31 Aralık 2014 Çarşamba

Beslenme ve Kolesterol


Kolesterol ve beslenme hakkında sizlere hazırladığımız yazımızda size kolesterol durumu hakkında bilgiler verdikten sonra kolesterolün sağlıklı kalması için beslenmeden bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 


Kolesterol Nedir




Kolesterol yaşamımız için gerekli olan yağ benzeri bir maddedir. Kolesterol beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur. Vücut kolesterolü kullanarak hormon, D vitamini ve safra asitlerini üretir. Bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir. Eğer kanda fazla miktarda kolesterol varsa bu kan damarlarında birikir ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına yol açar. Kolesterol hangi organın damarında birikirse o organa ait hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin kalbi besleyen atardamarlarda kolesterol birikirse göğüs ağrısı, kalp krizi gibi sorunlar oluşur. Böbrek damarlarında kolesterol birikimi yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine neden olur.

Kolesterol Değerleri 

Toplam kolesterol; 200 mg/dl altında, 200-239 mg/dl sınırda, 240 mg/dl yüksek olarak ifade edilmektedir. Aşağıda kolesterol değerleri  daha ayrıntılı verilmiştir.

LDL kolesterol
100 mg/dl
değerin altında
100-129 mg/dl
istenilene yakın
130-159 mg/dl
sınırda
160-189
yüksek
190 mg/dl
çok yüksek.

HDL kolesterol  ise kadında 55, erkekte 45 mg/dl  değerleri sağlıklı değerlerdir. HDL yüksek olması gereken kolesteroldür. Değer 40 mg/dl altında olursa kalp krizi riski yüksektir. Trigliserid 150-190 mg/dl üzerindeyse kalp krizi riski yüksektir.


Kolesterolde Beslenmenin Önemi


Kanda kolesterol oranının fazla olması damarların iç duvarlarında yağ birikimlerinin oluşmasına ve dolayısıyla damar tıkanıklığına yol açar. Bu durum bazen kalp krizlerine sebep olabilir. Her ne kadar aldığımız besinlerdeki kolesterol oranı vücudumuzdaki kolesterol oranı vücudumuzdaki kolesterol miktarını etkilese de, aslında bu miktarın baş belirleyicisi hangi tipte yağ yediğimizdir. 


Bol miktarda katı, doymuş yağ içeren yiyecekler, kandaki kolesterol oranını yükseltir. Zeytinyağı gibi sıvı ve doymamış yağlar ise, bu oranı düşürürler. Yumurta sarısı, ciğer böbrek, tereyağı ve kremada kolesterol miktarını yükseltir. Beslenme ve kolesterol yazımız burada bitiyor.Umarız işinize yaramıştır.

Konumuzla alakalı olarak '' Kolesterol Nasıl Düşürülür'' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder