Gebelik dönemi sorunlarından bir tanesi de kadınların fazla kilo almasıdır. Tabiki de gebelik dönemi kiloya neden olur fakat gereğinden fazla kilo almak da zararlı bir durumdur. Gebelik dönemindeki kilo etkilerine ve nasıl kilo vereceğinize bu yazıda ulaşabilirsiniz. İyi okumalar.
Hamileyken Kilo Verin
Yapılan bir araştırmada, aşırı şişman kadınların hamilelik döneminde sağlıklı diyet ve yaşam biçimi değişiklikleriyle kilolarının bir kısmını verebileceği belirtildi. Obstetrics & Gynecology dergisinde yayımlanan araştırmada, en azından obez kadınların bazılarının hamilelik döneminde kendilerine ve bebeklerine zarar vermeden kilolarını atabilecekleri kaydedilerek, obez kadınların hamileliklerinde kilo kaybetmelerinin, sezaryen ameliyatına ihtiyaç duyma riskini düşürmesinin de muhtemel olduğu vurgulandı. İsveç’deki Linkoping Üniversitesinden Dr. Marie Blomberg ve ekibinin yaptığı yeni araştırmada, tıbbi kayıtlar incelenerek, 1993-2008 yıllarında 46 binden fazla obez hamile kadının doğum yaptığı belirlendi.
Blomberg çalışmasında kadınları 3 obezite kategorisine ayırdı:
Sınıf 1 obezitede vücut kitle endeksi 30-35 arasındaki kadınlar,
Sınıf 2 kategorisinde vücut kitle endeksi 35-40 arasındaki kadınlar,
Sınıf 3 kategorisinde ise vücut kitle endeksi 40 ve üzerindeki kadınlar yer aldı.
Blomberg’in son iki kategorisine giren kadınların Amerikan İlaç Enstitüsünün tavsiyesinden daha az kilo aldığı, hatta bazılarının kilo verdiği, büyük bebek doğurma ya da tavsiye edilen oranda kilo alan benzerlerine göre sezaryen ameliyatı geçirme ihtiyacının daha az olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar bulgularına rağmen, kadınları hamilelik döneminde kilo verdiren diyetlere başlamamaları konusunda uyararak, sağlıklı diyetler ve yaşam biçimi değişiklikleriyle ilgili olarak doktorlarıyla konuşmalarını önerdi.
Amerikan İlaç Enstitüsü, obez kadınların hamileliklerinde 5-9 kilogram almaları gerektiğini bildiriyor. Enstitü, normal kilolu kadınların ise 11,5-16 kilogram almalarını tavsiye ediyor. Bazı bilim adamları ise Enstitüyü, tavsiyelerinde farklı seviyelerdeki obeziteyi göz önüne almadığı için eleştiriyor. Vücut kitle endeksi, vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde ediliyor. 30 ve üzeri derecelerine göre obez olarak kabul ediliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder