyebilirler.

Psikolog-Psikiyatrist

Psikolog ve psikiyatristleri bir çok kişi karıştırmaktadır. Yani psikolog ve psikiyatristin farkını anlayamayan bir çok kişi illa ki var ve bu kafalarında soru işareti olarak duruyor. Depresyona girdiğinde hangisine gideceğini bilememek ya da belli başka psikolojik problemlerde hangi uzmana gideceğini bilemeyen onlarca insan var. Yazımda da bu muğlaklığı ortadan kaldırmak istiyorum. En başta şunu söyleyeyim psikolog psikoloji lisans diplomasına sahip kişidir. Psikiyatrist ise tıp doktorudur. En büyük farkları bu. Meseleye ayrıca psikiyatrist kimdir, psikolog kimdir, ne iş yapar, psikolog ilaç yazabilir mi gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Panik Atak

Panik yapmayın. Bu, bir günde sayısız kez duyduğumuz bir ifade. Bunu televizyonda, filmlerde, sohbette duyuyoruz. Bunu kendimize söyleriz. Niye peki? Çünkü panik yaptığımız zaman - gerçek bir tehlikeye karşılık olarak korku ya da endişe duygusu yaşarız - kontrolü kaybetme ve potansiyel olarak tehlikesiz yaşamı tehdit eden olaylara karşı çılgınca ya da irrasyonel bir şekilde tepki gösterme ihtimalimiz daha yüksektir. Yazımda da tam bu meseleye yani panik atak üzerine bir yazı hazırladım. Yazımda panik atak nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, teşhisi, tedavisi, geçer mi gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

8 Kasım 2018 Perşembe

Şizofreni

Şizofreni, bir insanın nasıl düşündüğünü, hissettiğini ve nasıl davrandığını etkileyen kronik ve ciddi bir ruhsal bozukluktur. Şizofreni hastaları gerçekle temaslarını yitirmiş gibi görünebilir. Şizofreni diğer ruhsal bozukluklar kadar yaygın olmasa da, semptomlar çok kısıtlayıcı olabilir. Yazımda da şizofreni nedir, tanısı nasıl konur, hangi yaş aralığında görülür, tedavi edilir mi, nasıl anlaşılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Şizofreni

Şizofreni, insanların gerçekliği anormal olarak yorumladıkları ciddi bir ruhsal bozukluktur. Şizofreni, halüsinasyonlar, sanrılar ve günlük işleyişe zarar veren aşırı derecede bozuk düşünce ve davranışların bir bileşimi ile olarak tanımlanabilir.

Depresyon

Mutsuz olmak, depresif olmakla aynı şey değildir. Depresyon , işte kötü bir hafta sonra ya da bir kırılmadan yaşadıktan sonra nasıl hissettiğimizi anlatmak için sıklıkla kullanılan bir kavramdır. Fakat majör depresif bozukluk - bir tür depresyon - çok daha girift bir meseledir. Yazımda depresyon meselesini internetten ve diğer açık kaynaklardan edindiğim bilgiler noktasında çevreledim. Depresyon nedir, belirtileri nelerdir, neden depresyona gireriz, nasıl geçer, tedavisi var mı, nasıl anlaşılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar dilerim.

Anksiyete

Anksiyete, insan doğasının strese karşı verdiği doğal tepkidir. Başına gelebilecek olan şey hakkında korku ya da endişe duyma halidir. Şöyle düşünelim okulun ilk günü, bir iş görüşmesine gitmek veya bir konuşma yapmak, çoğu insanın korkulu ve gergin hissetmesine neden olabilir. Bunların tamamı anksiyeteye sebep olan unsurlardır. Fakat endişe duygularınız aşırı, altı aydan uzun sürerse ve hayatınızın doğan akışını etkiliyorsa bu bir kaygı bozukluğunuz olabilir. Yazımda da tam bu noktaya anksiyeteye değineceğim. Ayrıca anksiyete nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı, anksiyete bozukluğu nedir, nasıl tedavi edilir gibi sorulara da cevaplar aradım. İyi okumalar.