31 Aralık 2014 Çarşamba

Nasıl Beslenmeli


Beslenme temel ihtiyaçlarımızdan birisi olmasına rağmen düzenli ve dengeli beslenme her zaman yapılan bir durum değildir. daha sağlıklı bir yaşam ve gelecek için sizlere düzenli ve dengeli beslenme hakkında bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Beslenme Nasıl Olmalı




Besinlerin, hayatı devam ettirebilmek maksadıyla ağız yolu ile vücuda alınmaları. Beslenmede, besinlerin kalitesi yanında onların alınış şekli ve zamanı da önemlidir. Pişirme şekli bazı vitaminleri bozar veya bir kısım yiyecekler de pişirilmeden sindirilemez beslenme öğünlerin zamanı ve sayısı da düzenli olmalıdır. Bağırsaklarda sindirim esnasında o bölgeye fazlaca kan gider ve gıdalar bağırsaklar yedi-sekiz saatte kat eder. Alınan gıdadan azami fayda temin edilmesi ve sindirim bozukluğu olmaması için, öğünler arasında en az bu kadar zaman olmalıdır. Uyku esnasında barsak hareketleri ve sindirim faaliyeti azalır. Bu sebeple tok olarak yatmak pek uygun değildir. Şişkinlik ve rahatsızlık hissi ile kişi rahat uyuyamaz. Ayrıca uyku esnasında kana karışan sindirilmiş gıdalar harcanamadığı için, depolarda birikerek asrımızın en önemli rahatsızlığı olan şişmanlığa sebep olabilirler. Yemeklerin yenmesi gibi hazırlanması da önem verilmesi gereken konulardandır. Tencerelerin yemeğe en az etki edecek, kimyasal bozulmayı önleyecek cinsten toprak kaplar olması ideal olandır. Bunların bulunup kullanılması zor olduğundan emaye, çelik tencereler ve kalaylı bakır kaplar da güvenle kullanılabilir. alüminyum kolay aşınıp çözündüğünden ideal yemek tenceresi olmaktan uzaktır. 

Sağlıklı Beslenme için Gıdalar 


İdeal beslenmede besinler arasında her cins gıda maddesi olmalıdır. Bu gıdalar dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Aşağıdaki gıdalar beslenmede oransal olarak tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır. 

  • Hayvani gıdalar (süt, yumurta, et, tereyağı), 
  • Bakliyat (kuru sebzeler), 
  • Yeşil sebzeler ve meyveler bütçeye göre ayarlanarak hepsinden yenmelidir. 


Beslenmenin Önemi

Günde 2-3 litre arasında sıvı alınmalıdır. Su insan vücudunun en önemli maddelerinden biridir. Cildin daha canlı ve pürüsüzsüz olmasının yanında, boşaltım sistemi için de büyük önem taşır. Kilo yaptığı düşüncesiyle yeterli miktarda alınmayan karbonhidrat ve yağların vücutta önemli görevleri olduğunu unutmamalı, vücudun durumuna göre alınacak oran belirlenmelidir. 

Vücuttaki yağlardan kurtulmak için ne kadar kalori yakıldığı değil, kalorinin karbonhidratlardan mı, yağ cinsinden mi yakıldığı önemlidir. Karbonhidrat, protein ve yağların dengeli bir biçimde alınmasıyla sağlıklı beslenme programı uygulanabilir. Tek yönlü beslenme ya da bu üç ana besin türünden bir veya ikisini kullanmadan yapılacak beslenme programları, sağlığı bozar. Sabah kahvaltısı yapmadan güne başlamak şişmanlığın oluşmasına zemin hazırlamaktadır. 


Ne kadar az zamansız olursa olsun meyve ile veya 1 dilim ekmek 1 parça peynirle kahvaltı yapılmalıdır. Uyandıktan en geç 1 saat sonra kahvaltı etmek metabolizmanın iyi çalışması için gereklidir. Kahvaltılarda sebze ve meyveye yer verilmelidir ki, beynin enerji ihtiyacı olan glikoz daha rahatlıkla salgılanabilsin. 

Öğünlerde kimyasal maddelerden özellikle uzak durulmalıdır. Kahvaltılardaki karbonhidrat, öğle ve akşam yemeğindeki karbonhidratlardan daha fazla olabilir. Günlük sıvı alımı sabahtan başlayıp akşam yatıncaya kadar düzenli bir şekilde 2 ile 3 litre arasında olmalıdır. Vücudun sıvı ihtiyacı su ile karşılanmalıdır. Beslenmenin önemi hakkında yazımız burada bitiyor. Umarız işinize yaramıştır.

Konumuzla alakalı olarak '' Dengeli Beslenme Nedir ? '' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder