31 Aralık 2014 Çarşamba

Kemoterapinin Cilt Ve Tırnaklara Etkisi


Kanser hastalarına karşı uygulanana tedavi yöntemlerinden biri olan kemoterapi tedavisinin cilt ve tırnaklara etkisinden bahsedeceğiz.  Kanser hastalığı ağır bir rahatsızlıktır ve doğal olarak tedavisinin yan etkileri de son derece ağırdır. Bu yan etkilerden cilt ve tırnaklarda etkilenmektedir. Bizde sizlere kemoterapinin cilt ve tırnaklara etkisi hakkında ve alabileceğiniz önlemler hakkında bir yazı derledik iyi okumalar dileriz. 

Kemoterapinin Cilt ve Tırnaklara Etkisi




Kemoterapi aldığınız sürece nadiren kızarma, kaşınma, soyulma, kuruluk ve sivilce gibi önemli olmayan cilt sorunları görülebilir. Cilt ve tırnaklarınızın renginde değişiklikler olabilir. Tırnaklarınız kolay kırılabilir ve üzerilerinde çizgilenmeler oluşabilir. Kemoterapi verilen damarlarda oluşan renk koyulaşması önemli değildir, tedaviniz tamamlandıktan 1-2 ay sonra kaybolur. 




Kemoterapinin Cilt ve Tırnaklara Etkisi Karşı Önlemler 



  • Cildinizde aşırı kararma olacağı için kemoterapi alırken güneşlenmeyiniz. 
  • Güneşlenmeseniz bile güneş etkisine maruz kalacaksanız koruyucu krem kullanınız. 
  • Sivilce oluşursa cildinizi temiz ve kuru tutunuz. 
  • Kuruma oluyorsa sıcak ve uzun banyo yerine, kısa ve ılık banyolar yapınız ve nemlendirici krem ve losyonlar kullanınız. Alkol içeren parfüm, traş losyonu, kolonya kullanmayınız. 
  • Tırnaklarınızı korumak için iş yaparken eldiven giyiniz. 


Aşağıdaki durumlarda acilen doktorunuza başvurunuz:


İlaç verilen damarda ilaç verilirken veya daha sonra kızarma, ağrı ve şişlik oluşursa. Bu bulgular ilacın damar dışına kaçtığını gösterir.Tüm vücudunuzu kaplayan kızarıklık, döküntü ve nefes darlığı olursa. Bu bulgular alerjik bir reaksiyon olduğunu gösterir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder