27 Aralık 2014 Cumartesi

Böbrek Taşı Nedir

Sizler için böbrek taşı hakkında yazı hazırladık. Yazımızın kısaca sizlere böbrek taşının nasıl oluştuğundan , böbrek taşının ağrılarından ve böbrek taşının nerede meydana geldiğinden bahsedecek. İyi okumalar dileriz. 


Böbrek Taşı Nasıl Oluşur? 



Ülkemizde yarattığı rahatsızlıklar açısından önemli bir konu olan böbrek taşı rahatsızlığı, ortalama her insanın karşılaşabileceği bir rahatsızlıktır. Tıpta böbrek taşı,"nephrolithiasis" ya da, "urolithiasis" olarak bilinen, böbreklerde biriken sert madensel maddelere verilen addır.
Kalsiyum oksalat, veya ürik asit gibi maddeler idrar içerisinde normalde beklenenden daha yüksek yoğunlukta bulunursa böbrek taşı oluşur.
Bu maddeler kristaller halinde böbrekte çökelebilir ve zaman içerisinde büyüyerek böbrek taşını meydana getirir.
Taşlar yer değiştirerek veya idrar kanallarından aşağıya doğru hareket ederek vücuttan atılabilir. Ancak idrar kanalının herhangi bir düzeyinde takılarak idrar akışına engel oluşturan taşlar genellikle korkulan, şiddetli tipik böbrek ağrısına yol açar.



Böbrek Taşı Nerede Olur ? 

Genelde böbrek taşları böbreğin toplayıcı kısmında oluşan yani idrarın süzüldükten sonra böbreğin içindeki havuzcuk ve ondan sonra kanal kısmına doğru boşaldığı yerde oluşan vücudun yaptığı ve büyüklüğün değiştiği taşlardır.
Bu taşların böbreğin boşluk kısımlarını idrarın aktığı kanalları tıkıyarak böbrek fonksiyonda bir takım olumsuzluklara sebep olabilirler. Hastalarda en sık görülen belirti ağrı olmak üzere yine ağrı olmadanda idrarda kanama görülebilir, bunun yanında bulantı, kusma da görülebilir.
Böbrek taşı yazımız burada bitiyor.Umarız işinize yaramıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder