30 Aralık 2014 Salı

Arı Sokması


Genelde bal arılarının sokması herhangi bir tehlike yaratmaz iken başka türlerdeki arıların fazla sokması veya alerji durumlarının olması sıkıntı yaratabilmektedir. Bundan kaynaklı basit görünen bu konuya değinmek gerekmektedir. Aşağıdaki yazıda arı sokması durumu hakkında bilgiler verilmiştir. İyi okumalar dileriz. 


Arı Sokması


Arı sokması, hayatı tehdit etmesi bakımından pek önemli değildir. Ancak birden fazla arı soktuğu zaman hassasiyeti olan kişilerde astım nöbeti meydana getirmesi bakımından önemli olabilir. Arı sokmasının belirtileri kısa sürer. Acı, şişme ve kızarıklık gibi lokal belirtiler olur. Arı birkaç yerden soktuysa nefes borusuna, yakın bir yerden soktuysa yada kişi alerjik bünyeli ise çok tehlikeli olabilir. 

Arı Sokması Belirtileri


Isırılan yerde, ağrı, kızarıklık ve şişlik vardır. Arının soktuğu yerde kısa süren şiddetli bir ağrı ve daha sonra birkaç gün devam eden kaşıntı olur.Sokma yerinde şişlik, kızartı vardır. Baş dönmesi, bulantı, çarpıntı, uyuşma da olabilir. Bazen ateş yapabilir. Bal arısı soktuğu zaman iğnesi deride kalır, arı ölür. Yaban arısının iğnesi düz ise düz olduğundan kopmaz. Bu arılar defalarca sokabilir. Arı sokması ciddi olaylara sebep olabilir. 
Çok sayıda arının birden sokması yetişkin bir insanı öldürebilir. Kalbi, böbrekleri hasta olan kimselerde az sayıda arının sokması da kötü sonuçlar verebilir. Arının ağız içinden sokması, iğnenin damar içine girmedi de çok tehlikeli durumlar yaratabilir. Arı sokması çocuklarda, büyüklerden daha şiddetli bir sonuç verir. Hele birkaç arının birden bir çocuğu sokması, yetişkinden daha tehlikeli durumlar yaratabilir. 

Arı Sokması Tedavisi 


İğne deride kalmışsa hemen çıkarılmalıdır. Sokma yerine amonyak, tentürdiyot, potasyum permanganat eriği sürmek iyi gelir. Arı ağızdan sokmuşsa boğazın şişmesine engel olmak için bol tuzlu bir su hazırlanıp yudum yudum içirilmelidir. Arı sokmasından sonra alerjik tepkiler görülürse kalsüyum şırıngası, antihistaminik ilaçlar kullanılır. 

Bilgi : Arı zehiri romatizmada, nevralijlerde, müzmin masfal hastalıklarında faydalı etkiler göstermektedir. Bu amaçla arı zehirinden ilaçlar yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder