30 Aralık 2014 Salı

Yaşınıza Göre Beslenin



Her yaşın beslenme şekli farklı olacaktır. Bebekken , çocukken ve yetişkin iken beslenme ne kadar önemli ise yaşlılıkta da beslenme son derece önemlidir. Bundan kaynaklı bizlerde sizleri yaşa göre beslenme hakkında bilgilendireceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Yaşa Göre Beslenme



Beslenme, besinlerin, hayatı devam ettirebilmek maksadıyla ağız yolu ile vücuda alınmalarıdır. Beslenmede, besinlerin kalitesi yanında onların alınış şekli ve zamanı da önemlidir. Pişirme şekli bazı vitaminleri bozar veya bir kısım yiyecekler de pişirilmeden sindirilemez. Beslenme öğünlerin zamanı ve sayısı da düzenli olmalıdır. Barsaklarda sindirim esnasında o bölgeye fazlaca kan gider ve gıdalar barsakları yedi-sekiz saatte kat eder. 

Alınan gıdadan azami fayda temin edilmesi ve sindirim bozukluğu olmaması için, öğünler arasında en az bu kadar zaman olmalıdır. uyku esnasında barsak hareketleri ve sindirim faaliyeti azalır. Bu sebeple tok olarak yatmak pek uygun değildir. Şişkinlik ve rahatsızlık hissi ile kişi rahat uyuyamaz. Ayrıca uyku esnasında kana karışan sindirilmiş gıdalar harcanamadığı için, depolarda birikerek asrımızın en önemli rahatsızlığı olan şişmanlığa sebep olabilirler. 



Yaşımıza Göre Beslenmenin Önemi




Gençlik yıllarında vücut daha çok kalori yaktığından, kilo almak da vermek de çok kolaydır. Fakat kolay kilo veriliyor diye ipin ucunu kaçırmak istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Hızlı kilo verdiren şok diyetler vücudun dengesini bozabilir. Araştırmalar, dengesiz diyet yapanların özellikle 40 yaşından sonra kalp hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu ortaya koymakta. 35 yaşından itibaren, kalsiyum, meyve, sebze ve lifli gıdaları tüketmeye özen göstermek gerekiyor.


Özellikle kadınlarda, kalsiyum eksikliği menopoz döneminde kemik erimesine neden olabilir. Bu yaş grubundakiler fast-food ürünlerinden, asitli içeceklerden, kahve ve sigaradan uzak durmalı ve bol bol sebze, meyve tüketmeli. Vücudun en çok vitamin, kalsüyum ve sodyuma ihtiyaç duyduğu yıllar ellili yaşlar. Yağ oranları, kalp ve damar hastalıklarının başladığı bu yaşlarda, önemini bir kat daha artırıyor. Yaşımıza göre beslenme yazımız burada bitiyor. Umarız işinize yaramıştır.


Konumuzla alakalı olarak '' Kolesterol ve Beslenme '' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder