27 Aralık 2014 Cumartesi

Böbrek Taşından Ne Şekilde Korunabiliriz


Sizler için böbrek taşınan korunma hakkında yazı hazırladık. Yazımızda sizlere böbrek taşı hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra böbrek taşı oluşumundan basıl korunacağınızı aktaracağız. İyi okumalar dileriz. 




Böbrek Taşı Nedir 

Böbrek taşı, tıpta "nephrolithiasis" ya da, "urolithiasis" olarak bilinen, böbreklerde biriken sert madensel maddelere verilen addır.Kalsiyum oksalat, veya ürik asit gibi maddeler idrar içerisinde normalde beklenenden daha yüksek yoğunlukta bulunursa böbrek taşı oluşur.Bu maddeler kristaller halinde böbrekte çökelebilir ve zaman içerisinde büyüyerek böbrek taşını meydana getirir. Taşlar yer değiştirerek veya idrar kanallarından aşağıya doğru hareket ederek vücuttan atılabilir.Ancak idrar kanalının herhangi bir düzeyinde takılarak idrar akışına engel oluşturan taşlar genellikle korkulan, şiddetli tipik böbrek ağrısına yol açar.

Böbrek Taşından Nasıl Korunabiliriz

Böbrek taşlarından korunmak kısmen olabilir.Bunun için yapılacak en basit çözüm yeterli miktarda günlük sıvı alımının sağlanmasıdır. Yine fazla tuzlu yemekte böbrek taşalrının oluşumunda etkili bir faktör olduğundan dolayı fazla tuzlu yememek önlem olarak etkilidir.


Bunların dışında bazı gıdaların diyette taş oluşumuna neden olacak gıdaların alınmasından kaçınılmalıdır. Bunların başında da süt ve süt ürünleri ile birlikte proteinler geliyor.


Bunlar tabiki de belli miktarda almamız gereken besin maddeleridir. Ancak fazla miktarda tüketilirse özellikle risk taşıyan kişilerde böbrek taşı oluşumuna neden olabilirler.

Daha önceden taş hastalığı olan kişilerde yani tekrarlama riski olan kişilerde ailesel taş hastalığı olan genetik geçiş söz konusu olan durumlarda ve bazı metobolik hastalıklarda bunlardan korunmak için bir takım tedaviler mevcuttur.

Eksik olan bazı maddelerin idrar yolundaki taşların oluşumunda söz konusu olan bazı maddelerin dışardan tamamlanması ile böbrekteki ve idrar yolundaki taşların oluşumunu belli bir oranda engellemek mümkündür.

Sizler için hazırladığımız Böbrek taşından korunma yazımız burada bitiyor. Umarız işinize yaramıştır.Konumuzla alakalı olarak aşağıdaki yazılarımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder