27 Aralık 2014 Cumartesi

Böbrek Taşı Tanı ve Teşhis Yöntemleri


Böbrek taşı rahatsızlığında teşhis, tanı,önlem ve sonuçları üzerine bir yazı derledik. Yazımızda Böbrek taşı görülme sıklığı için teşhisinden , kaç kişide görüldüğünden nasıl etkileri olduğundan bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Böbrek Taşı Teşhisi



Küresel olarak 500 milyon kişide, diğer bir deyişle her on kişiden birinde, herhangi bir düzeyde kronik böbrek hastalığı görülmektedir.


Böbrek taşları en sık 20-40 yaşları arasında görülüyor.Erkeklerde belirgin bir risk falalığı vardır. Üç erkekte bir kadında görülme oranı vardır. Yani üç erkeğe karşı bir kadında görülür.Çocuklarda da taş hastalığı olabiliyor. Fakat çocuklarda önemli bir metabolizma problemleri yada enfeksiyonlarına bağlı olarak görülür. Sosyo ekonomik olarak daha düşük seviyelerde taş hastalığını daha fazla görüyoruz. Burada beslenmeninde önemli olduğu söylenebilir.

Böbrek taşı masa başında yada az hareket gerektiren işlerde çalışan kişilerde daha sık görülür. Özellikle yatalak hastalarda yada doğuştan idrar yolu veya böbrek problemi olan kişilerde böbrek taşları daha fazla görülüyor. Böbrek ve idrar yolları içindeki yabancı maddelerden kaynaklanan taş oluşumunu da mevcuttur.


TEŞHİS EDİLMEMİŞ KRONİK BÖBREK HASTALIĞININ SONUÇLARI NELER OLUR ?




İlk karşılaşılacak risk, gelecekte böbrek kaybına ve diyalize veya böbrek nakline neden olabilecek böbrek işlevi kaybıdır. Diğer risk ise kardiyovasküler hastalıklar ile bağlantılı erken ölümlerdir.



Sağlıklı olduğu düşünülen ancak sonrasında kronik böbrek hastalığı olduğu saptanan bireylerin kardiyovasküler hastalıklardan [koroner kalp yetmezliği, beyin kanaması ve damar tıkanıklığı, çevresel (periferik) atardamar hastalıkları)] ölüm oranları böbrek hastalıklarının düzeyine bakılmaksızın normale göre on kat daha fazladır. Her yıl dünyada 12 milyon kişi bu nedenle ölmektedir. Bu sayılar küresel anlamda yaygın olarak Tip 2 şeker hastalığı nedeniyle hızla artmaktadır.

ÖNLEME VE ERTELEME




Tarama, yüksek oranda böbrek riski bulunması ihtimali olan durumlarda öncelikle uygulanmalıdır. Bunlar:

  • Şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan hastalar. 
  • Obez ve sigara içen kişiler. 
  • 50 yaşın üstündekiler. 
  • Ailesinde şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve böbrek hastalığı olanlar. 
  • Diğer türlerde böbrek hastalığı olan kişiler. 


Halen uygulanmakta olan koruma amaçlı tedavilerin erken dönem böbrek yetmezliği olanlarda da uygulanması gerekmektedir. Koruma amaçlı, böbrekle ilgili ve kardiyovasküler hastalıklardan korumaya karşı başarısı kanıtlanmış ölçekler tanımlanmalıdır. Bunlar:

  • Tansiyon düşürücü ilaçlarda ACE inhibitörü ARB grubu ilaçlar proteinüreyi azaltırken aynı anda glomerular filtrasyon hızını da azaltır. 
  • Yüksek kan basıncının düşürülmesi; düşük kan basıncı glomerular filtrasyon hızını aşağı çeker. 
  • Kan şekeri, kan yağları ve kansızlığın kontrolü. 
  • Sigaranın bırakılması . 
  • Fiziksel aktivite artışı . 



Sizler için hazırladığımız Böbrek taşı tanı ve teşhis yöntemleri yazımız burda sona eriyor umarım işinize yaramıştır.Konumuzla alakalı olarak '' Böbrek Taşı Nedir? '' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder