27 Aralık 2014 Cumartesi

Kronik Böbrek Yetmezliğinde Beslenme Şekli

Sizler için kronik böbrek yetmezliğinde diyet Uygulanmasını araştırdık ve bu konu üzerine bir yazı derledik; yazımızda kronik böbrek yetmezliği nedenlerinden , belirtilerinden ve böbrek yetmezliğinde beslenme şekilllerinden bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 


Kronik Böbrek Yetmezliğinin Bazı Nedenleri 



Kronik böbrek yetmezliğinin bazı Nedenlerini şu türden durumlar altında toplamak mümkündür; Böbreğin süzme görevi yapan bölümlerinde iltihap ve harabiyet, Böbreğin bazı bölümlerinin iltihabı, Böbreklere giden bazı damarların hasarı sonucu kan akımının azalması, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek kistleri.


Böbrek Hastalıklarının Belirtileri 







Böbrek hastalıklarının belirtilerini aşağıda belirttiğimiz esaslar üzerine sıralamak mümkündür: 


  • Bulantı-kusma 
  • Halsizlik 
  • İştahsızlık 
  • İnatçı kaşıntılar 
  • Çok su içme 
  • Günlük idrar miktarında azalma veya aşırı miktarda idrar yapma 
  • Cildin sarımsı-kahverengi renk alması 
  • Çabuk yorulma 
  • Çarpıntı 
  • Nefes darlığı 
  • İşitme güçlüğü 
  • Ani ve sürekli kan basıncı (tansiyon) yükselmeleri 
  • Göz kapaklarında ve ayaklarda daha belirgin olmak üzere tüm vücutta su birikmesi (ödem) 
  • Sık idrara çıkma 
  • Ağrılı idrar yapma 
  • Kanlı idrar 
  • Bulanık idrar 
  • Gece birden fazla idrara kalkma 
  • Kişilik değişiklikleri ile başlayan saldırganlık 
  • Bilinç bulanıklığı ve komaya kadar uzanan uyanıklık ve davranış değişiklikleri 
  • Havale (nöbet) geçirme 
  • Özellikle çocuklarda gece idrar kaçırmaları ve gelişme gerilikleri. 





Önemli Bilgi :



Yukarıda belirttiğimiz bu belirtiler başka birçok hastalıkta da görülebileceğinden hangi hastalıktan kaynaklandığının hekim tarafından belirlenmesi gerekir. Rahatsızlığın kendisi, kronik böbrek yetmezliği son aon evreye vardığında bu böbreğin süzme işlevinin % 15 lere ulaştığı evredir. Bu aşamada diyaliz tedavisi planlanmalıdır. Diyaliz tedavisi iki şekilde yapılır.Bu karın diyalizi ve kanın makineye alınması gibi merkezlerde yapılan hemodiyaliz işlemidir. Bu tedaviler böbrek nakli oluncaya kadar ömür boyu sürmesi gereken tedavilerdir.

Böbrek yetmezliğinin getirdiği rahatsızlıkların giderilmesinde vücutta biriken toksik maddelerin uzaklaştırılmasında vücutta biriken sıvıların uzaklaştırılmasında mutlaka yapılması gereken bir tedavi yöntemidir.Bu yöntemlerden hemodiyaliz kanın genellikle kanın vücut dışına alınıp makinede belli filtrelerden geçirilip bu filtrelerde toksik maddelerin süzülmesi ve eksik olanların yerine konması şeklinde yapılan bir işlemdir.


Periton diyalizi karın boşluğuna konulan bir aaaa yardımıyla buraya bırakılacak sıvıların belli süre bekletilip geri alınması ve bu sayede toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması temeline dayanır. Bu tedaviler hemodiyaliz hekimleri ve nefrologlar gözetiminde yıllar içerisinde yapılır ve ilaç tedvileri hastalara öğretilir, anlatılır ve düzenlenir.


Böbrek Hastalarında Beslenme 

Proteinler :Büyüme ve gelişmenin sağlanması dokuların onarımı ve vücut savunması için en önemli olan besin türüdür. En önemli protein kaynakları yumurta, süt, peynir, diğer hayvansal gıdalar ve kuru baklagillerdir. Proteinler vücutta değişik görevler için kullanıldıktan sonra yıkılır ve bunun sonucu protein yıkım ürünü olan üre,ürik asit, kreatinin gibi vücut için zararlı maddeler açığa çıkar ve sağlıklı kişilerde böbrek tarafından idrarla dışarı atılır. Böbrek yetersizliğinde söz konusu maddeler dışarı atılamaz ve buna bağlı hastalık belirtileri (halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, ağızda kötü koku) ortaya çıkar.


Böbrek yetmezliği hastalarında protein alınımın kısıtlanması ile bu zehirli maddelerin üretimi de azaltılmış olur. Bu amaçla kilogram başına 0.5-0.6 gr/gün (genellikle 40 gr) hayvansal kaynaklı protein içeren diyet önerilmektedir. Sağlıklı bir erişkinin günde alması gerekli protein miktarı yaklaşık kg. başına 1 gramdır (örneğin 70 kg olan bir kişi için 70 gr). Bazı hastalar kan üre değerlerini iyice düşürebilme amacı ile diyetlerinde proteini tamamen keserler. Bu yanlıştır çünkü vücudun proteine mutlaka ihtiyacı vardır. 

Karbonhidratlar :Tüketilen enerjinin %55 ile %70'i üremik hastalarda karbonhidratlardan karşılanır. Türk mutfağında bu tür yiyecekler (ekmek, makarna, yufka, pasta, börek, pilav vb.) genellikle çok tüketildiği için gerekli kalori rahatlıkla sağlanır. Karbonhidratların ve yağların yakılması ile üre ve vb. zararlı maddeler meydana gelmez.Karbonhidratların kısıtlanması şeker hastalğı olan hastalarda önerilir. 


Yağlar :Yoğun şekilde enerji sağlayan maddelerdir. Günlük kullanımda yağ dediğimiz zaman tereyağı, margarin, bitkisel yağlar ve çeşitli etlerde bulunan yağlar anlaşılır. Yağ alınmasının temel amacı vücuda enerji sağlamaktır. Alınan kalorinin %20-40'ı yağlardan sağlanır. Ayrıca A, D, E ve K vitaminleri gibi yağda eriyen vitaminler de bu besinler ile birlikte emilir. Yağların kendi içinde alt grupları vardır. Kolesterol çok önemli görevleri olan bir yağ türüdür. Bir bölümü karaciğerde yapılır, kalan bölümü ise besinlerle alınır. Kanda belirli miktarı aşınca (200 mg/dL ve üzeri) damar sertliğine (ateroskleroz) ve buna bağlı olarak da kalp krizi ve inmelere neden olabilir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda ise hastalığın daha da hızlı ilerlemesine neden olabilir. Bu nedenle bu hastaların diyetlerindeki kolestorol miktarı kısıtlanmalıdır. Bu hastalara özellikle zeytin, mısır, ayçiçek gibi bitkisel sıvı yağlar kullanmaları öneerilir çünkü kolestorol sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur 

Su :Böbrek yetersizliği cok fazla ilerleyinceye kadar genellikle hastalar içtikleri su ile orantılı miktarda idrar çıkarırlar. Böbrek yetersizliği henüz başladığı erken dönemlerde kanda üre ve diğer zararlı maddelerin çok yükselmemesi için alınacak en iyi önlem fazla miktarda su içmektir. Ancak böbrek yetmezliğinin son dönemlerinde idrar miktarı iyice azalır ve su içmekle idrar miktarı artmaz. Fazla suyun vücutta kalması tansiyon yüksekliği, kalp yetmezliği ve nefes darlığına yol açar. Bu nedenle bir gün önce çıkarılan idrar miktarına 500 ml (3 su bardağı) kadar su eklenirse alınması gerekli su miktarı bulunur. Bu dönemde hastanın her gün tartılması şarttır.Alınan günlük su miktarı hesaplanırken içilen çay, ayran, çorba vb. eklenmesi de unutulmamalıdır. 


Tuz : Böbrek yetersizliğinde vücuda alınan tuzun atılması azalır ve vücutta birikir. Fazla miktarda tuz tansiyonu yükseltir ve vücutta su birikmesine ve kalp yetmezliğine yol açar. Günlük tuz alımı 2-3 g. olmalıdır. Diyet tuzları böbrek hastalarında çok tehlikeli olabilir. 

Potasyum :Tuza benzeyen kan ve dokularda bulunan bir maddedir. Kasların ve kalbin kasılmasında çok önemli rol oynar. Böbrek yetersizliğinde potasyum vücuttan uzaklaştırılamaz ve bunun sonucunda kan potasyumunda yükselme ortaya çıkar. Bu çok tehlikeli bir durumdur ve ani kalp durmasına neden olabilir. Potasyum en çok kurutulmuş meyve ve sebzeler (üzüm, incir, bamya), taze meyve (muz, üzüm, erik vb.) ve tüm sebzelerde bulunur. Bu yüzden yemeklerde kullanılan tüm sebzelerin önce haşlanması ve bu suyun atılması önerilmektedir. Böbrek hastalarına her zaman potasyumdan kısıtlı diyet önerilmektedir. 


Kalsiyum ve fosfor :Kalsiyum ve fosfor dengesi de böbrek yetmezliğinde bozulmuştur ve buna bağlı olarak da kemiklerde zayıflık ortaya çıkmaktadır. Kan fosfor düzeylerinde yükselme ve kalsiyum düzeylerinde azalma görülmektedir. Yalnız diyet önerileri ile bunları dengede tutmak mümkün olmamaktadır çünkü kalsiyumdan zengin gıdalarda fosfor miktarı da fazladır. Bu nedenle mutlaka doktor tarafından önerilen fosfor bağlayıcı ve kalsiyumu yükselten ilaçların kullanılması gerekmektedir. Fosfor ve kalsiyum bakımından zengin besinler tüm süt ürünleri ve balıklardır.

Konumuzla alakalı olarak aşağıdaki yazılarımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder