31 Aralık 2014 Çarşamba

Kemoterapi Sonrası Saç Dökülmesi


Her zaman olmayan,fakat sık karşılaşılan bir yan etkidir. Doktorunuz kullanacağınız ilaçların saç döküp dökmeyeceği konusunda size aktarımda bulunacaktır. Saçlarla birlikte vücudunuzun diğer tüylü bölgelerinde de dökülme yaşanacaktır. Tüylerdeki dökülme sizi ruhsal açıdan zedeleyebilir ; bu duygularınızı içinize atmayınız. 

Kemoterapi Sonrası Saç Dökülmesi

Öncelikle bu yan etkinin tamamen geçici bir süreliğine sizi etkileyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Tedaviniz tamamlandığında dökülen saçlar ve tüyler yeniden çıkacaktır ve daha da gür olması mümkündür. Daha önce bu deneyimi yaşamış kişilerle konuşmak sizi rahatlatacaktır. Bazı merkezlerde saç dökülmemesi için uygulanan kafa tasına soğuk ve baskı uygulama teknikleri bazı yan etkilerinden dolayı uygulanmamaktadır.

Kemoterapi Sonrası Saç Dökülmesine Karşı Alınabilecek Önlemler


Kemoterapi başlamadan önce saçlarınızı kısa kestiriniz.Saç kaybını gizlemek için isterseniz şapka, peruk, eşarp veya baş örtüsü edininiz .Saçınız uygunsa kendi saçınızdan peruk yaptırabilirsiniz. Güneşten korunma dışında bu önlemi almanız tamamen kendi isteğinize bağlıdır. 


Saç dökülmesini azaltmak için neler yapabilirim?

  • Besleyici şampuanlarla yıkayın, iyice durulayınız ve nazikçe kurulayınız. 
  • Saçı aşırı taramak ve fırçalamaktan kaçının.Geniş dişli tarakları ve yumuşak fırçaları tercih ediniz. * Saç boyaları, sprey, jöle, bigudiler, sıkı tokalar kullanmayınız. 
  • Elektrikli saç kurutma makinalarını mümkünse kullanmayınız. Eğer gerekiyorsa sıcaklık düzeyi düşük olarak kullanınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder