Çoğu darbede kaslarımızda ve vücudumuzda meydana gelen ezilmeler hissedilmez veya umursanmaz. Fakat bu yazıda sizlere ezilmeler hakkında bilgiler vererek konu hakkında aydınlanmanızı sağlayacağımızı düşünüyoruz. İyi okumalar.
Ezilmeler
Bu yaralanmalar, büyük çapta deri, kas ve kemiğe zarar verdiğinden tıbbi yardım istenmelidir. Ciddi iç ve dış kanamalar olabilir. Özellikle bir kolu ya da bacağı besleyen kan damarları hasar görmüş olabilirler, bu sebeple kurtarma gecikirse oksijenli kan yokluğunun uzaması sebebiyle hasarlı kısım yitirilebilir. Bazı vakalar da hasar gören parça sıkışmış olarak bir saatten fazla kalırsa yaralı dokulara serum akarak onların şişip sertleşmesine sebep olur, kan basıncı düşer ve şok durumu oluşabilir. Hasar gören kaslardan çıkan maddeler yüzünden vücut içerisinde toksit (zehirli) kimyasal madde birikimi de olacaktır. Sıkışmanın kalkması üzerine bu maddeler vücudun diğer kısımlarına hızla yayılarak böbrek yetersizliğine sebep olur ki bu da öldürücüdür. Bu nedenden dolayı kazazede çıkarıldığı zaman, kızartı ve şişme dışında pek az yaralanma görüntüsüne sahip olmasına rağmen ciddi bir durum mevcut olabilir.
Ezilmeler Belirtileri
- Sıkışan kol ya da bacak yanıp sızlamakta olabilir.
- Yaralı kısmın çevresinde şiş ve sert doku (çünkü, kandaki serum bu bölüme akmıştır).
- Yaralanan yerde kabarcıklar ve bereler.
- Genel kırık belirtileri ve görüntüleri
- Damarları ezilen sıkışmış kol ve bacaklar, soğuk, solgun ve nabız atışı yoktur.
- Şok belirtisi ve görüntüsü
Ezilme İlk Yardım ve Tedavi
Ciddi kanamayı kontrol altına alıp yaraları tedavi ediniz; kırıkları mümkün olduğu kadar hareketsiz hale getiriniz. Eğer sıkışan kol ya da bacak gecikmeden serbest bırakılabiliyorsa ağırlığı kaldırınız. Mümkünse kazazedeyi başı alçakta, ayakları yukarıda yatırınız. Kazazedeye kıpırdamamasını tavsiye ediniz.
Dikkat:
Kurtarma saatini ve ezilme süresini kaydediniz. Olaydan etkilenen kol ya da bacağı yastık ve rulo haline getirilmiş giyecek ya da battaniyelerle hareketsiz hale getirerek yaralar elveriyorsa yükseğe kaldırınız. Mümkün olan yerlerde ezik yaralar açık tutulmalıdır. Şoku azaltmak için antişok tedavisi uygulayınız.
Soluma hızını, nabzını ve cevap verme seviyelerini 10 dakika aralıklarla denetleyiniz. Eğer kazazede bilinçsiz fakat normal olarak soluyorsa hayata döndürme eylemine başlayınız Hemen hastaneye kaldırınız. Tedavi konumuna getirerek sedyelik vaka olarak taşıyınız; ambulans personeline ezilme süresini bildiriniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder