Sizler için böbrek taşının anlaşılması hakkında bir araştırma yaptık bu konuyla ilgili sizler için bir yazı hazırladık.
Böbrek Taşının Belirtileri Nelerdir?
- Böbrek taşlarının oluşumu uzun zaman alabilir. Böbrek taşı nedeniyle ağrılar, bazen ufak sızlamalar şeklinde olurken bazen de ani ve şiddetli ağrılar şeklinde kendini gösterir.
- Böbrek taşı genellikle tek taraflı oluştuğu için ağrılar da genellikle bir taraftaki böbrekte görülür.
- Ağrıların her iki böbrekte olduğu duruma sık rastlanmaz.
- Böbrek taşının bulunduğu yere göre farklı ağrılar görülebilir. Eğer taşlar böbrek içinde duruyorsa ağrılar fazla görülmez fakat taşlar böbrekten çıkıp mesane kanalına doğru hareket ediyorsa ani ve şiddetli ağrılar verebilir. Bu ağrı atakları yaklaşık bir saati bulur. Bu esnada kişinin böbreğinin olduğu yerde, sırt bölgesinde, bazı vakalarda kasıklarda ağrı görülür.
- Böbrek taşları nedeniyle kişi idrarını tam olarak yapamaz, ani idrar sıkışması yaşar, özellikle gece sabaha karşı şiddetli idrar sıkışmasıyla uyanır, idrarını yaparken idrar yolunda yanma ve ağrı hisseder, daha ilerlemiş vakalarda idrardan kan geldiği olur.
- Böbrek taşları iltihap oluşturmuş ise; idrara iltihap geçer bu nedenle idrar bulanıktır ve kötü kokuludur, idrar yapmak çok acı verici olabilir.
- Böbrek taşlarının diğer belirtileri; kişide yorgunluk olması, ara ara çıkan ateşlenme, kabızlık ve deride hissedilen “yapış yapış olma” hissidir.
Böbrek taşı belirtileri genel olarak bunlardır. fakat her insanda daha farklı belirtilerin görülmesi de normaldir. Böbrek taşları hakkında daha geniş bilgi için “böbrek taşları” makalemizi okumanızı tavsiye ediyoruz. “Böbrek taşları” makalemizde; böbrek taşları neden olur, nasıl tedavi edilir, kimlerde daha sık görülür ve böbrek taşlarına karşı bitkisel tavsiyeleri bulabilirsiniz.
Böbrek Taşı Nasıl Olur
Böbrek taşı olan hastalar, idrar yolunda taşı olan hastalar sıklıkla ağrı ile doktora gider. Bazen bu ağrı çok şiddetli olabilir. Doğum sancısından bile kötü olduğu söylenir.Böbrekten çıkıp kanala düşmüş bir taş o düşme süresi içerisinde tıkanıklık yarattığı için çok şiddetli ağrıya sebep olabilir. Ancak bazı durumlarda böbreğin tamamı taş dolu olabilir.Ama hastada hiçbir ağrı olmayabilir. Dolayısıyla taşın büyüklüğünün ağrı ile hiçbir ilgisi yoktur. Ağrım varsa taşım var, ağrım geçti demek ki taşım düştü demek, çok sakıncalı olabilir.
Çünkü ağrı belli dönemlerde sessiz hale geçebilir. Bunun sebebi de taşın kenarından idrar akışı devam ediyordur. Şekilsiz bir taştır. Tam düzgün değildir, idrar akışı devam edebilir tıkanıklık yapmayabilir, o dönemde ağrı da kesilebilir.Taş ağrısı varsa ya da ağrı ne kadar fazla ise problem o kadar büyüktür şeklinde bakmamak gerekir. Bzen hiç ağrı olmadan böbrekler çok ciddi şekilde etkilenebilir. Ağrı dışında idrarda zaman zaman kanamalar olabilir. Ama bu kanamalar idrarda hafif pembeleşme şeklinde sıklıkla görülür.
Çok ciddi miktarlarda pıhtılı kanama şeklinde taş hastaları genelde görülmez. Bu daha çok başka hastalıkları akla getirir. Ancak bir tarafta ağrı ile birlikte idrarda hafif bir pembeleşmenin olması taş için erken bir uyarıcı bulgu olabilir. Bazen enfeksiyon bulguları da olabilir.Sıklıkla taş hastalarında söz konusudur. Bu enfeksiyon değişik şekillerde sadece yanma şeklinde idrar yaparken görülebildiği gibi eğer ciddi bir enfeksiyonsa böbrek de işin içine karışmışsa yüksek ateşte beraberinde olaya eşlik edebilir. Bu durumlarda dikkat etmek gerekir.
Hazırladığımız böbrek taşının anlaşılması nasıl olur hakkındaki bu yazımız burada bitiyor. Umarız işinize yaramıştır.Konumuzla alakalı olarak '' Böbrek Taşı Nasıl Oluşur '' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder