26 Aralık 2014 Cuma

Böbrek Taşının Oluşumu Nedenleri

Böbrek taşı oluşumu nedenleri hakkında bir araştırma yaptık, bu konu üzerine sizler için bir yazı hazırladık. Sağlık konularında öncelikle doktora danışmanız gerektiğini unutmayınız. İyi okumalar dileriz. 



Böbrek Taşı Nedir ?

Böbrek taşı, tıpta "nephrolithiasis" ya da, "urolithiasis" olarak bilinen, böbreklerde biriken sert madensel maddelere verilen addır.Kalsiyum oksalat, veya ürik asit gibi maddeler idrar içerisinde normalde beklenenden daha yüksek yoğunlukta bulunursa böbrek taşı oluşur. Bu maddeler kristaller halinde böbrekte çökelebilir ve zaman içerisinde büyüyerek böbrek taşını meydana getirir.Taşlar yer değiştirerek veya idrar kanallarından aşağıya doğru hareket ederek vücuttan atılabilir. Ancak idrar kanalının herhangi bir düzeyinde takılarak idrar akışına engel oluşturan taşlar genellikle korkulan, şiddetli tipik böbrek ağrısına yol açar.

Böbrek Taşı Nedenleri 


Böbrek taşları çok değişik nedenlerle görülebilmektedir. Taş türleri farklı farklı olabilir, her taş aynı yapıda değildir. Dolayısıyla her taşın oluşmasındaki aynı olmaz, birbirinden farklı nedenlerden dolayı taşlar oluşur. Ancak taş oluşumunda ortak teoriler vardır. Hasta fazla su içmezse idrarı daha yoğun konsantire halde yaşarsa idrarın içerisindeki o katı kristaller, katı maddeler bir süre sonra çökmeye başlayıp taş oluşum sürecinin en erken safhası olan kum dökme, idrar yolunda kum var denilen dönemi kumları dökerek atlatamaza bunlar taş haline gelmektedir.


Böbrek Taşı Neden Olur

Kumlar birbirine yapışıp taş şeklini alır. Sebebpleri; bir suyu az içmektir.İdrarın çok yoğun konsantire şeklinde yaşanmasıdır. Fazla hareketli olmayan hastalarda oluşan kristaller, kumlar rahat dökülemediği için taş oluşumu daha kolaydır.


Bunun dışında idrar yolunda yerleştirilmiş olan yabancı cisimler de taş oluşumu için bir zemin hazırlayabilir. Bunlar olması gerekende daha uzun süre idrar yolunda kalıyorsa üzerinde taşların çökmeye başladığı görülür.

Yanlışlıkla idrar yolu cerrahisinde erimeyen dikişler kullanılmış ise ya da başka bir cerrahide kullanılan dikiş idrar yolundan geçmiş ise bunun üzerinde taşlar hemen oluşmaya başlar.



Sizler için hazırladığımız, böbrek taşının oluşumunun nedenleri hakkındaki yazımız burada bitiyor. Umarız işinize yaramıştır.Konumuzla alakalı olarak aşağıdaki yazılarımıza  bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder