27 Aralık 2014 Cumartesi

İnsanda Üreme Sistemi

Siz bu yazımızda herkesin merak ettiği üreme hakkında sorulara cevap olacağız. İyi okumalar dileriz. 


İnsanlarda Üreme Sitemi Nedir



Sizler için neslimizin geleceğe taşınması konusunda bir yazı hazırladık; Üremek Türk dil kurumunda karşılığını çoğalmak olarak bulur, canlıların nesillerini devam ettirmek amacıyla kendilerine benzer bireyler meydana getirmesine üreme denir. İnsan gibi eşeyli üreyen canlılarda üreme iki farklı hücrenin birleşmesi yoluyla gerçekleşir.Dişi üreme hücresi(yumurta): Erkek üreme hücresine göre daha büyüktür ve az sayıda üretilir. Bol miktarda besin maddesi ve sitoplazma içerir.

Döllenme ve Döllenmiş Yumurtanın Oluşumu 



Yumurtalıklar, bir dişinin kasıklarının iki yanında bulunur ve dişi erişkin olduğunda ortalama 28 günde bir adet yumurta hücresi üretir. Yumurtalık Kanalı, yumurtalıkları döl yatağına bağlayan kanaldır. Yumurta hücrelerinin fallop tüpleriyle yumurtalıklardan döl yatağına geçmesine olanak tanır. Eğer bu esnada yumurta hücresi bir spermle birleşirse, döllenme oluşur ve meydana gelen zigot rahme döllenmiş halde ulaşır.

Dölyatağı ise, döllenmiş yumurtanın anne karnında tutunup geliştiği yerdir. Kalın çeperli düz kaslardan oluşan bir yapısı vardır ve hücre bölünmesi burada sürdüren döllenmiş yumurta hücresi embriyoyu oluşturur. Eğer dölyatağına geldiğinde yumurta hücresi döllenmemişse özelliğini kaybeder ve rahimde oluşturulan dokuyla beraber kanama şeklinde vajina yoluyla dışarı atılır. Bu olay 28 günde bir tekrarlandığından; adet döngüsü adı da verilen bu duruma mensturasyon da denir.
Vajina, dölyatağından dışarı doğru açılan kısımdır ve tüp şeklindedir. Spermin giriş yaptığı, döllenmemiş yumurta hücresinin ve bebeğin dışarı atıldığı bölümdür.

Fallop Tüpleri, yumurta hücresinin yumurtalıklardan dölyatağına geçişi esnasında kanal görevi görür ve yumurtanın hareketini sağlar. Fallop tüplerinin bağlanması yöntemi, yumurtanın ulaşımını engellediği için doğum kontrol yöntemlerindendir.


Erkek üreme hücresi(sperm): Yumurta hücresine göre daha küçük, sayıca daha fazladır. Sahip olduğu kamçı sayesinde hareket kabiliyeti vardır. Sperm üretim sistemi iki testisten oluşur. Üretilen sperm ise penis yoluyla vajinaya ulaşır.Bu esnada sperm hücreleri genital sıvı içerisinde canlılıklarını korurlar.

Dişi ve Erkek Üreme Sistemi 



İnsanlarda üreme sistemini; dişi üreme sistemi ve erkek üreme sistemi olarak sınıflandırarak anlatmak daha doğru olacaktır. Dişi üreme sisteminin görevi; yumurta hücresini üretmek ve bebeği 9 ay boyunca ana rahminde taşımaktır. Erkek üreme sisteminin görevi ise sperm hücresini üretmek ve bu hücre kadının ürettiği yumurta hücresini döllemektir.

Dişi üreme sisteminde yumurtalıklar vardır. Küçük ve 2 tane olan bu yapılar yumurta hücresini üretir ve bazı hormonları salgılar. Kadın hamile kalmadığı sürece, menopoz dönemine kadar düzenli olarak bu yumurta hücreleri ortalama 28 günde bir atılır. Fallop tüpüne atılan bu yumurta hücreleri eğer bir sperm hücresi ile karşılaşır ise döllenir ve hamilelik oluşur. Yeni bir canlı için ilk adım atılmış olur. Eğer döllenmezse, 12-24 saat sonra canlılığını kaybeder ve yeni bir yumurta hücresi 28 gün sonra oluşarak atılır. Rahim hamileliğin oluştuğu yerdir. Bebek burada durur. Anne ile bağını burada kurar. Daha sonra ise vajina, klitoris, vulva gibi yapılar dişi üreme sisteminde yer alır.




Erkek üreme sistemi ise; testisler, peni ve eklenti bezlerinden oluşur. Testislerin görevi dişideki yumurtalığa benzer. Testisler; hormon ve sperm hücresini üretir. Üretilen sperm hücresi yine testislerdeki yapılarda oluşur. Penisin görevi ise idrar ve spermleri dışarıya atmaktır. Eklenti bezlerinin ise birçok görev vardır. Bunlar kayganlaştırıcı ve koruyucu sıvılar üretirler. Cinsel birleşmenin daha kolay olmasını sağlarlar. Aynı zamanda sperm hücrelerini korurlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder