30 Aralık 2014 Salı

Periodontal Hastalık

Blog okurlarımız için bu yazımızda sizlere periodontal hastalıklardan bahsedeceğiz. Hastalık belirtilerine ve tedavisine dair de bilgile vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Periodontal Hastalık Nedir



Periodontal hastalık yada halk ara-sında bilinen adıyla "Piyore" dişi saran ve destekleyen dokuların ilti-habıdır. Periodontal hastalıklar diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70`inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. 

Periodontal Hastalık Belirtileri


Dişi çevreleyen dokuların hastalıklarıdır; bunlar arasında ilk akla gelen diş eti hastalıklarıdır. Diş etlerinde kanama, sızı, kürdanla karıştırma isteğiyle başlar. İleri dönemlerde diş etlerinden irin çıkar, dişler sallanmaya başlar. Hastalık diş etindeyken “gingivitis’ adını alır. Daha ilerleyip semeni periodontal membran ve alveol kemiğini tutarsa “periodontitis” olarak tanımlanır. Ülkemizde her 4 kişiden birinde periodontal hastalık vardır ve 15 yasından sonra diş kayıplarının olmasına yol acar. 30 yaşından sonraki diş kayıplarınsa % 9O’ı periodontal hastalıklar sonucudur. Periodontal hastalıkların tedavisi ye korunmasıyla ilgili çalışmaları “Periodotonloji” bilimi üslenmiştir. Penodotontal hastalıklardan korunmak için çok iyi bir ağız ve diş bakımı gereklidir.


Diş Eti Hastalıklarının Önlenmesi Veya Tedavisi

Doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir. Periodontal hastalıklar diş eti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Yani gingivitis periodontal hastalığın erken dönemidir. Bu dönemde diş etleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek diş eti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder