10 Aralık 2017 Pazar

C Vitamini Cilt Bakımı

Cilt bakımında vitaminlerin yeri tartışmasız çok büyüktür. Bu vitaminler arasında ise C vitaminin özel bir önemi vardır. Bu nedenle, C vitamini cilt lekeleri, cilt çatlakları ve cilt kırışıklıklarını gidermede kullanılmaktadır. Aşağıda C vitaminin kullanımına ilişkin bilgiler yer almaktadır. İyi okumalar dileriz.

Cilt Bakımında C Vitamini

Cilt bakımında bilinirliği artan C vitamini, cilt üzerindeki etkileri anlaşıldıkça, C vitamini serumları olarak dermokozmetik ürünler arasında raflardaki yerini almaya başladı. Oldukça pahalı satılan bu serumların ucuz alternatifleri piyasada rahatlıkla bulabilir ve cildinize uygulayabilirsiniz. Cilt lekesi, antiaging, antioksidan, kırışıklık karşıtı önlemler için C vitamini kullanımı oldukça önemlidir. Ayrıca C vitamini antitoksidan özelliği sayesinde, cildinizi zararlı toksin ve maddelere karşı koruyarak, cilt hasarlarının oluşmasını engeller.

C Vitamini ile Cilt Lekelerine Çözüm


Cilt rengimizi oluşturan melanin tabakasında pigment artışına cilt lekesi denilir ve C vitamini melanin tabakasını normale döndürerek cilt renginin açılmasına yardımcı olur. C vitamini hem leke oluşumunu engellemek için, hem de oluşmuş lekelerin azaltılmasında kullanılır. L-ascorbic acid (C vitamini) çok çabuk bozulan bir madde olduğu için akşamları tek kullanımlık bakımlar yapılmalıdır ve hazırlanan içerikler ertesi güne bırakılmamalıdır. C vitaminini çözdükten sonra bekletilmeden kullanılmalıdır. Ayrıca etly ascorbic acid formunda hazır cilt serumlarını da alıp kullanabilirsiniz. Bu formlar, bozulmadıkları için kullanımları daha pratiktir. Bir diğer bozulmayan form ise, ascorbly palmitate C vitamininin yağda çözünen formudur. Bu da C vitaminli yağ olarak satılır. Daha etkili bir form olan ascorbly palmitate, yani, C vitaminli yağ, cilt altında 48 saate kadar etki gösteren bir form olduğu için C vitaminli yağları 2 günde bir akşamları kullanmalısınız.

C Vitamini ile Cilt Kırışıklıklarına Çözüm


Cilt kırışıklıkları kolajen ve elastin bağdaki zayıflama sonucu, zamanla ortaya çıkan bir cilt problemidir. C vitamini cilt altındaki kolajen ve elastini uyaran bir maddedir. Özellikle 27 yaş ve sonrası, düzenli kullanılan C vitamini ile cilt kırışıklıkları sorununu uzun yıllar engellemiş olursunuz. Eğer, 35'li yaşları geçtiyseniz A vitaminli yağ ve C vitaminli yağ karışımını çok az miktarda özellikle mimik bölgelerine, kaz ayaklarına, burun kenarına ve alnına sürmeniz kırışıklıkların oluşumunda ve oluşmuş kırışıklıkların giderilmesinde etkili olacaktır. Ama az kullanmaya özen gösterin. Ayrıca, L-ascorbic acid ile birlikte B3 vitamini karıştırarak da akşamları hazırlayacağınız bir cilt serumunun oldukça faydasını görürsünüz.

C Vitamini ile Cilt Çatlaklarına Çözüm


Cilt çatlaklarını kolajen ve elastin tabakasındaki yırtılmalar oluşturmaktadır. C vitamini hem bu çatlakların oluşmasını önleyici, hem de çatlakları giderici etkilere sahip bir vitamindir. Cilt çatlakları için A vitamini ile birlikte hem önleyici, hem de çatlak görünümünü azaltıcı bakımlar yapabilirsiniz. Örneğin A vitaminli yağ ve C vitaminli yağ karışımından hazırlayacağınız karışımı 1 veya 2 günde bir çatlakların üzerine sürmeniz çatlak görünümünü azaltıcı etki gösterecektir. Ayrıca, oluşmuş çatlaklar için, karışımı glikolik asit ve tca gibi cilt soyucu asitlerle birlikte kullanırsanız, çatlaklardan kurtulabileceğiniz önemli sonuçlara ulaşırsınız.

C Vitamini Antioksidan


Gün içinde gerek su, gerekse havadan bir sürü yabancı madde cildinize temas eder ve bu maddeler cildinizi oksitleyerek, cilt yaşlanmasına neden olur. C vitamini bilinen en kuvvetli antioksidan maddelerden birisi olduğu için, cildinizi korumaya alır ve sizi çevresel etmenlerden kaynaklı oluşabilecek zararlı maddelere karşı korur.

C Vitamini Faydaları ve Kullanımı


Yukarıda aktardığımız c vitamini bakımları, cildinizde bu güne kadar kullandığınız hiç bir kozmetik üründen alamayacağınız kadar yararlı olacaktır. Bu nedenle piyasadan rahatlıkla elde edebileceğiniz C vitaminli yağ ile cilt bakımı yapabilirsiniz veya evde C vitaminli ürünlerden cilt bakım maskeleri hazırlayabilir ve cildinize uygulayabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken C vitamini ile yapılan bakımları daha çok akşam ve gece bakımları olarak yapılması gerektiğidir. C vitamini ile gündüz bakımları cildinizde leke bırakma potansiyeli barındırır ki, C vitamini kullanımı sonrası zarar görmemeniz için, C vitamini içeren ürünleri veya en etkili bakım olan C vitamini serumunu cildinize gece uygulamalısınız.

Cilt bakımında vitaminlerden faydalanmak  için, blog sayfamızdaki diğer yazılarımızdan da yararlanabilirsiniz. Aşağıda sizlere cilt bakımında kullanılan vitamin yazılarının linkleri verilmiştir.

Cilt Bakımında B3 Vitamini

Siz değerli okurlar için, B3 vitamini hakkında bir yazı hazırladım. B3 vitamini nedir, yağlı ciltlere uygulanması, cilt bakımı nasıl uygulanır, kırışık bakımı nasıl yapılır gibi sorularla makalemi destekledim. İyi okumalar dilerim.

B3 Vitamini İle Cilt Bakımı





B3 vitamini cilt bakımı üzerinde oldukça etkili bir vitamindir. B3 vitamini cildin nemini konsolde eder ve tekrar yağ tabakası oluşturarak kırışıklığın önüne geçer. Vitaminler cilt yaşlanmasını yavaşlatır, kırışıklık oluşumunu engelleyici etkiler gösterir.B3 vitamini yani niyasin cilt bakımında oldukça tercih edilen bir vitamindir. Cilt lekesi, güneş sonrası bakım, kırışıklıklar, sivilce, cilt yağlanması, egzama, sedef gibi rahatsızlıklarda başvurulabilecek oldukça faydalı bir vitamindir.

B5 Vitamini Özellikleri


Kimyasal yapıları farklı olmakla birlikte B vitaminleri grubunun genel olarak ortak özellikleri suda çözünmeleri, azot taşımaları, ısıya dayanıklı olmaları ve bazı enzimlerin kofaktörlerini oluşturmalarıdır.Enzimlerin ve hormonların bir parçası olarak insan metabolizması için önemli olup hemoglobin sentezinde görev yaparlar. B5 vitamini, diğer adıyla 'Pantotenik Asit' hem hayvansal hem bitkisel kaynaklarda bulunmaktadır bundan kaynaklı B5 vitamini 'pantos' (Yunanca heryer) kelimesinden türetilmiştir. Bu vitaminin metabolizmada etkin şekline Koenzim A denmektedir.

B5 Vitamini Yararları


B5 vitamini, suda çözünen, B vitamini ailesinin bir üyesidir. Hücre yapımında, normal büyümeyi sürdürmede ve merkezi sinir sisteminin geliştirilmesinde yardımcı olur. Adrenalin bezlerinin dengeli bir şekilde faaliyetlerine devam etmesinde rol oynar. Yağ ve şekerin enerjiye dönüştürülmesinde temeldir.

C Vitamini Saç Bakımı

Saç bakımında kullanılan vitaminler arasında bulunan C vitamini oldukça etkili bir vitamin olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazımızda da sizlere C vitamini ile saç bakımından bahsedeceğiz. C vitamini saç dökülmesine karşı yararlarından i saç rengini açmasından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Saç Bakımında C Vitamini

Saç boyasının akıtılmasında kullanılan c vitamini, saç bakımında da oldukça etkili olan bir vitaminidir. Son yıllarda bilinirliği artsa da saç derisinde önemli işlevleri bulunmaktadır. 
C vitamini genetik olarak meydana gelen saç dökülmesine karşı bir çözüm değildir ancak C vitamini eksikliği saçtaki kan dolaşımını azaltacağı için saç uzamasını geciktirir, saç köklerinin zayıflamasına ve saç dökülmesine sebep olur.Kaş, kirpik, sakal, bıyık gibi diğer kıl köklerinde de c vitamini faydalanabilecek bir vitamindir.

B3 Vitamini (Niyasin)

Tüm B vitaminleri karbonhidratları enerjiye çeviren özelliği bulunmaktadır. B vitaminleri B kompleks vitaminleri olarak da anılmakta ve vücudun yağ ve protein metabolizmasına da görev yapmaktadırlar. B3 vitamini b2, b2, b5, b6, b7, b9, b11, b12 çeşidi olan B vitamini grubunda incelenmektedir.

B3 Vitamini



Niacinamid (niyasinamid), niacin (niyasin), nicotinic acid (nikotinik asit) olarak da bilinen bir b vitamini türevi olan b3 vitamini, saç ve cilt bakımında kullanılan bir vitamindir. Suda kolayca çözünen bir vitamindir b3 vitamini. Kimyasal formülü (C6H5NO2) olan niyasin 237 derecede erime özelliğine sahiptir. Türevleri olan NADH, NADPH, NAD ve NAD+ hücrelerde enerji metabolizması, nükleik asit, protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasında ihtiyaç duyulan gerekli bir vitamindir.

B3 vitamini, nişastalı ve şekerli maddelerin sindirimi için şarttır. Kan dolaşımında, karaciğerin sağlıklı çalışmasında, bazı baş ağrısı türlerinin ve işitme problemlerinin çözümünde etkilidir. Ayrıca yüksek kolestrole ve alzheimer hastalığına karşı da koruma özelliği bulunmaktadır.

C Vitamini Yararları

C vitamini  yararları hakkında hazırladığımız yazımızda sizlere insan sağlığına oldukça faydalı olan C vitanmini hakkında bilgiler vereceğiz. C vitamini kaynaklarına da değineceğimiz yazımızın sizlere yararlı olmasını umuyoruz. 

C Vitamini

Kimyasal formülü (C6H8O6) olan L-ascorbic acid, 100 gram suda 33 gr çözünebilir. Suda fazla bekletildiği zaman bozulma yapan ascorbic acid suda çözündükten hemen sonra tüketilmesi gereken bir vitamindir. Sağlıklı bir gelişim, diş, kemik ve deri sağlığı için oldukça önemli olan c vitamini olarak da adlandırılan L-askorbik asit, demirin emilmesi, kolajen sentezi, kan damarlarının yapısal gücünün sürdürülmesi, adrenal bezlerin hormon sentezi ve salgılaması gibi metabolik fonksiyonlarda görev alan karbonhidrat benzeri bir kimyasal maddedir.

C Vitamini Nedir


Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini hakkında sizlere derlediğimiz makalemizde ; C vitamini yararlarından , C vitamini eksikliğinden , kullanımından ve kaynaklarından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Askorbik Asit (C Vitamini)

Askorbik asit (ascorbic acid) olarak da bilinen c vitamini vücudumuz için çok önemli bir vitamindir. Fazla tüketilmesi durumunda idrar yoluyla atılan c vitamini vücutta depolanmayan ve suda çözünen bir vitamindir. Kimyasal formülü (C6H8O6) olan L-ascorbic acid, 100 gram suda 33 gr çözünebilir. Suda fazla bekletildiği zaman bozulma yapan ascorbic acid suda çözündükten hemen sonra tüketilmesi gereken bir vitamindir. C vitamini en çok kuşburnu, biber ve maydanozda gibi bitkisel kaynaklar da bulunmaktadır. Çoğu hayvanlar ve bitkiler, kendi c vitaminlerini glukozdan üretebilirler. İnsanlar c vitamini üretemezler ve dışarıdan almak zorundadırlar.

Güçlü Saçlar İçin A vİtamini

Siz değerli okurlar için hazırladığım makalemde güçlü saçlar için A vitamini konusunu inceledim. Makalemi , a vitamini faydaları nelerdir, nasıl kullanılır , saç uzatmada etkileri nelerdir gibi sorularla destekledim. Saç sağlığında önemli bir yeri olan A vitamini hakkında detaylı bir çalışma gerçekleştirdim. İyi okumalar.

Saça İyi Gelen Vitamin

Güçlü Saçlar İçin A vİtamini
Saç dökülmesi büyük oranda kalıtsal/ genetik sebeplerden gerçekleşmektedir ve bu durum sonucunda saç ektirmekten başka bir yol bulunmamaktadır. Fakat mineral ve vitamin yetersizliğinde, yanlış beslenme alışkanlıklarından ve stres gibi psikolojik sebeplerden kaynaklı da saç dökülmesi yaşanabilir.
Saçlarınız belirli bir sebep yokken dökülmeye başladıysa başka bir hastalığın belirtisi olabileceği için bir doktora görünmeniz tavsiye edilir. Saç için doğru vitaminler de kullanmak önemlidir. A vitamini eksikliği, saçları kırılgan hale getirebilir ve kepek oluşumunu arttırır. B1 veya B6 vitaminleri eksikliği, saç dökülmesine neden olur. Bundan dolayı bu vitaminler saç sağılığı noktasında oldukça önemli vitaminlerdir ve düzenli topikal olarak kullanılmalı ve beslenmelerde eksikliği giderilmelidir.

K Vitamininin Önemi


K Vitamin diğer tüm vitaminler gibi insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Tabiki her vitaminin ayrı ayrı etkileri vardır ve bunların ele alınması gerekir bizlerde sizlere bundan kaynaklı k vitaminin ne işe yaradığını, nelerde k vitamini olduğunu aktaracağız. İyi okumalar dileriz. 

K Vitamini Ne İşe Yarar ? 

K vitamini kanın pıhtılaşması için gereklidir. Kanın pıhtılaşması için gerekli olan protrombinin yapımında görev alır. Karaciğerde glikozun glikojene çevrilmesine yardım eder. Prostat ve karaciğer kanserine karşı koruyucu özelliği de mevcuttur. Ayrıca kalp ve damar sağlığı için son derece önemli bir vitamindir. K vitamini bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilir. Antibiyotik kullanımı bu bakterilerin ölmesine sebep olacağı için uzun süreli antibiyotik kullanımı K vitamini eksikliğine yol açabilmektedir. K vitamini her ne kadar diğer vitaminler kadar popüler olmasa da aslında hayatımızı kurtaran vitaminlerden bir tanesidir ve aslında elde etmesi de bir o kadar kolaydır. Temel olarak vücudumuzdaki kanın gerektiğinde pıhtılaşabilmesi için gerekli olan K vitamini, böylece yaralanma, kanama gibi durumlarda kanımızın durdurulabilmesine yardımcı olur. Ayrıca iç kanama gibi durumlarda da kanamanın yavaşlatılmasında etken vitaminlerden bir tanesidir. Bundan kaynaklı oldukça önemli olan k vitamini muhakkak özellikle yeşil sebzelerden alınmalıdır.  Neredeyse tüm yeşil sebzeler K vitamini açısından zengindir ve buna ek olarak hayvansal besinlerden yoğurt ve yumurtada da yeterli miktarda bulunur. Fakat burada ortaya çıkan sorun, K vitaminin 2 türü olmasıdır ve bakterilerin farklı, besinlerin farklı K vitaminleri barındırmasıdır.

K Vitamininin Özellikleri ve Faydaları


K vitamini özelliklerinden ve yararlarından bahsedeceğimiz yazımızda k vitamini eksikliğine de değineceğiz. Ayrıca k vitamini ile cilt bakımı konusunda  bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 




K Vitamininin Özellikleri ve Faydaları



K vitamini lipofilik ve hidrofobik vitaminler grubuna dahil olan, kanın pıhtılaşmasında görev alan, yağda çözünen, yağ dokusunda ve karaciğerde depolanan bir vitamin türüdür. Adını Almanca'daki "Koagulation" kelimesinin baş harfinden almıştır. Türkçe'de "pıhtılaşma" anlamını taşımaktadır.Isıya oldukça dayanıklı olan K vitaminleri, bahsi geçen kimyasal özellikleri sebebi ile suda çözünmezler. İnsan vücudu K vitaminini depolayabildiği için günlük K vitamini tüketimine ihtiyaç duymazlar. K Vitaminini kozmetik sektöründe, kılcal damar çatlamaları, varisler ve gözaltı morlukları tedavisinde oldukça popüler olan bir vitamindir. Sebzelerin yeşil bölümleri, ıspanak, kabak, lahana, brüksel lahanası, karnabahar, marul, yeşil domates, fasulye, bezelye, yoğurt, yumurta sarısı, patates, yeşilbiber ve yeşil çay bol miktarda K Vitamini bulunmaktadır. K vitamini insan bağırsağındaki yararlı bakteriler tarafından da üretilir. K vitamininin yalnızca küçük bir bölümü karaciğerde depolanır ve bu sayede karaciğeri yağlanmaya karşı da korur.

Cilt Bakımında K Vitamini

Cilt sağlığı açısından oldukça önemli olan K vitamini hakkında sizlere hazırladığımız makalemizde ; göz altı morluklarınıza k vitamini , kılcal damar çatlamalarına k vitamini , cilt morarmalarına k vitamini kullanımından bahsedecğei.z Daha sonra  k vitaminli yağdan ve kullanımından bahsederek yazımızı bitireceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Cilt Sağlığı ve K Vitaminin Faydaları


Vitaminler sağlıklı bir yaşam için oldukça gerekli olan besinlerdir. Bunun için doğru tüketilmesinde yarar vardır. Ayrıca vitaminler saç ve cilt bakımında topikal olarak kullanılabilinir. Her gün, gerekli vitaminlerin yeterli miktarda alınması, genel sağlık ve cilt sağlığı açısından çok önemli. Her vitaminin cilt üzerinde belirli oranlarda etkisi olmakla birlikte bazı vitaminler daha fazla etkiye sahip. Bu vitaminler arasında A, B,C ve K vitaminlerini sayabiliriz.Yağda çözünen vitaminler arasında yer alan K vitamini vücudumuzda yağ dokusunda ve karaciğerde depolanır. Kanın pıhtılaşmasında oynadığı merkezi rolünden dolayı, adını Almanca pıhtılaşma anlamına gelen 'koagulation' kelimesinden almıştır. Kanın normal şekilde pıhtılaşmasını sağlamanın yanı sıra kemikleri kırılmaya karşı korur, menopoz sonrası kemik kaybını önler, karaciğer yağlanmasına karşı etkilidir ve prostat kanserine karşı koruma sağlar.

K Vitamini Nedir

K Vitamini Nedir
K vitamini nedir başlığı ile hazırladığımız yazımızda sizlere k vitamini yararlarından ve kaynaklarından bahsedeceğiz. Daha sonra k vitamini cilt bakımına   kullanımından ve k vitaminin eksikliği veya fazlalığı durumunda ne gibi sağlık problemleri ile karşılacağınızdan bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

K Vitamini Nedir?

K Vitamini aslında bir bileşimdir. K1 ve K2 vitaminlerinden oluşur. K Vitamini çoğunlukla et, peynir ve yumurta gibi hayvansal gıdalardan elde edilir. K2 vitamin ise mayalanmış yogurt ve peynirdeki bakterilerden meydana gelir. K2 vitamininin osteoporoz tedavisi için kullanılması için hala araştırmalar sürüyor ve net bir bilgi daha elde edilmiş değildir.

K harfini almasının sebebi vitamine dair ilk keşiflerin Almanca bir jurnalde yayımlanması ve bu yazınlarda vitaminin Koagulationsvitamin şeklinde yer almasından gelir.
Yağda çözünen vitaminler arasında yer alan K vitamini vücudumuzda yağ dokusunda ve karaciğerde depolanır. Kanın pıhtılaşmasında oynadığı merkezi rolünden dolayı, adını Almanca pıhtılaşma anlamına gelen 'koagulation' kelimesinden almıştır.K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar, kemik ve diş sağlığını korur, menopoz sonrası kemik erimesini engeller, karaciğeri yağlanmaya karşı korur ve prostat kanseri riskini engellemektedir.

B5 Vitamini Faydaları

B5 vitamini yararlarını aktaracağımız yazımızda sizlere öncelikle B5 vitamini görevlerinden ve B5 vitaminin nasıl bir vitamin olduğundan bahsedeceğiz. Daha sonra B5 vitamini kaynaklarından , faydalarından ve cilt bakımında nasıl kullanıldığından bahsederek yazımızı bitireceğiz. İyi okumalar dileriz. 

B5 Vitamini ve Görevleri



Suda eriyen B vitamini kompleksleri arasında yer alan B5 vitamini, pantotetik asit adı ile bilinmektedir. B5 vitamini hayvansal ve bitkisel kaynaklarda bulunmaktadır. B5 vitamini anksiteye gibi psikolojik bozuklukların tedavisinde ilk akla gelen vitamindir. Aynı zamanda, B5 vitamini, antikor üretimini desteklemesi bakımından oldukça önemlidir.

E Vitamini ve Saç Bakımı

Siz değerli okurlar için e vitamini ve saç bakımı hakkında bir yazı hazırladım. E vitamini hakkında her şeye değinmek istedim. E vitamini kullanımı nasıl gerçekleşir , neye yarar , faydaları , saça faydaları gibi sorularla makalemi destekledim. Şunu belirtmek isterim konu hakkında araştırmamı kulaktan dolma saçma bilgilerle değil , internetten ve konunun uzmanlarından edindiğim bilgilerle hazırladım. İyi okumalar dilerim.

E Vitamini ve Saç Bakımı
E Vitamini ve Saç Bakımı


E vitamini (Tokoferol) yağda kolayca eriyebilen bir vitamindir. Kardiyovasküler ve kanser hastalıklara karşı oldukça etkili bir koruma sağlamaktadır. Bu yararı içerisinde barındırdığı antitoksidan yapısından kaynaklıdır. E vitamini kanda oksijen taşıma sürecine dahil olduğundan, dolaşımını artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir. E vitamini eksikliği saç gelişimi olumsuz etkileyip, saç dökülmesine yol açabilir. Fındık, ayçiçeği yağı, kuru yemişlerde ve bir çok sebzede özellikle yeşil sebzelerde - brokoli, lahana vb.- bulunmaktadır. Hücre yapısının bozulmasını engeller. Özellikle saçın hücre yenilenmesini sağlayan bir yapıya sahiptir ve saçları kökten uca besler. E vitamini eksikliğinde sıkça saç dökülmesi görülebilir diğer taraftan eksiklik olmasa da belli doza kadar fazla alınması saç dökülmesine de sebebp olabilmektedir.Bir antioksidan olan E vitamini, dokuların yapısının korunması ve geliştirilmesine yardımcı olur. E vitaminini saç derisine uyguladığınızda burada biriken ölü deri hücrelerini, bakteriyi ve varsa iltihabı temizleyerek, saç köklerini olası hasarlardan sakınır.

Saf E Vitamini Nedir

E vitamini bitkisel yağlar, hububat ve yeşil sebzelerde, ayrıca et, balık ve yumurta gibi hem hayvansal hem bitkisel kaynaklardan edinebileceğimiz ve aynı zamanda yağda çözülen bir vitamindir. İnsanlarda e vitamini eksikliği, normal beslenme halinde karşımıza çıkmaz. E vitamini eksikliği daha ziyade düşük kilolu yeni doğanlarda ve normal yağ absorbsiyonu olmayanlarda karşılaşılır. Yağ malabsorbsiyonuna bağlı E vitamini eksikliği nörolojik bozukluklara sebep olabilir.

Saf E Vitamini Nedir

E vitamini 


E vitamini antioksidan maddelerin en etkilisidir. Zehirlenmelerde ve vücuda biriken toksik maddelerde vücudun kendini hızla temizlemesine yardımcı olan E vitamini cilt, saç ve tırnak bakımında ve sağlığında oldukça etkilidir. E Vitamini (diğer adıyla Tokoferol), en önemli antioksidandır ve bağışıklık sistemi açısından pek çok fonksiyonda görev alan önemli bir vitamindir. E vitamini eksikliği daha ziyade düşük kilolu yeni doğanlarda ve normal yağ absorbsiyonu olmayanlarda gözlenir. Yağ malabsorbsiyonuna bağlı E vitamini eksikliği nörolojik bozukluklara neden olabilir. E vitamininin insanlardaki gerçek biyolojik fonksiyonu bilinmemesine karşılık antioksidan olarak özellikle hücrelerin membran, fosfolit ve plazma lipoproteinlerinin yapısında bulunan doymamış yağ asitlerini serbest radikallerin, zararlı toksinlerin, virüsleri, bakterilerin neden olduğu etkilere karşı korur.

Cilt Bakımı ve A Vitamini

A vitamini ile cilt bakımı hakkında hazırladığımız yazımız da sizlere A vitamini ile cildinizin sağlığını nasıl geri kazanacağınızı aktaracağız. A vitamini ile cilt çatlaklarına, cilt lekelerine, sivilcelere karşı nasıl etkin bir şekilde tedavi uygulayacağınızı aktaracağız. Daha sonra A vitaminli yağdan ve kullanımından bahsederek yazımızı sonlandıracağız. İyi okumalar dileriz. 

Cilt Bakımı ve A Vitamini

Vitaminler biyolojik olarak aktif, vücudumuzun fonksiyonlarının sağlıklı işleyişi açısından oldukça gerekli ve birçoğu esansiyel olan organik bileşiklerdir. Vitaminler yağda ve suda eriyen vitaminler olarak başlıca iki gruba ayrılırlar. Yağda eriyen vitaminler A, D, E, K; suda eriyenler ise B3 vitamini ve C vitaminleridir.

Cilt Bakımı ve A Vitamini
Cildimiz çevresel koşullar ve bu koşulların yarattığı zararlardan etkilenmektedir. Ayrıca vücut sağlığımızda hava kirliliği, çevre kirliliği gibi durumlardan hem doğrudan hem dolaylı olarak etkilenmektedir.Bundan kaynaklı günlük vitamin ihtiyacını karşılamak için her gün multi-vitamin almak ve/veya bolca meyve, sebze tüketmek gerekmektedir ve ayrıca vitaminler ile cilt bakımı yapılması gerekir. A vitaminli yağ ve bakım kremleri gibi kozmetik ürünlerinin çoğunun içeriğinde cilt sağlığına yararlı maddeler vardır. Bu maddeler sayesinde a vitamini kolajen ve elastin sentezini arttırı, ayrıca protein sentezinde oldukça önemli bir işlev görür. A vitamini cildin dengesini korumada oldukça önemli bir role sahiptir. Özellikle, a vitamini bileşikleri cilde direkt uygulanarak akne, kırışıklık veya güneşe fazla maruz kalmaktan oluşabilen rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.

A Vitamini

Günlük vitamin ihtiyacımızı besinlerden karşılarız fakat bazı durumlarda bu vitaminleri cildimize veya saçımıza topikal olarak uygulamamız gerekmektedir. Artık günümüzde, nemlendirici, bakım kremi ve serumların içeriğinde, cilt sağlığına faydalı kırışık oluşumunu önleyici, cilt yaşlanmasını yavaşlatan vitaminler kullanılıyor. 

A Vitamini Nedir? 

Bu vitaminler içinde oldukça faydalı olan A vitamininin özellikleri ve görevleri özellikle saç ve cilt bakımında yararlıdır. Vücutta belirli bir miktarda depolanmış olan A Vitaminin % 90 ı karaciğerdedir. Geri kalanı böbrekler, akciğerler, gözler ve yağ dokuda yer alır. Gerektiğinde vücut tarafından buradan alınarak kullanılır. A Vitamini doğal olarak iki farklı şekilde meydana gelen yağda eriyen bir yapıya sahiptir. Hayvansal kaynaklarda bulunan “retinoidler” (retinol, retinal, retinoik asit, retinil esterleri) ve bitkisel kaynaklarda bulunan “karotenoidler” (alfa-karoten, beta-karoten, gama-karaten, kantaksantin, delta-karoten, zeta-karoten, lutein, beta-cryptoxanthin, epsilon karoten, neoxanthin, violaxanthin, zeaksantin) a vitamini kaynaklarıdır. Hiç vitamin almayan bir kişiye 5-10 ay kadar yetebilir. Isıya karşı dayanır ve pişirilmeye dayanıklıdır.Yüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara (zehirlenme) sebep olabilir.

B5 Vitamininin Saça Faydası



Siz değerli okurlar için b5 vitamininin saça faydasını inceledim. Makalemi b5 vitamini nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir gibi sorularla destekledim. D-panthenol yani b5 vitamini hakkında gerçekleştirdiğim ayrıntılı çalışma umarım faydalı olur. İyi okumalar.

B5 Vitamininin Saça Faydası


Saç yaşayan ve nefes alan bir canlıdır. Bundan kaynaklı hem çevresel koşullardan hem de kendi isteğinizi le yaptırdığınız saç işlemlerinden kaynaklı yıpranmaktadır. Saç dökülmeleri sebepleri çoğu zaman kadınlarda aşırı kimyasal işlemlere bağlı olarak dökülmeye başlar. Bu gibi durumlarda saçın dinlendirilmesi ve doğal yapısı haline bırakılması en doğru önlem olacaktır. Kozmetik bazlı saç bakım ürünleri saç dökülmeleri kalıcı olarak giderme konusunda yeterli değildir. Bu yüzden doktor tavsiyesi ile içten ve dıştan tedavi yöntemlerine başvurmak daha yararlı olacaktır. Diğer yandan saçı desteklemek için vitaminler yardımı ile hazırlanan saç bakım maskeleri kullanılabilinir. Her vitaminin saçlar üzerinde belirli oranlarda etkisi olmakla birlikte bazı vitaminler daha fazla etkiye sahip. Bu vitaminler arasında A, C ve B vitaminlerini sayabiliriz.B5 vitamini saç oluşumunda kullanılan enzimlerin etkili olabilmesi adına gerekli olan vitaminlerin başında sayılır. En önemli etkisi saçın büyüme dönemini hızlandırması saç tellerinin sağlam olmasına yardımcı oluşudur. B5 vitamini bu özelliği ile en çok saç bakımında kullanılması tavsiye edilen bir vitamindir. Saç, sakal, bıyık, kirpik, kaş gibi kıl köklerine oldukça faydalı bir vitamindir. Saçlarda ise kuru yıpranmış saçların onarımında çok etkili bir vitamindir.


B5 Vitamini Cilt Bakımı

Kimyasal adı Pantotenik asit olan B5 vitamini, vücutta depolanamayan ve suda eriyen bir vitamindir. D-panthenol olarak da adlandırılan b5 vitamini hem hayvansal hem bitkisel kaynaklarda bulunmaktadır. Et ürünleri, arı sütü, balık yumurtasında bolca bulunur, ayrıca tahıllarda, avakado, havuç, turp gibi besinlerde bulunmaktadır.

B5 Vitamini


Günümüzde, nemlendirici, bakım kremi ve serumların içeriğinde, cilt sağlığına faydalı kırışık oluşumunu önleyici, cilt yaşlanmasını yavaşlatması noktasında etkilidir. Ancak dikkat edilmesi gereken kurallar var. Vitamin içerikli ürünleri kullanan kişilerin, hangi vitamin’ in cildine yarar sağladığını bilmesi şarttır. Cilt bakımında b5 vitamini kullanımı bir hayli yaygın olduğu zaten bilinmektedir. Özellikle bepanthen krem cilt bakımında kadınların oldukça sık kullandıkları bir kremdir. Vitamin b5 dekspantenol yani d-pantenol olarak bu kremlerin içinde %5 civarında b5 vitamini içermektedirler.Ciltteki yaralanmalar, yanıklar, kuru cilt bakımı, cilt çatlakları, pişikler gibi durumlar için kullanılan B5 vitamini kullanılmaktadır. Ancak pantenoik asit olarak da bilinen bu vitaminin fazla kullanımı ciltte tüylenme sorununa neden olur.

Zencefil Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir mi



Siz değerli okurlar için zencefil bağışıklık sistemini kuvvetlendirir mi konusunda değindim.Makalemi zencefil nedir , nasıl tüketilir , bağışıklık sistemine etkileri nelerdir gibi sorularla destekledim. Zencefil oldukça faydalı bir bitkidir. Faydaları saymakla bitmez. Bende konu hakkında en doğru bilgileri siz değerli okuyuculara aktardım. İyi okumalar dilerim.

Zencefil Nedir


Zencefil diğer adlarıyla ''Zencebil, Zingiber, Ginger, Gingembre'' olan ve zencefilgiller familyasında incelene bir bitkidir. Zencefil 1-2 metre boyunda çok yıllık bitki olup yurdumuzda yetişmez. Memeleti Güneydoğu Asya'dır ve Hindistan, Malezya civarlarında yetişmektedir.Gövdesinin boruya benzeyen bir duruşu bulunmaktadır. Yapraklı sürgünler 1-2 metre boyunda olabilirken çiçek koçanını taşıyan sürgün 20 cm boyundadır.

Çiçek koçanı 4-6 cm büyüklüğünde olup kozalağa benzer. Bu kozalak şeklindeki esmerimsi yaprakların altından oluşan çiçek sapları üzerinde çiçekleri vardır. Kökleri yumru gibi birbirine bağlı, yassı, boynuz gibi ve etlimsi olup bu köklerle çevresine yayılır.Zencefil kökü, baharat olarak mutfaklarımızda yerini alırken tıbbi amaçlar için de kullanılmaktadır.Yetiştiği yerler daha çok nemli ve sulak olan bu bitkinin çiçekleri sarı tonlarındadır. Etkileri bakımından zerdeçal bitkisine benzeyen zencefilin oldukça etkili bir kokusu vardır.

B3 Vitamini Faydası Nedir

Siz değerli okurlar için b3 vitamini faydaları nedir konusuna değindim.Makalemi , b3 vitamini nedir, faydaları nelerdir , nasıl uygulanır , nasıl kullanılır gibi sorularla makalemi destekledim. B3 vitamini öyle faydalı bir vitamindir ki saymakla bitmez. İyi okumalar dilerim.

B Vitamini



Hayvansal ürünlerde ve gıdalarda, süt ve süt ürünlerinde bulunan B3 vitamini, yeşil yapraklı sebzelerde ve kuru meyvelerde gibi bitkisel kaynaklarda da bulunmaktadır. Vücutta ki karbonhidratları yakıp enerji açığa çıkmasını, hormonların üretilmesini, ağız, cilt, dil dokusunun sağlıklı kalmasına yardımcıdır. Öğrenmeyi, hafızayı güçlendirirken beyin ve zihinde oluşacak hasarları önler ayrıca alzheimer hastalığına karşı oldukça etkilidir. Zihinsel ve fiziksel sağlığı destekleyip güçlendirici yararları bulunmaktadır. B grubu vitaminleri aynı zamanda suda eriyen vitaminlerdendir. Vücutta var olan karbonhidratların parçalanması ve enerjinin açığa çıkmasını hedefleyen özelliğinden dolayı vücuttaki adale gelişimi ve adale fonksiyonları için oldukça önemlidir. B grubu vitaminlerinin fazla alımı vücuda bir yarar sağlamaz, vücut gerekli olan vitamini alıp depolar. 

Saç Bakımında B3 Vitamini

Siz değerli okurlar için saç bakımında b3 vitamini hakkında bir yazı hazırladım.Yazımı B3 vitamini ile saç bakımı nasıl yapılır , etkili midir , saç uzatmada etkili midir gibi sorularla geliştirdim. B3 vitamini hakkında detaylı bir çalışma gerçekleştirdim. Her türlü saç tipine b3 vitaminin nasıl etki ettiğini araştırdım. İyi okumalar.

B3 Vitamini İle Saç Bakımı



Suda çözünebilen bir vitamin olan B3 (Niyasin), kan damarlarını genişletip, saç derisinde kan dolaşımına yardımcı olarak saç köklerinin beslenmesinde etkilidir. Niyasin sağlıklı saç uzamasını sağlarken saç dökülmesi sebepleri arasında gösterilen saç derisinde kolesterolün birikmesine karşı mücadele eder.B3 vitamini cilt bakımı kadar saç bakımında da kullanılan bir vitamindir. Özellikle saç derisi problemlerinde oldukça etkilidir. Saç bakımında saç yağlanması, seboreik dermatit, sedef gibi problemlerle başa çıkmanızın yanı sıra yukarıda da belirtildiği gibi saç dökülmesini önler ve sağlıklı saç uzamasını sağlar.

Mahlebin Faydaları ve Tıbbi Etkileri

Siz değerli okurlar için mahlebin faydaları ve tıbbi etkileri hakkında bir araştırma gerçekleştirdim.Makalemi , mahlebin nedir , faydaları nelerdir , nasıl kullanılır gibi sorularla destekledim. iyi okumalar dilerim.

Mahlebin Nedir?



Mahlebin, 10 m'ye kadar uzayan beyaz çiçekli bir ağaçtır. Avrupa ve Doğu Akdeniz ülkelerinde yetişme alanı bulur. Ülkemizde de Tokat, Zile, Niksar, Amasya, Çorum ve Mardin bölgesinde yetiştirilir. Ülkemizde 2 türü bulunmaktadır; sarı mahlep: Meyveleri olgunlaşınca kırmızı renge döner. Gövde açık kahve renklidir. Tokat bölgesinde kiraz ve vişneye anaç olarak kullanılan çeşit sarı mahleptir. kara mahlep: Meyveleri olgunlaşınca siyah bir renk alır. Kiraz ve vişne için uygun anaç değildir.İdris ağacı, kokulu kiraz ağacı, melen, yabani kiraz adıyla da bilinir.Mahlep tohumu elde etmek için olgun meyveleri sıyrılır, güneşte kurutulur. Çiçekleri beyaz ve boyu da 10 metreye kadar uzayabilen mahlep ağacının yapısında; kumarin, salisilik asit ve prusin asit barındırır.

Göz Tansiyonu ve Belirtileri

Siz değerli okurlar için göz tansiyonu ve belirtileri hakkında bir yazı hazırladım. Makalemi göz tansiyonu nedir , nasıl tedavi edilir , nasıl teşhis edilir , kimler risk altındadır gibi sorularla destekledim. Belki hiç duymadınız göz tansiyonu fakat aslında sık rastlanan ve herkes de görülebilecek bir rahatsızlıktır. İyi okumalar dilerim.



Göz Tansiyonu



Göz tansiyonu halk arasında yaygın olarak adlandırılır fakat tıbbi adı glokom'dur. Göz tansiyonu milyonlarca insanda karşılaşılan yaygın bir göz rahatsızlığıdır. Tedavi edilmezse görme kayıplarına kadar varabilen sorunlar ortaya çıkarmaktadır ve bu noktada erken teşhis oldukça önemlidir. Normalde göz içi oluşumların beslenmesi için göz içersinde sürekli olarak bir sıvı yapılır ve bu göz içi sıvısını aynı zamanda sürekli olarak da bazı kanallarla göz dışına atılır. Glokom, göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması sebebiyle sıvının yeterli boşalmaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Yükselen göz içi basıncı göz sinirlerine zarar verir ve sinir ölümüne yol açar. Göz siniri hücreleri öldüğü zaman da kalıcı görme kaybı meydana gelir.


Glokom körlüğe yol açan etkenler arasında den sık rastlananıdır. Glokom sebebiyle kaybedilen görme bir daha geri kazanılamaz. Fakat, glokom açısından gözlerin kontrol edilmesi ve erken tedavi girişimleri görmemizin korunmasını sağlayacaktır.

Deri Enfeksiyonları

Siz değerli okurlar için deri enfeksiyonları hakkında bir yazı hazırladım. Makalemi deri enfeksiyonu nedir , sivilce tedavisi nasıl gerçekleştirilir, impetigo tedavisi nasıl gerçekleştirilir sorularına cevap aradım.Son olarak karbonküller teşhisi hakkında detaylı bir araştırma aktardım. İyi okumalar dilerim.

Deri Enfeksiyonları

Deri vücudun ilk savunma hattı olduğundan kaynaklı bakteri, virüs, mantar gibi hastalık etkenlerinin saldırıları ile ilk elden savaşan organımızdır gibi bir tanım yapmak yanlış olmaz. Deri enfeksiyonları impetigo gibi yüzeysel ve yerel enfeksiyonlardan yaygın ve hayatı tehdit eden enfeksiyonlara kadar çok çeşitlendirilebilir.

Deri Enfeksiyonları Belirtileri ve Tedavisi


İmpetigo tanımı kabaca , yüzde , bacaklarda ve kollarda kaşıntılı, yüzeyi sarı veya gri kabuklu kırmızı yaralar olarak tanımlanabilir.Çok sık bu rahatsızlığa rastlanabilir. Stafilokok veya streptokoklar grubu bakteriler bu enfeksiyonu oluşturur. Dermatit gibi başka bir cilt hastalığıyla birliktede görülebilmektedir. Bakterilerin genellikle yaralı bölgeye yerleşmesi ile oluşabilir.Enfeksiyon önce bir kızarıklık şeklinde başlar, sivilce oluşur, patlar ve 1-2 gün sızıntı yapar. Yara genişleme eğilimindedir ve diğer cilt bölgelerine yayılabilir. İmpetigonun yara şeklinde olan başka bir türü de ektimadır. Bakteri kan dolaşımına girerek özellikle çocuklarda böbrek hastalığına sebep olabilir. İmpetigo özellikle temizlikten uzak evlerde yaşamak zorunda kalan insanlarda gözlemlenir.

Rezenenin ve Rezene Çayının Faydaları


Siz değerli okurlar için rezenenin ve rezene çayının faydaları hakkında bir yazı hazırladım. Makalemi rezene nedir , rezene çayı nasıl yapılır , faydaları nelerdir gibi sorularla destekledim. Rezene herkesin mutfağında kullanılması gereken çok sağlıklı bir bitkidir. İyi okumalar dilerim.



Rezene Nedir



Maydanozgiller familyasında incelenen ve genellikle iki yıllık bir bitki olan rezene sağlığa oldukça faydalı bir bitkidir. Gövde dikine yükselir, oldukça sık çatallaşır, bitki 1- 2 m boyunda olabilir. Yaprakları; ince ipliğimsi, ortadaki yapraklarla üsteki yaprakları sapsız olup oturmuş haldedir.Çiçekleri altın sarısı renkte oldukça küçük, şemsiye demetini meydana getirir. Meyveleri iki eşit parçadan oluşur ve bazen bitişik bazen tek olur. Kökleri iğ şeklinde olup aroma kokulu ve takriben parmak kalınlığında uzunca ve yan kökleri bulunmaktadır.

Brokoli İçerdiği Vitaminler

Siz değerli okurlar için brokolinin içerdiği vitaminler hakkında bir yazı oluşturdum.Yazımı brokoli nedir, faydaları nelerdir , barındırdığı besin değeri nedir gibi sorularla makalemi destekledim.İyi okumalar dilerim.

Brokoli Nedir 



Brokoli bitkisi, lahana, karnabahar, alabaş, brüksel lahanası ve şalgamla aynı familya da, kalın ve etli çiçek sapları da yenilebilen bir sebze türüdür. Brokoli, şekil itibariyle karnabahara oldukça benzetilmekle birlikte isim olarak karıştırıldığı da olmaktadır. Aralarındaki tek fark çiçeklerinin karnabaharda beyaz olmasına karşın, brokolide griye ya da maviye çalan yeşil renktir. Brokolinin kalın çiçek sapları karnabahara göre yenilebilir özelliğine sahiptir. Brokoli, çok sayıda dalı olmakta ve çiçekleri bu dalların ucunda açmaktadır. Brokolinin başları açıkta ve korunmasız olarak gelişim gösterir. 

Hamile Kalmak İçin İncir Kürü

Sizler için hamile kalmak için incir kürü hakkında yazı hazırladık.Yumurtlama sayısı istenilen miktarda olmadığı için hamile kalamayan kadınların imdadına bitkisel kürler çözüm olarak yetişmektedir. Hamile kalmaya yardımcı olan bu kürler, kadınların hamilelik için gerekli yumurta sayısına erişebilmelerine yardımcı oluyor. Unutmayın ki destekleyici olan bu kürler sizin hamile kalmanızı kolaylaştıracaktır fakat daha farklı bir sorun yaşıyorsanız mutlaka doktora danışmalısınız.



İncir Kürü İle Hamile Kalma

Yarım litre (2,5 bardak) kaynayan klorsuz suyun içine on beş – on altı adet kuru inciri ilave ederek yirmi dakika ağzı kapalı olarak kaynatın. Yirmi dakika dolduktan sonra ılıması için bekleyin. Ilıdıktan sonra süzün. Üçe ya da ikiye bölerek öğünlerden on-on beş dakika önce aç karnına için. Bu uygulama Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen tariftir ve rahatlıkla uygulanabilinir.


Sindirim Sistemine İyi Gelen Bitkiler


Siz değerli okurlar için sindirim sistemine iyi gelen bitkiler hakkında bir yazı hazırladım. Sindirim sistemine hangi bitkiler iyi gelir , sindirim sistemi problemleri nelerdir gibi sorularla makalemi destekledim. Sindirim sistemi hakkında detaylı bir çalışma gerçekleştirdiğimi düşünüyorum. İyi okumalar.

Sindirime İyi Gelen  Bitkiler 


Bitkisel ürünler sindirim sistemi için düzenleyici ve dengeleyici rol üstlenmektedir. Defne yaprağı bunların arasında ilk sırada yazılabilir. İsmini çokça duyduğumuz ve ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetişen doğa mucizelerinden sayılabilir. Yaz kış üstünden yaprakları eksik olmayan defne ağacının, zeytin büyüklüğünde ve yağ bakımından da oldukça zengin meyveleri oluşmaktadır.


Kendine has bir kokusu olan defne yaprakları, baharat olarak yaygın şekilde kullanılıyor. Merhemi de romatizmal rahatsızlıklarda uygulanıyor. Ayrıca bu şifalı yapraklar yapısında da FoliumLauri adı verilen uçucu yağı bulundurur.

Yenibahar Hangi Hastalıklara İyi Gelir

Siz değerli okurlar için yenibahar hangi hastalıklara iyi gelir konusunda bir yazı hazırladım.Makalemi yenibahar nedir , faydaları nelerdir , nasıl tüketilir gibi sorularla makalemi destekledim. Yenibahar gibi sağlıklı bir bitki hakkında bu yazımı kesinlikle okuyun. İyi okumalar.



Yenibahar Nedir?



Mersingiller familyasında incelenen , baharat olarak kullanılabilen bir bitkidir. Her tarafı az çok kokar. Kokusu ve tadı tarçın, karanfil, karabiber ve hindistan cevizine yakındır. Baharat olarak tüketilir. Özellikle köfteler de sıkça başvurulan bir baharattır. Yenibahar daha çok köfteler de kullanmaya alışık olduğumuz bir baharattır. Kokusu ve tadı, tarçın, karanfil, karabiber ve hindistan cevizi karışımıdır. Mersingiller familyasında incelenen, oldukça kokulu bir bitkidir. Amerika’da tropikal alanlarda kendiliğinden biter.

Enerji Veren Bitki Çayları Nelerdir


Sizler için gündelik yaşantımızda yaşam ritmimizin ve zindeliğimizin korunması ve yükseltilmesi adına gönül rahatlığı ile tüketebileceğimiz doğal bitki çayları hakkında bir yazı derledim. Adeta doğanın bize sunduğu şifa kaynakları Soğuk algınlığından, uyku düzensizliğine, migrenden, diş rahatsızlıklarına kadar aklınıza gelemeyecek kadar türlü derdin dermanı olan bu bitkiler, her mevsim enerjinize enerji katıyor. şimdi sırasıyla bu bitkiler ve fayda alanları hakkında bilgi edinelim.

Enerji Veren Bitki Çayları



Enerji veren bitki çaylarını öncelikle sizlere saymak istiyorum. Ada çayı , yeşil çay , nane çayı , papatya çayı , melisa çayı , ıhlamur çayı , kuşburnu , ginseng çayı ,kaküle çayı , biberiye çayı , kekik gibi bir çok bitki çayı sayabiliriz. Fakat bitki çayları noktasında incelemek istediğim nokta yazının başından beri söylediğim gibi enerji veren bitki çaylarını inceledim. 

Kakulenin Faydaları ve Tıbbi Etkileri


Kakule batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişir. 4-5 m boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bir bitkidir, kakule. Güney Hindistan'da bataklık bölgelerde yabani olarak kendiliğinden yetişmektedir.


Kakule Nedir?




Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı bir renge sahiptir. Tohumları mercimeğe benzer ve büyüklüğünde, kırmızımsı esmer renktedir, keskin kokuludur. Kakuleye yetiştiği yere göre isim verilmektedir. Seyhan kakulesi, Malabar kakulesi, Siyam kakulesi gibi. 
Kakulenin asıl yetiştiği coğrafyalar Güneydoğu Asya ve Hindistan'ın sıcak bölgeleridir. Kakule sıcak seven bir bitkidir. İçinde sineol ve terpineol bulunan bu bitkinin 1-2 cm uzunluğunda meyveleri ve büyükçe yaprakları vardır.
Tohumları meyvelerinin kurutulup, ayrılmasıyla elde edilir. Yemeklere özellikle de baklagillere ve balığa katılır. Muhallebi, sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahvede çeşni verici olarak kullanılır. İsveç ve Finlandiya'da unlu mamullere de katılır. Hintliler nefesleri güzel koksun diye tohumlarını çiğnerler. Kakule tohumları reçine, nişasta ve uçucu yağlar taşır.

Kakule tat konusunda güzel bir bitkidir bundan kaynaklı yemeklerde baharat olarak kullanılır. Arapça ve Farsça "Hêl" olarak bilinen Kakule, İngilizce de "cardamom" olarak adlandırılır, çaya farklı bir aroma kazandırır. Bergamotu andıran özel kokusundan dolayı ayrıca Kakule aromalı çaylar üretilir ki adları "Cardamom Tea" olarak geçer.

Ihlamurun Faydaları ve Kullanımı


Siz değerli okurlar için ıhlamurun faydaları ve kullanımı hakkında bir yazı hazırladım. Makalemi ıhlamur nedir , ıhlamurun faydaları nelerdir , nasıl kullanılır sorularıyla makalemi destekledim.İyi okumalar dilerim.

Ihlamur Nedir ?



Ihlamurgiller familyasında incelenir ıhlamur. Haziran-ağustos ayları arasında beyazımsı-sari renkli, hoş kokulu çiçekler açan, yüksek boylu ağaçtır. Ihlamuru doğal yetişme alanı orman olsa da güzel görünümünden kaynaklı park ve bahçelerde de yetiştirilebilir. Ihlamurun yaprakları saplı, ucu sivri, kenarları dişli, taban kısımları kalp biçiminde, üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri en az üçü bir arada olmak üzere sarkık biçimde yetişirler. Çiçek örtüsü kayık seklinde, sarimsi-yeşil renktedir. Meyveleri küre şekilli ve tek tohumludur. Ihlamur ağacı filizden büyür. Bir senelik bir ömrü bulunmaktadır. Ihlamur ağacının çiçekleri ıhlamur bitkisini oluşturur. Adını sıkça duyduğumuz ve kullandığımız bu bitkinin birçok faydaları bulunmaktadır. En önemli özelliği anti toksidan kaynağı olmasıdır. 

Haşhaş ve Haşhaşın Faydaları

Siz değerli okurlar için haşhaş ve haşhaşın faydaları hakkında bir yazı hazırladım.Yazımı bazı sorularla destekledin. Haşhaş nedir , haşhaşın faydaları nelerdir , haşhaş nasıl tüketilir gibi sorularla makalemi destekledim. İyi okumalar dilerim.


Haşhaş Nedir 


Gelincikler familyasında incelenen haşhaş uyuşturucu yapımında kullanılsa dahi oldukça faydalı bir bitkidir. Yaprakları yumurta halindedir. Uçlara doğru sivri tabanı kalp şeklinde olup gövdeyi sarmıştır. Kenarları derin dişli, mavimsi yeşil veya grimsi yeşil renktedir.Yetiştiği yöreye bağlı olarak boyu 1,5 metreye bulabilir.Yukarıya doğru çatallaşır ve uzun bir sap üzerinde çiçek açınca doğru bir hal alır. Çiçeklerinin mavimsi yeşil, tabana doğru kırmızımsı iki adet kupa yarığı bulunur ve çiçek açınca bu yapraklar dökülür. Taç yaprakları dört adet beyaz, pembe, eflatun veya kan kırmızısı olabilir. Ortada bir göbek ve etrafında döllenme tozlukları bulunur.Çiçeklerinin solup dökülmesinden sonra ortadaki göbek büyüyerek küre veya fıçı şeklini alır. Kapsülerinin beyaz süt gibi bitki özü akar ve sıvı bir gün sonra esmerimsi yapışkan bir madde haline gelir. Buna Afyon (Opium) adında ki ve uyuşturucu yapımında kullanılan asıl maddedir.Haşhaş yıllık yetişen, yaprakları yumuşak ve boyu da 1,5 metreye ulaşabilen bir bitkidir. Kapsülünün içeriğinde “afyon” isimli uyuşturucu, haşhaş tohumunda da “haşhaş yağı” mevcuttur. Haşhaş yağı tületilen bir yağdır. Fakat bu bitki, uyuşturucu alkoidler bulundurduğu için ekim miktarına sınırlandırma bulunmaktadır.

Akciğer Kanseri Nedenleri

Siz değerli okurlar için akciğer kanseri belirtileri nelerdir konusunda bir araştırma gerçekleştirdim.Akciğer kanseri nedir , belirtileri nelerdir , nasıl teşhis edilir gibi sorularla makalemi destekledim. Günümüzde akciğer kanseri sık karşılaşılan bir kanser türü olarak karşımızda durmaktadır. Akciğer kanseri hakkında belirtileri yazımın sonuna doğru okuyabilirsiniz. İyi okumalar.

Akciğer Kanseri 



Akciğer vücudumuzun oksijen gereksinimini karşılayan organımızdır. Her organ gibi akciğerimiz de birçok hücreden meydana gelmektedir. Bu hücreler akciğerin normal olarak görevini yapabilmesi için ihtiyaç doğrultusunda bölünerek çoğalırlar. Akciğer kanseri, yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşmasına yol açmaktadır ve ölümcül bir hastalıktır. Burada meydana gelen kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyür, daha ileriki aşamalarda ise çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak oranlara yayılarak (karaciğer, kemik,beyin vb. gibi) hasara neden olurlar. Bu yayılmaya metastaz adı verilmektedir.

Hamilelik Belirtileri

Siz değerli okurlar için hamilelik belirtileri hakkında bir yazı hazırladım.Hamilelik konusunda merak edilenler , belirtileri nelerdir , gibi sorularla makalemi destekledim. Hamilelik konusunda eğer soru işaretleriniz varsa mutlaka gebelik testi uygulayın ve yazımı okuyun.İyi okumalar.



Hamilelik 



Gebelik veya hamilelik, erkekten gelen sperm ile kadının yumurtalıklarından atılmış olan yumurtanın döllenmesinden doğuma kadar süren 40 haftalık (280 gün) döneme denilmektedir. Bir çok kadın için heyecanlı ve kaygılı geçen bu dönemin başlangıcı ve belirtileri hakkında bilgi aktarmak size biraz da olsa yol göstermek isteriz. Eğer aşağıdaki belirtileri taşıyorsanız vakit kaybetmeden ya eczanelerden test çubuğu almalı ya da direk doktora başvurmalısınız. 

Hindistan Cevizinin Faydaları ve Kullanımı

Siz değerli okurlar için hindistan cevizi faydaları ve kullanımı hakkında bir yazı hazırladım. Hindistan cevizi hakkında hazırladığım makalemi , hindistan cevizi nedir , faydaları nelerdir , nasıl kullanılır sorularıyla destekledim. İyi okumalar dilerim.



Hindistan Cevizi Nedir 




Küçük Hindistan cevizi (Myristica), portakal ağacını andıran, ana vatanı Banda Adaları olan bir tropik ağaç cinsine ait bir bitkidir. Hindistan ceviziyle alakası bulunmamaktadır. Muskat ya da hint cevizi adıyla da karşımıza çıkar. Karayipler bölgesinde, özellikle de Grenada'da yetişme alanı bulur. Bitkinin tohumları baharat olarak da kullanılır. 2-3 cm uzunlukta, 1-2 cm çapta, oval, cevize benzer tohumlar vardır. Tohumlar sabit yağ, uçucu yağ ve rezin taşır.Görüntüsünden de fark edildiği gibi Hindistan cevizinin kabukları serttir. Tropikal bölgelerde yetişen bir bitkidir ve cilt , saç sağlığı için oldukça faydalıdır.

Otizm hastalığının temel belirtileri

Siz değerli okurlar için otizm hastalığının temel belirtileri hakkında bir yazı hazırladım. Otizm nedir , otizme belirtileri nelerdir , tedavisi nasıl gerçekleştirilir gibi sorularla makalemi destekledim. Otizm neden kaynaklandığını tam olarak belirleyemediğimiz bir hastalıktır. Bu noktada gerçekleşen araştırmalardan esinlendim fakat her yeni araştırmada makalemi yenileyeceğim.İyi okumalar dilerim.



Otizm Nedir 



Otizm üç yaşına gelmeden önce başlayan ve ömür boyu devam eden, sosyal etkileşime ve iletişime olumsuz etkileri olan, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engel olan bir hastalıktır.Bu belirtiler otizmi, Asperger sendromu gibi daha hafif seyreden otistik spektrum bozukluğundan (OSB) ayırır. Otizm kalıtımsal bir hastalıktır fakat kalıtsallığı oldukça karmaşıktır ve OSB’nin kökeninin çoklu gen etkileşimlerinden mi yoksa ender görülen mutasyonlardan mı kaynaklandığı da net olarak ortaya konulmuş değildir. Nadir vakalarda, doğum sakatlıklarına sebep olan etmenlerle yakından bağlantılıdır. Diğer görüşlere göre ise çocuklukta yapılan aşılar gibi nedenler tartışmalıdır ve aşı kökenli varsayımların ikna edici bilimsel kanıtlar bulunmamaktadır.


Erkeklerde bu hastalıkla karşılaşma oranı kadınlara göre 4,3 kat daha fazladır. Otizm hastalığının karşılaşıldığı vaka sayısı 1980’lerden beri oldukça fazla oranda artmıştır. Bu artışı sebepleri arsında tanıdaki artışlar söz konusudur. Otizm beynin birçok kısmını etkiler ama bu etkinin nasıl geliştiği çok iyi anlaşılamamıştır. Ebeveynler genellikle çocuklarının yaşamının ilk iki yılında belirtileri fark eder. Erken davranışsal ya da kavrayışsal müdahaleler çocukların kendine bakabilme yetisi ile sosyal ve iletişimsel yetiler kazanmasını etkiler.

El ve Ayak Şişmeleri için Bitkisel Kürler

Siz değerli okurlar için el ve ayak şişmeleri için bitkisel kürler konusunu inceledim. Makalemi el ve ayaklar neden şişer , nasıl tedavi edilir , nasıl geçer sorularıyla destekledim. El ve ayak şişmeleri bir sürü sebepten kaynaklanabilir , bir yere vurduğunuzda da el ve ayağınız şişebilir. Böcek ısırdığında da veya başka bir fizyolojik problemde de . Bundan kaynaklı hiç bir şeyi hafife almayın ve doktora başvurmayı unutmayın.

El ve Ayak Şişmeleri İçin Bitkisel Kürler



Sıvının vücutta birikmesi sonucu meydana gelen ödem hastalığı, vücudumuzda göz kapaklarında, el ve ayaklarında şişme şeklinde kendini gösterir. Şifalı çaylar, vücudu ve kanı zararlı asit ve maddelerden arındırıp ödemlerin çözülmesinde etkilidir. Bitki çayları özellikle C vitamini, E vitamini kaynakları sayesinde antitoksidan kaynaklarıdır ve vücudunuzu da korumaya alır:

Nasır Bandı

Siz değerli okurlar için nasır bandı konusunda bir araştırma gerçekleştirdim. Nasır bandı nedir , nasır bandı nasıl kullanılır , nasır bandı tedavisi nasıl gerçekleşir sorularına cevap aradım. Nasır bantları noktasında da nasır bandı markalarını inceledim. İyi okumalar dilerim.



Nasır Bandı



Nasır yakısı olarak da adlandırılan genellikle salisilik asit, laktik asit, asetik asit gibi kimyasal peeling asitleri içeriğinde barındıran bantlara nasır bandı adı verilmektedir. Nasır bantları nasırlı bölgede içeriklerindeki asit sayesinde keratolitik etki yaratarak bölgedeki deriyi soyup cilt yenilenmesine yol açar. Bu nasır bantları nasırın büyüklüğüne göre tedarik edilir ve kullanım koşullarına göre uygulama gerçekleştirilir. Nasır bandı bebekler ve diyabet hastaları kullanamaz. Ayrıca doktor kullanmamayı önerdiği hastalar da kullanamazlar.