31 Aralık 2014 Çarşamba

Dengeli Beslenme Nedir

Dengeli beslenme son derece önemli bir konudur hem ne yediğiniz hem de nasıl yediğiniz önemlidir. Fakat dengeli beslenme ve düzenli beslenme sağlıklı olmanın ilk aşamasıdır. Bizlerde sizlere dengeli beslenme hakkında bazı bilgiler vereceğiz. Umarım işinize yarar iyi okumalar. 


Dengeli Beslenme Nedir



Büyüme, gelişme, sağlıklı ve verimli olarak uzun süre yaşamak için gerekli olan enerjiyi ve besin öğelerinin her birini yeterli miktarlarda sağlayacak olan besinlerin, besleyici değerlerini yitirmeden, sağlık bozucu duruma getirmeden en ekonomik şekilde almak ve vücutta kullanmaktır. Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin ögelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu dengeli beslenme sözü ile açıklanır. Beslenme konusunda daima dengeli olmak ruh ve beden sağlığı için çok önemlidir. Dengeli beslenme besin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve alınan besinlerin sağlayacağı enerji göz önünde bulundurularak sağlanabilir. Dengeli beslenme söz konusu olduğunda kişinin yaşam biçimi, zevkleri, yeme alışkanlıklarını da göz önünde bulundurmak gerekir.

Dengeli Beslenmenin Önemi

Dengeli beslenmeyi bedenin ihtiyacı olan enerjiyi tek bir besinden değil,vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin ögelerinin her birinden yeterli miktarda almak şeklinde tanımlayabiliriz. Sağlıklı bir yetişkin 5 ana başlık altında toplanan her bir besin grubundan 1 gün içinde aşağıda önerilen miktarlar kadar almalıdır.

Et Grubu (et,balık, tavuk, yumurta, kuru baklagiller): 2 porsiyon Süt Grubu(süt, yoğurt, peynir): 2 porsiyon Taze sebze ve meyveler: 4-5 porsiyon 
Tahıl grubu (ekmek, pilav, makarna, şehriye, un ve undan yapılan yiyecekler): 2-3 porsiyon 

Yağ ve Şeker Yemeklerin bileşimindeki sıvı yağ, vücudun yağ ihtiyacını, haftada 1-2 jez yenilecek herhangi bir sütlü tatlı ise şeker ihtiyacını karşılar. Her insanın vücut özellikleri farklı olduğundan beslenme düzeni de faklı bir beslenme programı düzenleyip buna sıkı sıkıya bağlı kalmalısınız. Kısa süreli diyetler yerine uzun vadeli doğru ve dengeli programlar dahilinde beslenmenin sağlığınız için çok daha faydalı olduğunu unutmayın. 


Dengeli Beslenme için İpuçları

Sofradan aç kalkın. Çoğumuz tokluk hissi duyuncaya kadar yemeyi sürdürürüz.Oysa tokluk hissi yemeğe başladıktan 20 dakika sonra beyne ulaşır. Bu yüzden yemeklerin ağır ağır ve çok çiğnenerek yenilmesi ve masadan tokluk hissi duyulmadan kalkınması gerekiyor. 

Bilgi: Kahvaltılarda sebze ve meyveye yer vermek, beynin enerji ihtiyacını karşılayan glikozun daha rahat salgılanmasını sağlar. Dengeli beslenme yazımız burada bitiyor. Umarız işinize yaramıştır.


Konumuzla alakalı olarak  ''Nasıl Beslenilmeli'' yazımıza da göz atabilirsiniz. Blog sayfamızdaki yazıların yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaşmayı, beğenmeyi, yorum atmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder