Sizler için böbrek taşının nasıl oluştuğu ve tedavisi hakkında bir yazı hazırladık. İyi okumalar dileriz.
Böbrek Taşı Oluşumu
Böbrek taşı genellikle; idrarın, idrar yollarına geçmeden önce toplandığı böbreğin orta kısmında meydana gelir. İdrardaki kalsiyum ve ürik asit gibi belli maddelerin kristalleşmesi ve bu kristallerin zamanla kümeleşmesi sonucu oluşur. Küçük taşlar herhangi bir soruna sebep olmadan vücudu kendiliğinden terk eder. Büyük taşlar mesaneye doğru ilerlerken idrar yollarında hasara neden olur. Şiddetli ağrı meydana gelir ve idrar akımı tıkanır.Böbrek taşları daha çok, genç ve orta yaşlı kişilerde görülür. Erkeklerde kadınlara kıyasla daha sıktır. Sıcak bölgelerde yaşayan kişilerde de böbrek taşı gelişme riski daha yüksektir. Çünkü sıcak sebebiyle vücutta su kaybı fazladır ve dolayısıyla da idrarda yoğun şekilde mineral birikir. Eğer bir kez böbrek taşı düşürmüşseniz, tekrar etme olasılığı yüksektir. Bu nedenle, böbrek taşınızın sebebini belirleyerek tekrar oluşmasını engellemeye çalışmak akıllıca olacaktır.
Böbrek Taşı Oluşumu Nasıl Olur ?
Böbrek taşlarının neden olduğu konusunda çeşitli görüşler vardır. Uzmanlar bu konuda tam olarak net bir şey söylememektedirler. En çok kabul edilen görüş ise belli bir yoğunluğun üzerindeki maddelerin kristalleşerek daha sonra taş oluşması yada belli bir çekirdek madde üzerinden diğer maddelerin bunu kapatarak taş oluşumuna sebep olmasıdır. Yine idrarda koruyucu olan bazı maddenin vücut tarafından eksik üretilmeside taş oluşumuna sebep olabilir. belli mevsim ve coğrafyalarda böbrek ve idrar yolu taşları daha fazla görülüyor.
Özellikle tropikal ülkelerde sıcak ülkelerde yüksek rakımdaki ülkelerde böbrek taşı daha fazla görülüyor. Çünkü güneşten dolayı vücutta d vitamini sentezi artıyor. D vitamini sentezi başta kalsiyum olmak üzere bağırsaklardan maddelerin daha fazla emilimine sebep oluyor ve bunların idrarla daha fazla atılımından dolayı yine kalsiyum taşları daha fazla görülebiliyor.Genetik geçişde söz konusudur böbrek taşının oluşumunda.
Ailede anne baba kardeşlerinde taş hastalığı olanlarda bu risk daha fazladır. Ayrıca az su tüketen kişilerde diyetle birlikte çok fazla süt ve süt ürünleri tüketen kişilerde böbrek taşları daha sık görülmektedir. Fazla tuzlu yemekte böbrek taşına neden olabilmektedir. Alkol ve sigara diret olarak etki etmemekle birlikte alkol vücuttan su atılımını artırdığı için geçici bir sıvı azlığı oluşturmasından dolayı böbrek taşlarının oluşumunda etkili olabilir.
Böbrek taşı nasıl oluşur yazımız burada bitiyor. Umarız işinize yaramıştır.Konumuzla alakalı olarak '' Böbrek Taşı Nasıl Kırılır'' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder