Sizler için böbrek taşı operasyonlarının nasıl yapıldığı hakkında bir yazı hazırladık.
Böbrek Taşı
Böbrek taşı, tıpta "nephrolithiasis" ya da, "urolithiasis" olarak bilinen, böbreklerde biriken sert madensel maddelere verilen addır.
Kalsiyum oksalat, veya ürik asit gibi maddeler idrar içerisinde normalde beklenenden daha yüksek yoğunlukta bulunursa böbrek taşı oluşur. Bu maddeler kristaller halinde böbrekte çökelebilir ve zaman içerisinde büyüyerek böbrek taşını meydana getirir.Taşlar yer değiştirerek veya idrar kanallarından aşağıya doğru hareket ederek vücuttan atılabilir. Ancak idrar kanalının herhangi bir düzeyinde takılarak idrar akışına engel oluşturan taşlar genellikle korkulan, şiddetli tipik böbrek ağrısına yol açar.
Böbrek Taşı Tedavisi
Günümüzde şok dalgaları ile taş kırma kırma yöntemi çok yaygın olarak kullanılıyor. Genellikle böbreğin içindeki iki cm kadar olan taşlarda ilk tercih edilen yöntemdir. Yine idrar kanalındaki taşlarda seviyesine ve yerine bağlı olarak bu yöntem sıklıkla kullanılmaktadır.
Hamileler ve genç bayanlar dışında ilk tercih edilen yöntemdir taş kırma yöntemi. Taşın cinsi ve büyüklüğüne bağlı olarak tedavi süresi değişmektedir.Çok sert olan taşlarda seans süresi uzayabilmektedir.
Özellikle kalsiyum monohidrat taşı gibi çok sert taşlarda taş kırmanın başarı oranı oldukça düşmektedir. Genel oılarak böbrekteki ve üst idrar yolundaki taşların %80-85 ini taş kırma yöntemi ile yani şok dalgalarıyla ameliyatsız olarak tedavi edebilmektedir.
Taş kırma yönteminin en büyük avantajı ameliyatsız ve anestezi gerekmeksizin ayaktan yapılabilen bir tedavi olmasıdır. Sadece çocuklarda işlem sırasında sabit durulması gerektiği için anestezi verilmektedir. Onun dışında genel anestezi genellikle kullanılmamaktadır.
Sadece damardan yapılan hafif ağrı kesicilerle hasta seansı tamamlayabilmektedir. Genellikle seanslar otuz ile kırk beş dk arasında sürmektedir. Taşın büyüklüğüne ve taş kırma işlemine gösterdiği direncine göre hastanın seans sayısı artabilmektedir.
Sizler için hazırladığımız Böbrek taşı kırma operasyonu hakkındaki yazımız burada bitiyor. Umarız işinize yaramıştır.Konumuzla alakalı olarak ''Böbrek Taşından Ne Şekilde Korunabiliriz'' yazımıza bakabilirsiniz. Blog sayfamızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yazılarımızı yararlı buluyorsanız beğenmeyi paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder